Cum dezgheți carnea în mod sănătos și rapid?

Întotdeauna este o idee bună să ai congelatorul aprovizionat cu piept de pui și cârnați congelați, fripturi și carne tocată de vită și de curcan pe care o poți folosi pentru chifteluțe de casă sau rețete de hamburgeri. Iar dacă știi cum să decongelezi rapid carnea (și în mod sănătos, de asemenea), poți obține o masă gătită în foarte puțin timp.

Dar ce se întâmplă dacă trebuie să decongelezi carnea în grabă? Dacă pieptul de pui nu s-a decongelat complet peste noapte? Dar dacă îți este foarte foame? Potrivit Good Housekeeping, există câteva metode pentru a accelera procesul și a decongela rapid orice fel de carne.

Care este cel mai sigur mod de a dezgheța carnea?

Cea mai bună metodă de decongelare a cărnii în condiții de siguranță este să o țineți peste noapte în frigider până când este complet dezghețată. Odată decongelată, carnea tocată, carnea de pasăre și fructele de mare se pot păstra bine în frigider încă o zi sau două, în timp ce carnea roșie (vită, porc, miel și friptură) se păstrează bine încă trei până la cinci zile.

În timp ce opțiunea de a decongela carnea în frigider necesită o planificare prealabilă, îți oferă bonusul suplimentar de a o putea recongela în siguranță (deși este posibil să ai parte de o anumită pierdere a calității).

Putem dezgheța bucăți de carne în apă rece?

În doar aproximativ o oră, această metodă va decongela rapid și corect carnea fără un cuptor cu microunde, deși necesită mai multă îndemânare. Pune bucățile de carne congelată într-o pungă de plastic resigilabilă, storcând cât mai mult aer posibil. Umple un bol mare cu apă rece și scufundă punga în apă.

Schimbă apa la fiecare 30 de minute pentru a te asigura că aceasta rămâne rece și continuă să dezghețe carnea. Bucățile mai mici de carne se pot decongela într-o oră sau mai puțin, iar cantitățile mai mari (trei până la patru kilograme) pot dura două-trei ore.

Care este cel mai rapid mod de a dezgheța carnea?

Învață cum să dezgheți carnea în cuptorul cu microunde și poți avea proteine pregătite în mai puțin de 10 minute. Această metodă funcționează cel mai bine pentru bucățile mai mici de carne care vor fi gătite până la capăt după decongelare, cum ar fi pieptul de pui pentru o friptură de pui sau carnea tocată de vită.

Citește manualul de instrucțiuni al cuptorului cu microunde pentru a afla care este cel mai bun mod de a decongela o anumită bucată de carne în funcție de setările cuptorului cu microunde. Dacă cuptorul cu microunde nu are o setare de „decongelare”, setează-l la un nivel de putere mai mic și pune-l în funcțiune în rafale scurte până când bucățile de carne sunt decongelate. Atenție însă, gătitul la o temperatură prea mare sau pentru prea mult timp poate găti carnea în loc să o dezghețe. În orice caz, de îndată ce ai terminat de decongelat, gătește carnea imediat.

Este vreodată în regulă să gătești carne congelată?

Atunci când ești foarte presat, nu trebuie să dezgheți carnea congelată înainte de a o găti. Chiar dacă pare greu de crezut, este sigur să gătești carne scoasă din congelator, însă va dura mai mult timp pentru a fi gătită (cu aproximativ 50% mai mult timp). Evită doar să gătești carnea congelată în slow cooker. Aceasta poate avea nevoie de mai mult timp pentru a se dezgheța și poate deveni nesigură pentru consum.

De asemenea, există surse care susțin că poți dezgheța carnea congelată în apă fierbinte sau pur și simplu lăsând-o pe blat, însă specialiștii susțin că acest lucru nu este sigur. Orice bucată de carne decongelată nu trebuie lăsată la temperatura camerei mai mult de două ore. În cazul în care carnea începe să se dezghețe și devine mai caldă de 4°C, bacteriile care ar fi putut fi prezente înainte de congelare pot începe să se înmulțească.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate