Cum sa eviti certurile in familie

Peter Pan – sufletul petrecerii
Personajul
Este, de obicei, un barbat cu munca de raspundere sau cu o pozitie sociala respectabila. La cel mai mic semnal, este gata sa se scuture de orice inhibitie, terorizandu-si rudele mai varstnice cu tot felul de excentricitati. Peter Pan este genul de persoana care considera petrecerile drept ocazia ideala de detensionare. Asa ca e gata sa faca orice nebunie ii trece prin cap! Dar – sa fim sinceri! – consumul exagerat de alcool nu e cea mai buna solutie.

Costumatia
Coifuri colorate, nas rosu stralucitor si alte accesorii trasnite, pe care le scoate cu gesturi de iluzionist.
Replica obisnuita "Hei, posomoratilor, de ce aveti figurile astea? Inveseliti-va! Nu va faceti griji, am venit sa va binedispun!"

Scena tipica
Victima obisnuita a lui Peter Pan este Cenusareasa. De fapt, ea este deja victima propriei atitudini. Cenusareasa, in drum spre masa, se clatina sub greutatea unei budinci abia scoase din cuptor, iar la momentul oportun, Peter Pan ii pune piedica, o gadila sau ii asaza o piuneza pe scaun.

Daca esti Peter Pan.
Este extraordinar sa fii sufletul petrecerii, cu conditia sa nu-i enervezi pe cei din jur. Petrecerile sunt, intr-adevar, o ocazie de detensionare, dar nu uita ca si pentru ceilalti este sarbatoare. Incearca sa faci glume bune, de care sa rada toata lumea sau sa-ti reorientezi energia spre activitati constructive. De exemplu, o poti ajuta pe Cenusareasa.

Cum sa te porti cu Peter Pan.
O astfel de persoana debordeaza de energie, asa ca ar fi bine sa-i dai ceva de facut. Il poti numi Maestru de Ceremonii, ca sa poata organiza, de pilda, jocuri pentru copii. Daca incepe sa exagereze, atrage-i atentia ca poantele lui nu sunt prea amuzante.


In loc de incheiere…

Cand esti implicata intr-un conflict de familie, este firesc sa ai impresia ca situatia ta e unica. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Nu e cazul sa fii suparata, pentru ca exista destui oameni care pastreaza relatiile cu intreaga familie numai din simtul datoriei. De fapt, atunci cand sunt obligati sa inghita acest fel de "a fi impreuna", multi oameni se simt extrem de iritati.

Dar e cazul sa intelegi ca, indiferent daca locuiti sau nu in aceeasi casa, familia – mai buna sau mai rea – e o prezenta permanenta in viata ta. Tine si de tine sa faci ca aceasta prezenta sa fie placuta.

Psiholog Loredana Banica; foto: Guliver
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie