Cum să combatem efectele pe care trecerea la ora de iarnă le are asupra organismului nostru
În ultimul weekend din octombrie se va trece la ora de iarnă. Cum va resimţi organismul această trecere, care înseamna că se întunecă mai devreme, aşadar mai puţin soare, mai puţină lumină naturală, poate mai puţin optimism.
Trecerea la ora de iarnă
Ziua de duminică va fi cea mai lungă zi din an, deoarece va avea 25 de ore. De abia ne-am dezmeticit după trecutul verii că am intrat în sezonul ploilor, temperaturile au scăzut brusc, soarele cam greu îşi mai arată faţa, mulţumindu-se să-şi arate numai dinţii.
Toate aceste schimbări nu fac decât să ne streseze, să ne umble la cheiţa cu bună-dispoziţie, devenim mai lenţi, mai obosiţi, mai stresaţi. Vrem să dormim mai mult, suntem anxioşi, irascibili, adormim mai greu, ca să nu mai vorbim despre virozele de sezon. Nu degeaba, celor care suferă de depresie sau tulburări cardiace li se acutizează stările în această perioadă de tranziţie – Cald -Rece.
Citeşte şi Durerile care apar iarna – Cum le tratezi
Aliaţi în lupta cu anotimpul rece
Toate aceste modificări, ce ţin de ritmul biologic al fiecărei persoane, au nevoie de o perioadă de adaptare, astfel că nutriţioniştii ne recomandă o formulă magică:
- Somn
- Fructe şi legume
- Exerciţii fizice
Dr. Corina Zugravu ne sfătuieşte ca în această perioadă să consumăm următoarele alimente:
Fructele oleaginoase
E bine de consumat aceste fructe oleaginoase în anotimpul rece deoarece sunt bogate în vitamine și minerale, asigurând un suport de energie organismului. Uleiurile și grăsimile sănătoase din conţinutul lor au un aport nutritiv extraordinar, fiind considerate alimentul propice în această perioadă a anului.
Nervii şi oboseala pot fi o cauză a lipsei de magneziu, ce poate fi combătută exact prin consumul de fructe oleaginoase, ca să nu mai vorbim că acest mineral este un bun stimulent al sistemului imunitar. Serotonina eliberată prin anumite fructe oleaginoase, cum ar fi nucile, are un rol foarte important pentru buna noastră funcționare fizică și psihică.
Nutriţioniştii recomandă să consumati fructele oleaginoase, cum ar fi: migdalele, fisticul, nucile caju și cele braziliene, castanele, nucile doar în stare crudă şi fără alte ingrediente precum sarea.
Berea
Vorbim aici despre consumul moderat de bere, care poate combate problemele legate de somn, contribuind la starea de bine a organismului.
(Un consum moderat de bere înseamnă 330 ml/zi în cazul femeilor și 660 ml/zi în cazul bărbaților, cu o concentrație alcoolică de maxim 5%).
După cum recunosc persoanele avizate în domeniu, berea are calități multiple, vorbim în special de cea care este făcută din ingrediente 100% naturale.
Cerealele folosite la prepararea berii conţin vitaminele de tip B (niacina sau B3, riboflavina ori B2, piridoxina sau B6 și acidul folic – B9), care ne ajută să facem față cu bine schimbărilor din bioritmul nostru.
De asemenea, în combinație cu alte ingrediente din compoziția berii, spre exemplu, vitamina B2 și acidul nicotinic, hameiul duce la o instalare mai rapidă a stării de somnolență, prin relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul.
Berea, tot datorită hameiului, conține antioxidanți care alături de vitaminele B redau o stare de bine organismului și contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Vitamina C din fructe şi legume
Dacă vreţi să vă energizaţi pentru întreaga zi, mâncaţi kiwi şi ardei gras roşu. Se spune că ele au mai multă vitamina C decât portocala. Vitamina C din acestea duce la întărirea sistemului imunitar, ajută la absorbţia fierului în organism.
Citeşte şi Basmele de iarnă te fac mai bun
Sursa foto: shutterstock.com