Cum să fii o mamă vitregă bună

Stereotipul creat de basmele care ne-au îngrozit copilaria portretizează mama vitrega în cele mai întunecate culori. Trebuie să demontezi cu tact și răbdare mașinăria de război a resentimentelor. Ce poți face ca să fii o mamă vitregă bună:

mama-vitrega

foto familie numeroasă Shutterstock

Familiile recompuse din casnicii anterioare nu mai constituie de mult o situație extraordinara. Proiectul este mult mai complicat fața de familiile inițiale din care provin parinții si copiii. Cei mari sunt animați de cele mai bune intenții, sunt optimisti si hotarâți sa faca în asa fel încât lucrurile sa mearga de la excepțional în sus. Copiii, însa, nu stiu sa minta si nici sa se minta în legatura cu taifunul de emoții care îi loveste. Convențiile, politețea, compromisul, interesul pe termen lung – toate acestea sunt noțiuni goale pe lânga ceea ce simt ei cu adevarat.

Dar nici adulții nu sunt scutiți de emoții si îndoieli pe care nu le-au putut anticipa. „Cea mai mare greseala pe care o fac mamele vitrege este sa-si imagineze ca îsi vor iubi imediat copiii vitregi, spune psihoterapeuta Rachel Morris, autoarea carții «The Single Parents Handbook» («Manualul parintelui singur»). „Dar trebuie sa înveți sa-i iubesti – asta nu vine întotdeauna de la sine.

Daca am intra în nou-constituita familie cu asteptari mai realiste, rata esecurilor ar scadea simțitor. Pentru ca trebuie multa atenție si finețe în gestionarea sentimentelor tuturor celor implica_i – tu, copiii si tatal lor – si toata diploma_ia cade, de regula, în sarcina celei care ocupa pozi_ia de mama.

FII REALISTĂ

Idealul de mama vitrega pe care poate îl visezi ar fi combinația dintre Mary Poppins si Maria din «Sunetul muzicii». Te astepți sa iubesti la fel de mult copiii tai si pe ai lui, sa devii confidenta fiicei vitrege… Prima greseala. Ceea ce-si doresc cu adevarat copiii este ca parinții lor naturali sa fie din nou împreuna si, din punctul lor de vedere, tu esti principalul obstacol în calea lor.

Sa-i iubesti de la început la fel si pe ai tai, si pe ai lui este imposibil: pe ai tai i-ai nascut si i-ai crescut zi de zi, an de an, pe când pe ai lui abia daca-i cunosti de câteva luni. S-ar putea sa te simți exclusa în propriul tau camin: ei împartasesc amintiri, glume din care tu nu în_elegi nimic, gesturi afectuoase la care nu esti invitata sa participi. Reacția ta este sa te retragi pentru moment, sperând ca într-o zi sa faci si tu parte din toate acestea.

„Partenerul tau, care se asteapta ca tu sa-i iubesti copiii asa cum îi iubeste el, va fi dezamagit si asta va pune presiune pe relația voastra, avertizeaza Rachel Morris. Nu te astepta ca timpul, energia si afecțiunea pe care le investesti în copiii vitregi sa dea roade imediat. Dragostea si încerederea se câstiga în timp. Trateaza-i pe copiii partenerului tau ca pe cei mai draguți nepoți, cu caldura si înțelegere, dar nu ca si cum tu ai fi noua lor mama.

PASTREAZĂ OBICEIURILE

Probabil ca orice parinte vitreg mizeaza mult pe ocaziile speciale, cum e Craciunul. Ai un întreg arsenal de mijloace – de la felul de a împodobi casa si mâncarurile pe care le gatesti pâna la distracții si cadouri – si vrei sa-i faci sa creada ca au nimerit pe tarâmul visurilor împlinite. Si daca toate eforturile tale sunt întâmpinate cu raceala, cu lipsa de participare? Dezamagirea va fi crunta. Te vei simți respinsa cu toate cadourile si atențiile tale. Dar oare n-ai uitat ceva, n-ai sarit un moment pe care ei îl asteptau? Sau poate le-ai oferit ceva ce nu-si doreau.

Totodata, nu trebuie nici sa joci rolul mamei lor, facând aceleasi gesturi, spunând aceleasi cuvinte ca ea, pentru ca ar percepe asta ca pe o declarație fățisa de substituire. Nu ignora tradițiile din familia lor, dar nici nu le lasa sa te împiedice sa creezi altele, proprii noii familii. Lasa-i pe copii sa decida cum vor sa petreaca si ce-si doresc cu adevarat. La urma urmei, nu ei ți-au cerut tot efortul pe care l-ai facut.

STABILEȘTE O STRATEGIE

O problema spinoasa în majoritatea familiilor este disciplina. Va fi mai usor ca fiecare parinte sa impuna reguli propriilor lui copii. Nu vei putea sa ridici tonul la copiii care nu-s ai tai – si s-ar putea prevala imediat de asta – dar, stii ceva? Purtarea ta îngaduitoare ar putea fi perceputa ca lipsa de interes. Copiii au nevoie de autoritate, pentru ca asta le da siguranța. Nu vrei sa creada ca ți-e indiferent ce li se întâmpla si ca tot ce-ți doresti este linistea ta personala. Si nu este neaparata nevoie sa le impui o conduita într-un mod dezagreabil – nici lor, nici propriilor tai copii.

Nu încalca regulile stabilite împreuna cu partenerul tau. Stabileste reguli valabile pentru toata familia. Faceți un consiliu de familie si stabiliți ca, pur si simplu, adulții fac regulile si copiii le respecta.

PETRECEȚI TIMP SEPARAT

Primul gând este ca nu trebuie sa te separi niciodata doar cu copiii tai si nici partenerul tau cu ai lui. Dar o vreme va mai fi, înca, necesar acest lucru. Sunt lucruri pe care le spui „în plen, iar copiii tai pot crede ca o faci din spirit diplomatic. Ei au nevoie sa fie cu tine si sa în_eleaga cu adevarat ce simți si ce gândesti fața de ei, fața de ceilalți copii, fața de întreg contextul noii familii. Apoi mai sunt acele gesturi si cuvinte pe care le-ați împartasit întotdeauna si care nu trebuie sa fie evitate si uitate.

Nu ignora propriii tai copii. Copiii vor sa petreaca timp numai cu tine, ca sa se asigure ca nu te-au pierdut în favoarea celorlalți. Copiii partenerului tau au aceleasi nevoi si trebuie sa le dai de înțeles ca nu vrei sa le acaparezi toata afecțiunea filiala.

IMPUNE RESPECTUL

Se subînțelege, dar reusim întotdeauna? Copiii vor opune rezistența la începutul relației voastre. Pentru ca ei sunt foarte tineri si sunt înca înzestrați de natura cu niste sisteme de protecție de care nu mai au nevoie la maturitate. Esti o straina la început si nu se stie înca daca esti buna sau esti rea. Chiar daca nu vor spune sistematic „nu la toate propunerile tale, acceptarea lor ar putea veni fara tragere de inima si cu multe comentarii ulterioare.

Vacanța, de exemplu: unde merge și, cât stați, ce faceți acolo? E bine sa spuna fiecare ce-si doreste, apoi sa negociați si sa ajungeți la o soluție comuna. Dar nu trebuie sa cedezi întotdeauna în favoarea celorlalți. Copiii tai vitregi vor înțelege pâna la urma ca trebuie sa va fie bine tuturor, nu doar lor, ca un fel de „mita pentru acceptarea ta în familie.

Nu uita: copiii pot fi egoisti, chiar rautaciosi, pentru ca nu stiu sa-si gestioneze emoțiile. Așadar, respira adânc, retrage-te pentru câteva minute si calmeaza-te înainte de a continua batalia strategica.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie