Cum recunoști criza vârstei mijlocii?

Criza-varstei-mijlocii

Terapeuții spun că această criză a vârstei mijlocii este mai mult o etapă de tranziție către o nouă perioadă din viața noastră.  Este un șir de încercări și tranziții cărora omul le face față mai bine sau mai rău.

Încercări sau praguri

Nu există om care, într-un anume moment din viață, să nu treacă printr-o perioadă plină de încărcătură dramatică sau să nu fie obligat să depășească sincope și praguri puse la cale de destin. Puțin sunt însă cei care clasifică aceste praguri drept momente extraordinare pentru luat decizii, pentru ostoit caracterul și întărit sufletul. Pentru proba supremă a scuturilor de apărare în fața furtunilor inerente. O criză a vârstei mijlocii ne obligă pe noi oamenii să luăm decizii. Toate încercările pe care ni le pune destinul în cale sunt examene de maturizare, iar lipsa de hotărâre, lamentările, abandonul nu fac decât să ne arate cât de nepregătiți suntem în fața vicisitudinilor vieții.

Toate aceste etape sau crize ascund multe căi spre soluții nebănuite și oportunităti de schimbare pozitivă, neexplorate suficient.

Cât durează?

Criza vârstei mijlocii poate dura de la câteva luni la câțiva ani. Sunt mai expuse persoanele care se identifică excesiv cu profesia, care traversează situații solicitante sau au insatisfacții repetate. Cel mai important factor declanșator pentru femei este relația cu partenerul, în timp ce la bărbați este profesia. Simptomele pentru ambele sexe sunt aproximativ la fel. Recunoaștem această criză prin simptome precum: iritabilitatescă­de­rea libidoului și a satisfacției sexualeobosea­­lăproastă dispozițiedureri mus­­­­­­culare sau articularecreș­tere în greutatescăderea tonusului și re­­­zistenței generale a organismului.

Moartea iluziilor

Criza vârstei mijlocii mai poate însemna o moarte a iluziilor despre ceea ce viaţa noastră ar fi putut fi în comparaţie cu ceea ce am realizat. Toate visele și speranțele noastre pe care le-am trecut pe lista magică în prima tinerețe, acum intră la corectura finală. Și poate că nota primită nu e cea maximă. Iată de ce psihoterapeuții ne sfătuiesc să nu lăsăm melancoliile inutile să ne fure sufletul. Nostalgiile își au rostul lor când sunt acceptate cu măsură și echilibru.

Să aluneci pe toboganul tristeții este cel mai la îndemână atunci când te afli în pragul unei crize dintre două vârste. Dar te poți salva la timp de tristețe cronică schimbând perspectiva de a vedea lucrurile: factori precum flexibilitatea, capacitatea de adaptare la situaţii noi,  găsirea de preocupări noi, activităţi, hobby-uri pentru a petrece timpul liber rămas, lectura, pictura, muzica, fotografia, dansul,  învăţarea unei limbi străine, sportul, grădinăritul sunt arme redutabile care pot lupta cu dușmanul care te pândește din umbră.

Florentina Mușat

Foto: Shutterstock

Citește și:

3 semne care îți arată că ești posesivă în relația de cuplu. Cum îți dai seama că partenerul are nevoie de mai multă libertate?

3 lucruri care te transformă într-o persoană vulnerabilă în relația de cuplu. Spune-le cât mai rar!

Te-ai logodit de curând, dar ideea nunții nu te încântă prea tare? Acestea sunt 4 semne că trebuie să rupi logodna

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie