Nu lasa furia sa-ti controleze viata

Nu lasa furia sa-ti controleze viata

Ce este mania si cum sunt persoanele manioase?
Mania este un semnal de alarma ca ceva nu e in regula cu noi, rezultat al unei nemultumiri, nedreptati, abuz care ni s-a facut, fie el real sau imaginar.

Este ceea ce simtim atunci cand suntem raniti, inselati, umiliti, cand drepturile si libertatile ne sunt violate, nevoile nesatisfacute, cand suntem redusi la tacere, criticati, acuzati, cand simtim ca pierdem controlul, speranta, cand, in fine, credem ca am esuat.

Mania apare ca un impuls de autoconservare in fata traumei, ca un mecanism psihologic de aparare impotriva fragmentarii Eului, adica un semnal ca prea mult din Eul personal este compromis: fie dam mai mult decat putem (ceea ce ne pune intr-o pozitie de victima), fie primim mai mult decat ar trebui (ceea ce ne pune intr-o pozitie de dependenta). Mania se mai poate defini ca rezultat al unui conflict intre o dorinta subiectiva pe care realitatea obiectiva ne impiedica sa ne-o implinim.

Caracteristici care indica mania.
Chiar atunci cand nu este aparenta, mania poate fi o constanta a naturii umane, o trasatura de caracter. O poti identifica atunci cand ai de-a face cu o persoana care este:

  • Hipersensibila: se ofenseaza usor, se simte atacata fara motiv.
  • Inflexibila: este rigida, uneori tiranica, le stie pe toate – ce trebuie sa gandeasca, sa vorbeasca, sa simta, chiar ce trebuie sa faca celalalt.
  • Hipersensibila – competitiva: incearca sa demonstreze ca este la inaltimea asteptarilor, ca face fata cerintelor.
  • Hipersensibila – se teme sa nu fie refuzata: evita compania altora, de teama de a nu fi criticata, marginalizata, neacceptata.
  • Hipersensibila – se teme sa nu fie parasita, abandonata: desi isi doreste intimitatea, are tendinta sa o respinga in acelasi timp, detasandu-se emotional de teama de a nu fi din nou dezamagita.
  • Hipersensibila – se teme sa fie sincera sau deschisa cu ceilalti, purtand o masca indaratul careia isi ascunde adevaratele sentimente.
  • Hipersensibila – cauta cu disperare sa ramana "in control": nu-si permite sa greseasca si nici altora nu le ingaduie asta.

Reteta pentru o "portie" de manie
Intr-o oala cu capac arunca doua linguri de amaraciune, 150 de grame de suspiciune, o mana de acuze, o cana de frustrari, un pumn de ocari, un praf de invidie, un litru de bors. Da-o la foc iute timp de 15 minute, pentru unele gusturi chiar mai putin, si acoper-o. Dupa ce a dat in clocot bine, sau dupa ce i-a sarit capacul, este gata. La sfarsit adauga-i ceva acreala si serveste-ti partenerul. Invita-ti eventual socrii sau copiii, uneori prietenul cel mai bun…

Reteta de mai sus v-o recomand ca fiind cea mai simpla, cea mai sigura si cea mai rapida formula pentru prepararea furiei. Oricum, daca nu gatiti acasa si luati masa in oras, alegeti un restaurant in care chelnerul va varsa sosul pe cravata, incercati sa ajungeti la timp la o intalnire la Universitate, plecand din Balta Alba, straduiti-va sa dati zapada din fata casei pe o zi cu promoroaca, sunati-va soacra sa o felicitati de ziua ei sau indrazniti sa va intrebati seful cand are de gand sa va mareasca salariul.

Toate acestea sunt alte cateva metode sigure de a te infuria.
Fetele maniei sunt foarte diferite, iar numele ei de "botez" nu intamplator e de ambele genuri, in culturi diferite. In dictionarele medicale, numele ei este fie masculinul "amok" in Malaezia, (o izbucnire de violenta fizica, urmare a unei traume psihologice), fie femininul "muina" in America Latina (o manifestare a maniei cu simptome gastro-intestinale, hipertensiune, oboseala cronica, dureri de cap), fie (nu se stie genul!) "kwabyung" in Coreea (unde suprimarea maniei predispune la simptome fizice exprimate prin insomnie, panica, frica de moarte).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie