Cum să îți cureți corect urechile fără să folosești bețișoare

După ce fac baie, multe dintre noi obișnuiesc să-și curețe urechile cu mult blamatele bețișoare de ureche. În cele ce urmează, vom vorbi despre cum să-ți cureți corect urechile, dar și despre motivele pentru care nu ar trebui să mai folosești niciodată bețișoare.

cum sa iti cureti corect urechile fara sa folosesti betisoare

Folosirea bețișoarelor de ureche nu este o metodă eficientă de menținere a igienei urechilor, ba chiar, pe termen lung, poate dăuna sănătății conductului auditiv. Chiar medicii ORL-iști sunt cei care blamează aceste bețișoare. În principiu, trebuie să știi că urechea se curăță singură. Totuși, din motive de igienă, aceasta trebuie curățată ca orice altă parte a corpului.

Descoperă, așadar, în cele ce urmează, cum să-ți cureți corect urechile fără să apelezi la bețișoare.

Cum să îți cureți corect urechile cu o soluție din alcool și spirt

Pentru a menține igiena urechilor fără să apelezi la bețișoare, prepară-ți următoarea soluție: amestecă jumătate de linguriță de oțet alb, cu jumătate linguriță de spirt și cu aceeași cantitate de apă de la robinet.

Cu ajutorul unei pipete, pune în fiecare ureche câteva picături din această soluție. Apoi șterge-ți urechile cu o cârpă de bumbac. Limitează-te la a-ți șterge urechea externă, și nu pătrunde în adâncimea canalului auditiv.

Ce se întâmplă cu urechile noastre

Acum că ai aflat cum să îți cureți urechile corect, îți vom spune și care sunt motivele pentru care curățarea urechilor cu bețișoare este nerecomandată.

După cum știi, urechile produc cerumen, o substanță secretată de glandele sebacee ale conductului auditiv extern, al cărei rol este de a proteja timpanul și de a împiedica corpurile străine să pătrundă în interiorul urechii. În plus, cerumenul are proprietăți antibacteriene.

De ce nu trebuie să folosești bețișoare de urechi

Atunci când această substanță acumulează, se vor forma dopuri care ne vor împiedica să mai auzim bine. Tentația noastră este să apelăm la bețișoare, având senzația că acestea ne scapă de dopuri. Din păcate, efectul este exact invers.

Ca să îți cureți corect urechile, nu folosi bețișoare întrucât nu vei face decât să împingi dopurile de ceară mult în interiorul urechii. Consecința? Reținerea de bacterii și de ciuperci în ureche, ceea ce va duce la infecții. Prin urmare, ne vom confrunta cu dureri și mâncărimi.

În cazurile mai grave, se pot produce și traumatisme ale timpanului care determină pierderea auzului.

La ce alte metode poți apela pentru a menține igiena urechilor

În funcție de producția de cerumen, poți apela și la alte metode de curățare a urechilor.

Dacă producția de ceară este minimă spre moderată, este suficient să-ți ștergi urechea externă cu o cârpă moale, de preferință de bumbac, umedă.

Dacă producția de ceară este medie, în timp ce faci duș, lasă apa călduță să-ți pătrundă în urechi.

O producție prea mare de cerumen necesită, la intervale regulate de timp, vizita la medicul specialist pentru îndepărtarea dopurilor.

Iată, așadar, cum trebuie să îți cureți urechile fără să apelezi la bețișoare. Pentru menținerea sănătății urechilor, nu uita ca, cel puțin de 2 ori pe an, să consulți și medicul ORL-ist.

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate