Cum să rămâi calmă

Simți că ți-ai atins limitele și ești gata să izbucnești? Nu ești singura. Află cum poți face ca să eliberezi pașnic presiunea și să rămâi calmă în situațiile foarte stresante.

femeie-calma

 foto femeie calmă via Shutterstock

Când te-ai enervat ultima dată în așa măsură încât să simți că vrei să bați pe cineva? Tema factorilor declanșatori ai furiei n-a rămas necercetată, iar studiile indică în top: statul la coadă și încercările unora de a se strecura în față, oamenii cu care vorbim și care nu ne ascultă, grosolăniile pe care le suportăm în locuri publice sau roboții care răspund la telefon și ne pun să așteptăm pe muzică minute în șir (pe banii noștri). Sună familiar? Toți trecem prin așa ceva, iar enervarea este o reacție normală, chiar sănătoasă, până la un punct. Dar este o stare pe care trebuie s-o putem gestiona și, mai întâi de toate, să știm în ce fel ne caracterizează.

IMPLOZIVUL

ESTE GENUL TĂU? Detești să faci scene; ți-e greu să spui NU și ești prima care își cere scuze după un conflict. Te temi să nu ofensezi pe cineva dacă îți manifești enervarea.

DE CE? „Cei care implodează se tem de respingere, așa că își reprimă enervarea, explică Mike Fisher de la Asociația Britanică pentru Gestionarea Furiei (angermanegement.co.uk). „Dar poți face asta doar pe termen scurt. Ești ca o sticlă de cola: dacă o agiți cu dopul pus, până la urmă va exploda.

„Multe femei au fost învățate că enervarea e un lucru rău, iar pierderea cumpătului le face să fie niște soții sau mame rele, spune Sue Atkins, expert în parenting, „așa că au învățat să-și înghită nemulțumirile în loc să le exprime într-un mod sănătos. Asta te poate duce la frustrare și resentimente, ceea ce nu e bine nici pentru tine, nici pentru copiii tăi.

GESTIONEAZĂ Începe să spui NU începând cu cei care te sună ca să-ți ofere produse nesolicitate și continuă cu colegii sâcâitori. În curând vei câștiga respect.

Fii realistă. Nu-ți imagina că poți să-l temperezi pe cel care te enervează: nu vei face decât să te încarci cu energie negativă.

Apelează la umor pentru a dezamorsa tensiunea. O glumă bună relaxează atmosfera. Dar nu merge până la sarcasm – lucrurile s-ar putea înrăutăți considerabil.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie