Cum să ai mereu grijă de tine: 10 obiceiuri pe care trebuie să ți le însușești

Cum să ai mereu grijă de tine: 10 obiceiuri pe care trebuie să ți le însușești

Te trezești în fiecare dimineață după ce amâni alarma de câteva ori, te duci cu ochii închiși până la filtrul de cafea din bucătărie și te pregătești pentru o nouă zi. Duș, garaj, mașină, zeci de e-mailuri în Inbox și multe alte sarcini care își așteaptă rândul. Apoi finalul programului, te îndrepți către casă și nu vezi momentul să faci un duș rapid, după care să te bagi sub pătură. Poate fi forte simplu să te lași prinsă de rutina zilnică și să nu mai faci prea multe pentru tine. De fapt, munca este cel mai comun motiv invocat de persoanele care se neglijează. Însușește-ți obiceiurile de mai jos și vei reuși fără prea mult efort să ai zilnic grijă de tine.

Sănătatea – prioritatea numărul unu

Sănătatea ar trebui să fie pentru fiecare dintre noi prioritatea numărul unu. Însă din păcate adevărul e că majoritatea persoanelor ignoră complet analizele periodice și trec pragul cabinetului medical doar atunci când le doare ceva. Această atitudine este una foarte greșită pentru că foarte multe afecțiuni nu au simptome. De exemplu, cancerul de sân, care este cea mai răspândită formă de cancer la femei, este descoperit în mai puțin de 2% din cazuri în stare incipientă. Din acest motiv, pentru ca șansele de vindecare să fie cât mai mari, prevenția este esențială. Pe lângă auto-examinarea lunară a sânilor, dacă ai peste 40 de ani este important să te programezi pentru mamografie cu regularitate. Aceasta este cea mai eficientă metodă de depistare a formațiunilor sau modificărilor de la nivelul sânilor.

De asemenea, fă-ți analizele generale anual și nu uita de controlul ginecologic periodic.

Începe-ți ziua într-un mod plăcut

Un renumit proverb spune că „Ziua bună se cunoaște de dimineață'. Iar partea bună e că stă în puterea ta să îți începi fiecare zi într-un mod cât mai plăcut. În primul rând, evită să mai amâni alarma. Acest lucru nu te ajută, ci doar te frustrează mai tare. Trezește-te cu aproximativ o oră înainte să trebuiască să ieși din casă și acordă-ți 10-15 minute pentru meditație. În timpul rămas poți face un duș, lua micul dejun și pleca apoi înspre serviciu cu un zâmbet larg pe față.

Adaugă în agendă și activitățile personale

Deși îți dorești să faci ceva doar pentru tine, se întâmplă adesea ca programul aglomerat să nu îți permită acest lucru. O strategie eficientă este să îți treci în agendă și activitățile personale. Astfel vei reuși să îți acorzi puțin timp pentru un film cu prietenii, pentru a citi o carte sau a lua prânzul cu o prietenă bună. Nu uita că tu ești cel puțin la fel de importantă ca toți ceilalți. Prin urmare nu te neglija doar pentru că ai multe lucruri de făcut, sau sigur vei regreta mai târziu această alegere.

Menține-te în formă

Pentru a te simți cât mai bine în pielea ta este important să te menții în formă. Practicarea cu regularitate a unui sport sau a unei activități în aer liber îți va aduce nenumărate beneficii asupra stării de sănătate. Dar mișcarea nu te ajută doar din punct de vedere fizic. Studiile arată că aceasta este benefică persoanelor care suferă de anxietate sau depresie.

Ai grijă la ce mănânci

Poți întâlni peste tot diferite sloganuri care te îndeamnă să mănânci sănătos. Deși fiecare din noi știe importanța acestui lucru, nu mereu acționăm în consecință. Iar un sandwich de la fast-food-ul din apropiere sau o pizza la cină se pot transforma repede într-un obicei nesănătos. Chiar dacă nu ai timpul necesar pentru a găti, poți comanda acasă ori la birou și mâncare gătită. De exemplu foarte multe restaurante pregătesc meniul zilei, o variantă mult mai sănătoasă și de obicei mai economică.

Răsfață-te cu regularitate

Include din când în când în programul tău o ședință de masaj, o oră la bazinul de înot, saună, un tratament facial sau corporal. Găsește activitățile care ți se potrivesc și nu uita că este foarte important să te răsfeți uneori. Una din zilele perfecte pentru a face acest lucru este vinerea. Te vei putea bucura de încheierea unei săptămâni de lucru și vei reuși să te relaxezi cu adevărat.

O viață socială activă

Întâlnește-te regulat cu prietenii, beți cafeaua împreună sau faceți orice altceva vă face plăcere. O viață socială activă te va scoate din rutină și te va binedispune. În plus, discuțiile cu persoanele apropiate din viața ta te vor ajuta să depășești perioadele complicate. Deși atunci când ești tristă sau stresată nu prea îți vine să suni pe nimeni, trebuie să știi că un apel telefonic de câteva minute te poate ajuta să îți schimbi imediat starea de spirit.

Dedică timp unui hobby

Îți place să pictezi, să cânți la pian sau să te plimbi cu bicicleta? Sau poate ai vrea să încerci ceva nou, precum călăritul? Include astfel de activități în programul tău săptămânal, fără a face excepție. Hobby-urile te pot ajuta să te relaxezi, să te deconectezi și să deprinzi noi abilități. Totodată acestea pot contribui la îmbunătățirea vieții tale sociale, la legarea unor noi prietenii. Iar timpul tău nu va fi irosit în fața televizorului sau a monitorului, ci va fi folosit într-un mod util și plăcut.

Citește cărți de ficțiune

Cărțile de ficțiune îți permit să evadezi pentru o perioadă de timp din realitate, să te pui în pielea personajelor, folosindu-ți astfel creativitatea și imaginația. În plus, te vor ajuta să depășești cu mai multă ușurință provocările întâlnite peste zi. Cititul regulat ajută la dezvoltarea gândirii critice, deoarece cititorul este frecvent confruntat cu diverse perspective. Studiile mai arată că cititul ajută la îmbunătățirea memoriei și la dezvoltarea vocabularului.

Atenție la programul de somn

Faptul că organismul are nevoie de minimum șapte ore de somn pe noapte este un aspect cunoscut de majoritatea persoanelor. Însă un alt detaliu important este intervalul orar în care dormi. Pentru a te trezi cât mai odihnită a doua zi, încearcă să adormi înainte de miezul nopții. Nu neglija deloc importanța unui somn de calitate. În timpul în care tu crezi că organismul se află în repaus au loc nenumărate procese, esențiale pentru organism, precum detoxifierea creierului.

Un program încărcat nu ar trebui să te oprească să ai mereu grijă de tine. Nu te lăsa prinsă într-o rutină obositoare și alege să te pui pe primul loc.

Sursa foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate