Cum influențează vârsta înaintată a tatălui durata de viață a copilului

Mult timp s-a afirmat că bărbații care devin tați la vârste înaintate își condamnă copiii la boli precum autism, ADHD, cancer, la malformații congenitale, la tulburări bipolare și la numeroase mutații potențial periculoase.

tata in varsta

Totuși, despre beneficiile pe care le aduce conceperea unui copil la o vârstă înaintată s-a vorbit puțin sau deloc. Un studiu realizat de cercetătorii americani pe 3 generații (bunic-tată-copil)

Legătura dintre vârsta înaintată a taților și longevitatea copiilor

Oamenii de știință americani au descoperit că vârsta înaintată a taților ar putea avea un impact pozitiv asupra longevității copiilor. De acest aspect s-ar face vinovată' lungimea telomerilor, acele fragmente de ADN aflate la extremitățile cromozomilor și care au un rol extrem de important în protejarea organismului de consecințele bolilor bătrâneții.

Odată cu înaintarea în vârstă, telomerii se reduc în lungime, consecința fiind faptul că nu-și mai pot îndeplini rolul. Astfel, aceștia împiedică celulele să se dividă și le cauzează moartea.

Telomerii, răspunzători cu longevitatea copiilor

Studiile au arătat că cu cât un bărbat este mai înaintat în vârstă în momentul conceperii copilului, cu atât telomerii celui din urmă sunt mai lungi. Spre deosebire de celelalte celule, telomerii din componența spermatozoizilor se alungesc cu vârsta.

Cercetătorii americani au mai descoperit că această caracteristică a telomerilor se transmite până la nepoți, indiferent de vârsta tatălui lor.

Conceperea copiilor la vârste înaintate, semn al evoluției

Pentru oamenii de știință, această descoperire este un efect al evoluției. Dacă tatăl sau bunicul vostru au putut trăi și au putut concepe urmași până la o vârstă avansată, asta nu înseamnă altceva decât că și voi veți trăi într-un mediu similar.

Mediul similar înseamnă un mediu cu mai puține morți accidentale, un mediu în care bărbații își găsesc partenere de viață destul de târziu. Într-un astfel de mediu, să ai un organism capabil să ajungă la vârste înaintate și, mai ales, capabil să se reproducă la aceste vârste, este o bună strategie de adaptare din punct de vedere evolutiv', susține unul dintre cercetătorii care au participat la studio, specialist în antropologie.

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Psihologie