Cum să te protejezi de ger? Sfaturi utile de care trebuie să ții cont în această perioadă
Meteorologii anunță temperaturi mult sub valorile normale pentru această perioadă, iar senzația de ger va fi sporită și de vântul care va sufla cu putere în majoritatea județelor țării. Pentru că au fost emise mai multe atenționări cod portocaliu și galben de vreme rea, în această perioadă este foarte important să știm cum ne putem proteja de ger.
Când temperatura din termometre scade simțitor, acest lucru poate provoca un dezechilibru total la nivelul organismului. Astfel, în zilele geroase, există posibilitatea de a ne confrunta cu degerături, probleme respiratorii, iar în cazuri foarte grave se poate instala chiar și hipotermia. Pentru a preveni aceste situații și pentru a ne proteja sănătatea este bine să ținem cont de câteva sfaturi utile.
Cum să te protejezi de ger?
1. Poartă haine cât mai groase
Pentru a menține o temperatură constantă la nivelul corpului este esențial să porți haine cât mai groase și din materiale care îți lasă pielea să respire. Ai grijă ca extermitățile corpului să fie ferite de frig și asta pentru a evita apariția degerăturilor din aceste zone.
Mănușile groase, gecile impermeabile și hainele din bumbac nu trebuie să îți lipsească în aceste zile.
Încălțămintea adecvată sezonului rece este și ea foarte importantă. Poartă cizme cu talpă groasă, impermeabile și îmblănite pe interior pentru mai mult confort. Evită în schimb încălțămintea cu toc și cea care nu dispune de striații pe talpă. Altfel, riști să aluneci.
2. Temperatura din locuință trebuie să aibă o valoare constantă
În interiorul locuinței, indicat ar fi ca temperatura să nu depășească 21 de grade. Aceasta este perfectă pentru o bună funcționare a organismului și vei evita șocul produs de trecerea de la temperatura ridicat din casă, la cea foarte scăzută din exterior.
3. Evită consumul de alcool
În perioadele geroase, evită pe cât posibil consumul de alcool. Acesta deshidratează organismul și cu toate că inițial vei simți o căldură la nivelul corpului, acest efect este de scurtă durată.
4. Consumă ceaiuri și băuturi calde
Ceaiul fierbinte cu lămâie, laptele călduț cu puțină miere sau ciocolata caldă reprezintă alegerea perfectă în zilele în care termometrele înregistrează valori foarte scăzute, dar este important să le consumi atunci când ești într-un spațiu încălzit și ferit de ger. Atunci când îl consumi în exteriorul locuinței, acesta îți va încălzi corpul rapid, vei transpira și astfel vei simți frigul mult mai puternic. Chiar dacă poate fi integrată la categoria băuturi calde, evită să bei o cafea fierbinte dacă ieși în frig și asta pentru că este bogată în cofeină și favorizează deshidratarea organismului.
5. Ai grijă la alimentație
Consumă alimente bogate în vitamina C sau vitamina A. Condimentele, dovleacul, legumele și fructele verzi, cartofii dulci sau citricele sunt recomandate în această perioadă din an.
6. Nu uita să îți hidratezi pielea
Hidratarea pielii este foarte importantă în sezonul rece. Din ritualul tău de îngrijire a pielii nu ar trebui să lipsească crema de mâini, cu ingrediente precum uleiul de argan sau de jojoba. Orice produs ai alege, ai grijă să fie puternic hidratant.
Același lucru este valabil și atunci când alegi gelul de duș, crema pentru ten și pentru corp și balsamul de buze.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Boala care îți fură 20 de ani din viață. Foarte puține persoane știu de existența acestei afecțiuni