Cum sa comunici mai bine cu copilul tau

Cum sa comunici mai bine cu copilul tau
■ Atunci cand copilul tau doreste sa-ti spuna ceva important in timp ce tu citesti sau te uiti la televizor, intoarce-ti privirea catre el si acorda-i atentia pe care ti-ar placea si tie s-o primesti in asemenea situatii.

Daca iti suna telefonul in mijlocul unei conversatii importante cu copilul, nu raspunde. Asculta-l pe copil si incheiati conversatia de comun acord. Acest comportament il va face sa creada ca tu il apreciezi ca persoana si va conduce la cresterea stimei lui de sine.

Uneori copiii fac lucruri care nu ne plac („nazdravanii'). Unii parinti au tendinta de a-l umili pe copil in fata altor oameni straini (in parc, la gradinita, la scoala etc.), pentru „a-i da o lectie'. O asemenea strategie nu face decat sa creasca nivelul de ostilitate al copilului. Chiar daca, pe termen scurt, pare ca functioneaza, ea nu va favoriza o relatie deschisa si onesta intre tine si copil. Ca atare, atat cat este posibil, lamuriti situatia intr-un cadru privat.

Furia este cunoscuta ca fiind o emotie ce se manifesta si prin comportamente nedorite sau nefavorabile noua si altora. Stiind acest lucru, daca esti foarte nervos pe copil, nu incerca sa iei o decizie in acel moment. Asteapta sa te calmezi ca sa poti gandi mai clar'. Doar asa vei diminua probabilitatea de a regreta ulterior ce-ai facut. In plus, timpul suplimentar de reflectie ii va fi folositor si copilului.

Lauda-ti copilul ori de cate ori a facut ceva care ti-a placut. Este important pentru el sa stie ca cineva observa si valorizeaza faptele lui pozitive. In aceeasi masura, discuta cu el comportamentele nedorite si cere-i parerea cu privire la sanctiunile care urmeaza. Este bine ca el sa invete ca exista si consecinte negative. Asigura-te ca el intelege ca il iubesti la fel de mult si atunci cand este pedepsit pentru ceva. Fa-l sa-si dea seama ca doar comportamentul lui a fost neadecvat, nu si el ca persoana.

Pe masura ce copiii cresc si doresc sa fie mai independenti, parintii devin tot mai suspiciosi si au tendinta de a-i interoga si de a le cere sa se justifice. Daca te regasesti in aceasta categorie de parinti, tine minte ca orice om, cu cat este mai frecvent interogat, cu atat se va apara mai mult si va evita sa fie deschis. Intrebarile care incep cu „De ce? (ai intarziat, ai chiulit, ai fumat, ai furat, ai mintit etc.)' trezesc adesea cele mai puternice reactii de aparare. Cand doresti sa afli ceva anume, intreaba-l, mai degraba, pe copil „Ce s-a intamplat?' sau „Cum stau lucrurile?'. Aceste formulari ii ofera ocazia de a-si spune punctul de vedere inainte sa fie acuzat'. In plus, cateodata, un copil sau un adolescent nici nu prea stie de ce a facut un anumit lucru sau nu si-a pus aceasta intrebare.

Mai exista o gramada de alte indicatii despre cum este bine sa se poarte un parinte cu copilul sau. In schimb, daca vei fi consecvent in respectarea acestor cateva principii, cu siguranta vei vedea ca relatia dintre tine si copilul tau este mai deschisa.

Articol oferit de Asociatia

Asociatia Covorasul Fermecat

www.covorasulfermecat.ro

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii