Cum poți scăpa de frica de înălțime

Simți că pulsul inimii îţi crește de fiecare dată când urci o scară, conduci pe un pod sau priveşti în jos de pe balcon? Află cum poți să scapi de frica de înălțime în câțiva pași.

Tot mai mulți oameni suferă de diverse fobii, iar asta le influențează viața de zi cu zi. Printre cele mai întâlnite fobii se numără și acrofobia sau în limbaj uzual, frica de înălțime. Astfel, oamenii care se află în acestă situație, percep o situație mult mai periculoasă decât este ea în realitate, conform farmaciata.ro .

Cum te sabotează frica de înălţime

Acrofobia îţi poate pune probleme atât în activitățile zilnice, dar și în timpul liber, când relaxarea poate să devină o corvoadă. Zborul cu avionul, plimbare cu telescaunul sau telecabina sau traversarea un pod într-o drumeție, pot să fie începutul unei vacanțe eșuate.

Citeste si Teama de stomatolog te ține departe de cabinet? Învață să-ți învingi această frică!

Cum poți să scapi de frica de înălțime în câțiva pași

Pentru a evita senzația de greață, tremuratul sau chiar leșinul, învaţă să respiri încet și adânc, pentru a putea controla bătăile inimii și crește fluxul de oxigen către mușchi, pentru a-i detensiona.

Cateva minute de meditație, aromoterapia, masajul ușor sau muzica de relaxare te pot ajuta și ele la îndepărtarea simptomelor fizice ale acrofobiei.

Citeste si Metoda lui Schultz: Cum să scapi de frică şi traume prin autosugestie

Psihoterapia

Dacă aceste remedii nu dau rezultate, se recomandă consultarea unui specialist. Psihoterapeutul te poate ajuta să identifici care este sursa fricii pe care o ai. De cele mai multe ori frica este cauzată de un eveniment traumatic din copilărie sau poate fi instinctivă, cel mai probabil moștenită de la părinți sau bunici.

Printre cele mai întâlnite metode aplicate în psihotrapie se numără desensibilizarea, potrivit căreia, oamenii își pot învinge frica doar înfruntând-o. Expunerea la situația care provoacă frica duce la adaptarea pas cu pas pentru a depăși frica.

Nu se recomadă!

Cea mai nepotrivită metodă de combatere a fricii este evitarea situațiilor care îţi creează disconfort. Dacă eviți anumite situații, asta nu înseamnă că fobia nu mai există. Această metodă nu este reală și nu face altceva decât să hrănească sentimentul de frică.

Citeste si 10 învățături șamanice pentru a-ți ușura sufletul

 Autor: Mihaela Chircă

Sursa foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie