Cum poți evita problemele digestive de Crăciun?

Pentru persoanele cu probleme cronice digestive, perspectiva festinului de sărbători poate fi mai degrabă descurajantă decât incitantă.

S-ar putea să fii de acord cu această situație dacă suferi de colită ulcerativă, chiar dacă alimentele nu declanșează neapărat simptomele tale de diaree, pierdere în greutate, oboseală și dureri de burtă.

Dar noile cercetări efectuate pe șoareci sugerează că alimentele de bază ale mesei de Crăciun, cum ar fi carnea de curcan și carnea de porc, semințe, nuci, ar putea oferi persoanelor care suferă de această boală o oarecare ușurare.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Thomas Jefferson a sugerat că alimentele bogate în aminoacidul triptofan, cum ar fi curcanul, carnea de porc, nucile și semințele, ar putea reduce riscul de apariție a unei crize de colită, scrie The Sun.

Cercetări anterioare sugerează că alte surse comune de triptofan sunt ovăzul, bananele, prunele uscate, laptele, tonul, brânza, pâinea, puiul, arahidele și ciocolata, unele dintre acestea putând figura, de asemenea, pe masa ta de 25 decembrie.

Colita este o afecțiune pe termen lung în care mucoasa interioară a intestinului gros și a rectului se inflamează și dezvoltă mici ulcere care pot sângera și produce puroi.

Principalele simptome ale afecțiunii, care pot apărea și dispărea în ceea ce se numește crize, sunt:

  • Diaree recurentă, care poate conține sânge, mucus sau puroi
  • Dureri de burtă
  • Nevoia de a face merge la baie frecvent

Persoanele cu colită pot prezenta, de asemenea, oboseală extremă, pierderea poftei de mâncare și scădere în greutate.

Potrivit sursei citată anterior, autorul principal al studiului și profesor asistent de imunologie la Universitatea Thomas Jefferson, Dr. Sangwon Kim, a declarat: „Deși există unele tratamente pentru colita ulcerativă, nu toată lumea răspunde la ele.

„Această boală are un impact uriaș asupra calității vieții și poate duce la intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea colonului sau la cancer”.

Dr. Kim și colegii săi au căutat modalități de a răci țesutul inflamat al intestinului și al rectului.

Folosind șoareci, ei s-au concentrat asupra unui grup de celule imune numite celule T-regulatoare (T-reg), despre care au spus că pot ajuta la întreruperea ciclului de inflamație.

Cu scopul de a atrage mai multe celule T-reg la nivelul colonului, cercetătorii au descoperit că anumiți receptori de pe suprafața celulelor T-reg, numiți CPR15, acționează ca un magnet pentru colon.

Un comunicat de presă al studiului a spus: „Cu cât mai mult din acest receptor, numit CPR15, au celulele T-reg, cu atât mai puternic sunt atrase de colon.

„Așa că au căutat molecule care ar putea face ca celulele T-reg să producă mai mult GPR15 pentru a mări puterea magnetului.

„Au descoperit că triptofanul – sau una dintre moleculele în care triptofanul se descompune în organism – ar putea crește acești receptori numiți GPR15.”

Pentru a testa efectul triptofanului asupra colitei, cercetătorii au adăugat aminoacizii în alimentația șoarecilor timp de două săptămâni și au comparat-o cu cea a unui grup de control.

Aceștia au observat o dublare a cantității de celule T-reg care suprimă inflamația în țesutul colonului, în comparație cu șoarecii care nu au fost hrăniți cu triptofan suplimentar.

Șoarecii hrăniți cu aminoacidul au avut, de asemenea, o reducere a simptomelor colitei.

Efectele pozitive au părut să dureze o săptămână după ce triptofanul a fost eliminat din dieta șoarecilor.

Dar atunci când a fost administrat șoarecilor în timpul unei crize de colită, cercetătorii au constatat că acesta a adus puține beneficii.

Acest lucru a sugerat că triptofanul ar putea fi eficient doar pentru a preveni viitoarele crize, mai degrabă decât pentru a le trata odată ce acestea au apărut.

Dr. Kim și echipa sa intenționează să efectueze studii clinice pentru a vedea dacă aceste rezultate se pot aplica persoanelor cu colită.

El a sugerat că un supliment de triptofan care să nu depășească 100 de miligrame pe zi ar putea fi suficient pentru a observa beneficii la oameni, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a susține această afirmație.

A apărut revista Avantaje ediția de noiembrie 2023. Luna aceasta vă surprindem cu un număr cu adevărat special, cu un DOSAR în care dezbatem tulburările de personalitate cele mai des întâlnite, cu subiecte de sănătate considerate tabu dar și cu invitați- surpriză:

EXCLUSIV AVANTAJE:

CRISTIAN DIACONESCU – Diplomat de carieră și fost ministru de externe, totul pornind de la o bază juridică, Cristian Diaconescu poate oferi context pentru cele mai „fierbinți' subiecte ale zilei. În interviul Din ediția de noiembrie poți citi o sinteză a ceea ce înseamnă rolul României în UE, fenomenul fake news, dar și noile direcții de dezvoltare – cum ar fi energia verde și folosirea inteligenței artificiale.

DOSAR SPECIAL – Tulburările de personalitate

Cauzele exacte ale tulburărilor de personalitate nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că o combinație de factori genetici, chimici și de mediu pot contribui la dezvoltarea lor.

PARANOICUL – Personalitatea paranoică nu este un caz de nebunie, este doar un om cu o înclinație permanentă spre suspiciune și neîncredere.

HISTRIONICUL – În prima zi, pare charismatic, te vrăjește. A doua zi, te cam obosește.

A treia zi, deja ai vrea să-l tragi din priză. Cine să fie? Un individ cu personalitate histrionică.

PERFECȚIONISTUL – „Dușmanul binelui e mai binele', se spune. Cel care nu este niciodată mulțumit riscă să nu-și termine treaba la timp. În plus, îi critică la nesfârșit pe cei din jur. Rău pentru el, rău pentru toată lumea.

DEPENDENTUL – Dacă te sufocă, poți să te scuturi de el și să scapi. Dar ce se va întâmpla cu el după aceea? Dependentul este expus unor riscuri dintre cele mai grave.

DEPRESIVUL – Cum să ne purtăm cu personalitatea depresivă atunci când face parte din viața noastră? Dacă se leagă de evenimente concrete, dacă are cauze certe, dacă este o stare temporară, depresia este o maladie. Dacă este un fel de a fi permanent al cuiva, vorbim despre o personalitate dizarmonică de tip depresiv.

Vrei să te bucuri de o căsnicie fericită? Atunci fii foarte atentă la primul și cel mai important pas pentru reușita în doi: alegerea partenerului de viață! Vă plac aceleași lucruri și vă ghidați în viață după aceleași valori? Cu siguranță, el va fi alesul! Sau poate că, deși nu vă înțelegeți întotdeauna, vă completați reciproc – doar știe oricine, contrariile se atrag.

Ești prizoniera dragostei? Când ne îndrăgostim, viața noastră gravitează în jurul persoanei iubite și pare că nimic altceva nu mai există în jur. Dar dragostea nu înseamnă acapararea unuia de către celălalt. Viața fiecăruia are o multitudine de fațete pe care nu le putem neglija, oricât de mult am fi preocupați de partener și de dragostea pentru el.

Citește revista aici: https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate