Cum sa eviti certurile in familie
„In viata de zi cu zi sunt o femeie serioasa si responsabila, am o slujba care imi place si unde sunt apreciata, iar cei doi copii nu-mi dau niciodata batai de cap. De Sarbatori insa, luam traditionala masa in familie.
Casa mi se umple pana la refuz cu matusi, unchi, veri si verisoare si, bineinteles, cu parintii mei si ai sotului. Din acel moment incepe ‘spectacolul’: mama – cu vesnicele ei sfaturi care pica precum nuca-n perete, sora-mea – cu toaletele ei extravagante si rujul strident, tata – care vesnic ma pune la punct…
Brusc, ma trezesc ca sunt iarasi fetita de opt ani, disperata sa faca tuturor pe plac. Si niciodata nu sunt multumiti! As vrea sa am si eu o sarbatoare tihnita, macar o data in viata!” Iuliana, 39 de ani
„Toata lumea se simte bine de sarbatori, numai eu trebuie sa-mi fac nervi! Asta pentru ca e de neconceput sa treaca un an fara sa mergem la socrii mei. Cand ne intalnim in mod obisnuit, ma inteleg foarte bine cu ei si cu cumnata mea.
Dar Sarbatorile parca ii innebuneste de-a binelea! Cand se reintalnesc toti, sotul meu devine cu totul alt om. Face glume nesarate pe seama maica-si, iar asta duce, bineinteles, la o cearta. Cu tatal lui sfarseste mereu prin a se certa, mai ales dupa un pahar de vin – amandoi sunt ingrozitor de incapatanati.
La randul lor, copiii incep sa se ciondaneasca, urmand exemplul celor mari, iar eu pic la mijloc, incercand sa aplanez acest cosmar anual. Ma intreb la cate sarbatori de acest fel o sa mai rezist?!” Ana-Maria, 42 de ani
Stii exact ce simt aceste femei, nu-i asa? Cauza acestor conflicte o poti descoperi in jocul relatiilor familiale. Exista situatii specifice intalnirilor de grup, iar familia este un caz tipic. Fiecare isi joaca rolul conform unor scenarii stabilite pe baza propriilor asteptari si a asteptarilor celorlalti.
Iar cand e vorba despre familie, asteptarile sunt atat de mari! De aceea, nu conteaza ca in viata de zi cu zi esti o femeie matura si independenta; in sanul familiei tot la rolul tau de fetita timida si nesigura vei reveni.
De obicei, accepti acest joc al relatiilor familiale fiindca pare un adapost sigur si ideal, care te poate proteja de emotiile si nostalgia specifice Sarbatorilor.
Este, insa, posibil sa rupi cercul magic al acestor comportamente si sa redevii persoana care esti in realitate? Tu esti singura care poate determina aceste schimbari si, mai mult, poti face in asa fel incat Sora Vitrega sa se transforme in draguta Cenusareasa. Conditia: incepe schimbarea cu tine!
Pentru fiecare dintre membrii tipici ai unei familii am ales cate un binecunoscut personaj de basm, gata sa-si joace rolul. Te poti recunoaste intr-unul dintre personaje sau ii poti recunoaste in ele pe cei care iti sunt aproape. Asa ii vei intelege mai bine.
Cenusareasa – vrea sa fie iubita
Personajul
Canta, danseaza, incearca sa fie pe placul tuturor. Pare altruista perfecta, dar, de fapt, motivatiile ei vin dintr-o dorinta egoista: pur si simplu vrea sa fie iubita. Acest gen de persoana are un nivel foarte scazut al respectului de sine, cu radacini adanci, ascunse in copilarie. Ea trebuie sa-i ajute pe ceilalti, fiindca altfel are impresia ca nu valoreaza nimic!
Costumatia
E imbracata cu o rochie gen sac, de o culoare terna, rimelul ii curge, unghiile sunt neingrijite.
Scena tipica
Bucataria, cu cinci minute inainte de marele discurs al Reginei. Cenusareasa sta pe un scaunel, intr-un colt, avand grija de copil si pregatind bucatele pentru festin.
Replica obisnuita (in timp ce face sarmalele): „Of, o sa ma aleg doar cu resturile!”.
Daca esti Cenusareasa.
E timpul sa te trezesti. Sacrificiile tale nu impresioneaza pe nimeni. Trist, dar adevarat. Ar trebui sa te intrebi ce fel de femeie vrei sa fii: o invingatoare sau o vesnica invinsa? Renunta la replica: „N-am nevoie de ajutor!”, pentru: „Cine are de gand sa curete cartofii?”. Trebuie sa mai dai si ordine din cand in cand; astfel vei fi respectata.
Cum sa te porti cu Cenusareasa.
Da-i ocazia sa fie diferita, sa arate ce poate, sa fie apreciata si laudata de ceilalti. Renunta la criticile pe care i le adresezi in mod obisnuit si la competitia pe care i-o impui, uneori chiar fara sa-ti dai seama. Ajut-o sa iasa din cenusa si invit-o la bal.
Sora Vitrega – strica buna-dispozitie a tuturor
Personajul
Nu trebuie sa fie neaparat femeie; Sora Vitrega poate fi, la fel de bine, fratele, unchiul, matusa, tatal sau mama. Ce-i face sa fie la fel? Acreala si antipatia pe care o degaja, mai ales de Sarbatori, cand cei din jur incearca sa se distreze.
Sora Vitrega are o placere deosebita sa strice buna-dispozitie a invitatilor. Dar placerea pe care o simte e de scurta durata – este un personaj mohorat si las. Simte ca detine controlul doar atunci cand isi exercita puterea asupra celor mai slabi.
Costumatia
Nici Zana cea Buna nu-i poate schimba figura incruntata si posaca!
Replica obisnuita
Nici una. Ai uitat ca nu-ti vorbeste?
Scena tipica
Familia se asaza in jurul mesei, gata sa savureze cina de Sarbatori (cu cat este mai multa lume, cu atat efectul este mai spectaculos!), cand, brusc, Sora Vitrega se lanseaza intr-un monolog devastator, acuzand pe toata lumea de tot felul de fapte oribile.
Daca esti Sora Vitrega.
Probabil ca nici nu te vei obosi sa citesti aceste randuri. Pentru ca esti convinsa ca niciodata nu gresesti. De vina sunt intotdeauna ceilalti!
Cum sa te porti cu Sora Vitrega.
Ar fi mai bine s-o ignori – si pe ea, si mingile pe care ti le trimite la fileu. Cand ataca, schimba rapid subiectul. Daca va persevera, ii poti raspunde calm, dar ferm: „N-am de gand sa intru in jocul tau”. Asta o sa-i cam ia vantul din panze!
Fat-Frumos – are un farmec irezistibil
Personajul
Nu e niciodata prin preajma cand ai nevoie de el, dar farmecul lui este irezistibil. Cand lucrurile se indreapta de la sine (sau cu eforturile sustinute ale celorlalti), Fat-Frumos isi face aparitia in scena, abordand un aer princiar desavarsit si gata sa trezeasca, cu un sarut, eroina lesinata.
Costumatia
Pantaloni stramti, are o chitara de trubadur si un aer inocent.
Replica obisnuita (dupa ce a trecut necazul): „Pot sa ajut cu ceva?”.
Scena tipica
Ora doua dimineata, in prima zi de Paste, dupa o noapte cu peripetii. Pe cei mici i-a apucat, simultan, diareea; ai petrecut sase ore la reanimare cu tanti Aglaia, care a trebuit resuscitata dupa ce s-a inecat cu proteza; in sfarsit, ai reusit sa te intinzi pe pat, dar esti scuturata de o criza de plans nervos. Plin de duiosie, Fat-Frumos iti ia mana si iti spune: „Pari cam zdruncinata, draga. Nu vrei sa te ajut sa te aranjezi un pic?”.
Daca esti Fat-Frumos.
Probabil ca nici nu te-ai recunoscut. De fapt, habar n-ai cat de mult ii superi pe cei din jur cu atitudinea ta. Esti convins, in mod sincer, de bunele tale intentii, te consideri un altruist veritabil si nu intelegi de ce nu cred si ceilalti acelasi lucru.
Cum sa te porti cu Fat-Frumos.
El nu se va schimba decat daca i-o ceri explicit. Foloseste cuvantul „eu” pentru a te impune. In loc de „ar trebui ca tu sa…”, spune-i „vreau ca tu sa…”. Astfel de oameni sunt cu capul in nori. Daca nu le spui in fata de ce anume ai nevoie, habar n-au ce vrei.
Mastera – nimic nu-i convine
Personajul
E cea care intotdeauna gaseste cate un nod – sau mai multe! – in papura. Nu-i convine cum iti educi copiii (nepotii ei), cum ai aranjat lucrurile in dulap, cum ai facut friptura si, in nici un caz, cum ai pregatit cina festiva. La prima vedere, ti se pare usor sa o judeci cu asprime, dar, daca te gandesti mai bine, comportamentul ei iti poate inspira oarece simpatie. De fapt, e doar o femeie dependenta de ceilalti, care se simte puternica doar atunci cand se vaicareste sau critica – numai asa poate atrage atentia tuturor asupra propriei persoane!
Costumatia
Haine care incearca sa fie moderne, dar care arata ciudat pe ea si, neaparat, o geanta cat mai mare, pe care n-o lasa din mana.
Replica obisnuita „Lasa, o sa vedeti voi, o sa va para rau cand o sa mor!”
Scena tipica
Mastera se ridica de la masa, pentru un drum la toaleta. Doua minute mai tarziu, se aude o larma grozava – a alunecat pe gresie („Vai, draga, era sa-mi rup gatul pe prostia asta de gresie!”). Gresia nu e buna pentru ca nu e parchet, pentru ca este la tine in casa, pentru ca ai pus-o tu, n-ai sters-o bine etc.
Daca esti Mastera.
Daca rudele tale mai tinere inteleg altfel viata sau, pur si simplu, prefera gresia, nu inseamna ca ele gresesc ori sunt lipsite de respect. Inseamna doar ca sunt altfel decat tine! De fapt, probabil ca fac tot posibilul ca sa-ti fie pe plac.
Cum sa te porti cu Mastera.
Cere-i ajutorul sau lauda-i fursecurile – o asemenea atitudine ii gadila nespus orgoliul. Daca nu obtii nimic asa, spune-i, pe un ton cat mai ferm, ca ii respecti parerea, dar in propria casa preferi sa faci cum vrei tu.
Imparatul Verde – si-ar pune lacat la buzunar
Personajul
De obicei, este casatorit cu Mastera si traieste cu teama permanenta ca nu cumva rudele sa atenteze la fondurile (buzunarele) lui. Asta pentru ca, in general, este un om slab, care prefera postura comoda din umbra nevestei. Singura modalitate prin care poate sa-si manifeste puterea sta tocmai in legendara lui zgarcenie. Atunci se simte important si lingusit de fiii, fiicele sau nepotii care mai spera in bogatia si generozitatea batranului imparat.
Costumatia
Buzunarele bine inchise cu fermoare si plasate cat mai jos, pentru ca mainile lui (sau ale altcuiva) sa nu le poata atinge. Astfel, nimeni nu-l poate acuza ca nu da bani celor care ii cer ajutorul.
Replica obisnuita „Da, draga.”
Scena tipica
In timp ce toarna vinul in pahare (intotdeauna vei gasi la el vinuri vechi si scumpe), masoara cu meticulozitate nivelul bauturii in pahar, aruncandu-ti cu jovialitate: „Doar atat, draga. Stii doar ca nu-s facut din bani!”.
Daca esti Imparatul Verde.
Probabil ca nici n-ai de gand sa-ti schimbi comportamentul. Si, apoi, de ce ai face-o? Zgarcenia si imaginea de om care are, dar nu da, iti creeaza o senzatie de siguranta si impresia ca toti ceilalti depind pe viata de tine si de portofelul tau. Pentru cei din jur, comportamentul tau e mai degraba frustrant decat daunator. Nu le vei castiga niciodata simpatia sau respectul purtandu-te astfel.
Cum sa te porti cu Imparatul Verde.
Este un personaj care, in mod categoric, refuza sa-si schimbe rolul. El a ales sa se insoare cu Mastera, iar zgarcenia i se potriveste de minune. In fond, e treaba lui cum isi cheltuieste banii!
Peter Pan – sufletul petrecerii
Personajul
Este, de obicei, un barbat cu munca de raspundere sau cu o pozitie sociala respectabila. La cel mai mic semnal, este gata sa se scuture de orice inhibitie, terorizandu-si rudele mai varstnice cu tot felul de excentricitati. Peter Pan este genul de persoana care considera petrecerile drept ocazia ideala de detensionare. Asa ca e gata sa faca orice nebunie ii trece prin cap! Dar – sa fim sinceri! – consumul exagerat de alcool nu e cea mai buna solutie.
Costumatia
Coifuri colorate, nas rosu stralucitor si alte accesorii trasnite, pe care le scoate cu gesturi de iluzionist.
Replica obisnuita „Hei, posomoratilor, de ce aveti figurile astea? Inveseliti-va! Nu va faceti griji, am venit sa va binedispun!”
Scena tipica
Victima obisnuita a lui Peter Pan este Cenusareasa. De fapt, ea este deja victima propriei atitudini. Cenusareasa, in drum spre masa, se clatina sub greutatea unei budinci abia scoase din cuptor, iar la momentul oportun, Peter Pan ii pune piedica, o gadila sau ii asaza o piuneza pe scaun.
Daca esti Peter Pan.
Este extraordinar sa fii sufletul petrecerii, cu conditia sa nu-i enervezi pe cei din jur. Petrecerile sunt, intr-adevar, o ocazie de detensionare, dar nu uita ca si pentru ceilalti este sarbatoare. Incearca sa faci glume bune, de care sa rada toata lumea sau sa-ti reorientezi energia spre activitati constructive. De exemplu, o poti ajuta pe Cenusareasa.
Cum sa te porti cu Peter Pan.
O astfel de persoana debordeaza de energie, asa ca ar fi bine sa-i dai ceva de facut. Il poti numi Maestru de Ceremonii, ca sa poata organiza, de pilda, jocuri pentru copii. Daca incepe sa exagereze, atrage-i atentia ca poantele lui nu sunt prea amuzante.
In loc de incheiere…
Cand esti implicata intr-un conflict de familie, este firesc sa ai impresia ca situatia ta e unica. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Nu e cazul sa fii suparata, pentru ca exista destui oameni care pastreaza relatiile cu intreaga familie numai din simtul datoriei. De fapt, atunci cand sunt obligati sa inghita acest fel de „a fi impreuna”, multi oameni se simt extrem de iritati.
Dar e cazul sa intelegi ca, indiferent daca locuiti sau nu in aceeasi casa, familia – mai buna sau mai rea – e o prezenta permanenta in viata ta. Tine si de tine sa faci ca aceasta prezenta sa fie placuta.
Psiholog Loredana Banica; foto: Guliver