Simptome greu de detectat ale unei tumori cerebrale
Tumorile cerebrale sunt una dintre cele mai mortale forme de cancer, dar nu toată lumea știe care sunt semnele.
Glioblastomul este cel mai frecvent tip de tumoare cerebrală malignă.Acesta se dezvoltă din celulele gliale, celulele de susținere a creierului și a măduvei spinării. Medicii pot detecta boala prin RMN sau CT, precum și prin examinări neurologice și biopsii.
Principalele tratamente sunt chirurgia, radioterapia și chimioterapia, precum și tratamentele de susținere pentru ameliorarea simptomelor. Simptomele depind de locul în care sunt localizate tumorile pe creier și pot fi adesea ratate în stadiile incipiente ale bolii, când este mai ușor de tratat.
De asemenea, acestea pot fi ușor confundate cu altceva, așa că este important să știi la ce să fii atent.
Semne surprinzătoare ale unei tumori cerebrale
Devii iritat cu ușurință. Modificările de personalitate pot fi un semn de avertizare timpurie a tumorilor cerebrale, unul din trei pacienți suferind o schimbare, potrivit Brain Tumour Charity, scrie The Sun.
Boala îi poate face pe oameni să devină mai ușor iritați, dar și agresivi, confuzi sau uituc.
Pierderea motivației, depresia, pierderea inhibițiilor sociale, anxietatea, schimbările de dispoziție și dificultățile de planificare, organizare sau identificare a emoțiilor pot fi, de asemenea, un simptom.
Pe măsură ce tumora crește, aceasta poate exercita presiune asupra celulelor cerebrale din jurul ei, afectând modul în care acestea funcționează.
Modificările de personalitate sunt cele mai frecvente atunci când tumora se află în lobul frontal, care controlează personalitatea și emoțiile.
Perioada de creștere. Tumorile cerebrale pot afecta glanda pituitară, o parte a creierului care produce hormoni, inclusiv cei care determină creșterea. În cazuri rare, acest lucru înseamnă că tumorile cerebrale pot determina o creștere rapidă a înălțimii.
Simptomul ciudat este deosebit de subtil la copii, care se pot aștepta să treacă prin puseuri în adolescență, ca parte a pubertății.Tumorile pot provoca și alte modificări hormonale, cum ar fi pubertatea întârziată, modificări ale menstruației, creșterea apetitului sexual sau creșterea sau pierderea inexplicabilă în greutate, potrivit Brain Tumour Research.
Dificultatea de a realiza expresii faciale. Boala poate duce, de asemenea, la afectarea nervilor, ceea ce poate determina pacienții să aibă dificultăți în exprimarea expresiilor faciale.
Aceștia pot fi incapabili să zâmbească, să se încrunte sau să își miște fața în mod normal atunci când vorbesc. Paralizia nervoasă poate provoca, de asemenea, fixarea feței într-o anumită poziție sau poate cauza slăbiciune sau cădere pe o parte.
Voci în capul tău. Unele cancere cerebrale pot provoca simptome care pot părea mai degrabă o problemă de sănătate mintală decât o boală fizică.
Tumorile de pe lobul temporal te pot face să auzi voci în cap, potrivit Cancer Research UK, mai scrie publicația britanică. Bolile din această zonă pot provoca, de asemenea, pierderi de memorie pe termen scurt și dificultăți de auz și vorbire, a precizat organizația caritabilă.
Probleme în a citi. Boala are adesea un impact asupra funcției cerebrale a pacienților, afectând capacitatea lor de a gândi sau de a citi.
Dr. Donald O’Rourke, neurochirurg la Penn Medicine, a declarat: „Unele simptome sunt cu adevărat distructive, în sensul că oamenii sunt foarte treji și pot părea complet alerți sau normali. Acest lucru este deosebit de frecvent în cazul tumorilor din mezencefal. Cele două părți ale creierului sunt conectate și „vorbesc” una cu cealaltă pentru ca tu să faci lucruri precum gândirea, scrierea și amintirea. Noi chiar luăm această comunicare ca fiind de la sine înțeleasă. Atunci când o tumoare întrerupe comunicarea, este devastator.”
Necesitatea de a merge la toaletă mai des. Tumorile cerebrale pot provoca modificări ale sistemului endocrin – o rețea de glande și organe care utilizează hormoni pentru a controla o serie de funcții corporale.
În unele cazuri, acest lucru îi poate face pe oameni să simtă nevoia de a merge la toaletă mai des, potrivit Brain Tumour Charity. De asemenea, poate avea un impact asupra oboselii, sensibilității la frig, setei, diabetului, fertilității și disfuncției erectile. Tumorile la nivelul măduvei spinării pot duce, de asemenea, în unele cazuri, la incontinență.
A apărut revista Avantaje ediția de noiembrie 2023. Luna aceasta vă surprindem cu un număr cu adevărat special, cu un DOSAR în care dezbatem tulburările de personalitate cele mai des întâlnite, cu subiecte de sănătate considerate tabu dar și cu invitați- surpriză:
EXCLUSIV AVANTAJE:
CRISTIAN DIACONESCU – Diplomat de carieră și fost ministru de externe, totul pornind de la o bază juridică, Cristian Diaconescu poate oferi context pentru cele mai „fierbinți' subiecte ale zilei. În interviul Din ediția de noiembrie poți citi o sinteză a ceea ce înseamnă rolul României în UE, fenomenul fake news, dar și noile direcții de dezvoltare – cum ar fi energia verde și folosirea inteligenței artificiale.
DOSAR SPECIAL – Tulburările de personalitate
Cauzele exacte ale tulburărilor de personalitate nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că o combinație de factori genetici, chimici și de mediu pot contribui la dezvoltarea lor.
PARANOICUL – Personalitatea paranoică nu este un caz de nebunie, este doar un om cu o înclinație permanentă spre suspiciune și neîncredere.
HISTRIONICUL – În prima zi, pare charismatic, te vrăjește. A doua zi, te cam obosește.
A treia zi, deja ai vrea să-l tragi din priză. Cine să fie? Un individ cu personalitate histrionică.
PERFECȚIONISTUL – „Dușmanul binelui e mai binele', se spune. Cel care nu este niciodată mulțumit riscă să nu-și termine treaba la timp. În plus, îi critică la nesfârșit pe cei din jur. Rău pentru el, rău pentru toată lumea.
DEPENDENTUL – Dacă te sufocă, poți să te scuturi de el și să scapi. Dar ce se va întâmpla cu el după aceea? Dependentul este expus unor riscuri dintre cele mai grave.
DEPRESIVUL – Cum să ne purtăm cu personalitatea depresivă atunci când face parte din viața noastră? Dacă se leagă de evenimente concrete, dacă are cauze certe, dacă este o stare temporară, depresia este o maladie. Dacă este un fel de a fi permanent al cuiva, vorbim despre o personalitate dizarmonică de tip depresiv.
Vrei să te bucuri de o căsnicie fericită? Atunci fii foarte atentă la primul și cel mai important pas pentru reușita în doi: alegerea partenerului de viață! Vă plac aceleași lucruri și vă ghidați în viață după aceleași valori? Cu siguranță, el va fi alesul! Sau poate că, deși nu vă înțelegeți întotdeauna, vă completați reciproc – doar știe oricine, contrariile se atrag.
Ești prizoniera dragostei? Când ne îndrăgostim, viața noastră gravitează în jurul persoanei iubite și pare că nimic altceva nu mai există în jur. Dar dragostea nu înseamnă acapararea unuia de către celălalt. Viața fiecăruia are o multitudine de fațete pe care nu le putem neglija, oricât de mult am fi preocupați de partener și de dragostea pentru el.
Citește revista aici: https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/