Cum ajunge un pacient român la un spital de top din străinătate

Eva Pavel a adunat în jurul ei sute de medici și zeci de centre medicale din străinătate prin care reușește să găsească soluții pentru probleme medicale. Prin rolul ei de consilier medical international, dar și de prezentator al emisiunii 'Apel la consilier', de la Kanal D, Eva e arată românilor cât de mult a avansat tehnologia medicală, cât de mult simplu și rapid putem ajunge într-un spital din străinătate.

La ce ar trebui să fie atent un pacient atunci când alege să plece la tratament dincolo? Ce i-ai recomanda?

În primul rând trebuie să fie atenți la persoana cu care aleg să plece în străinătate. Persoana respectivă trebuie să fie cu adevărat pregătită, să aibă toate conexiunile de care un pacient are nevoie, să aibă acces la cei mai buni profesori. În era în care trăim, cu toții avem acces la Internet și este ușor să suni direct la un spital și să te programezi. Total greșit. Se pierd o serie de beneficii și nu ai idee unde pleci și ce te așteaptă. Din acest motiv, trebuie să alegi persoana potrivită cu care să mergi la un spital din străinătate. Nu ai costuri suplimentare și beneficiezi de toată pregătirea consilierului în cauză.

Urgența este cea care face un om să caute solutii în foarte multe părți. Cât de repede poate ajunge un pacient la un spital din străinătate?

Eu dețin tot ce este necesar pentru un transfer rapid. De la o oră la alta, pacientul poate ajunge într-un spital din străinătate unde este așteptat de echipa medicală cu tot ce este necesar. Dețin acces la servicii de transfer medical rapid, terestru sau aerian, dar și de echipe medicale în străinătate pregătite să preia în regim de urgență orice tip de caz. Astfel de acțiuni sunt normale și frecvente în activitatea mea. Un ultim caz de urgență fiind chiar un bebeluș de numai 3 săptămâni aflat în terapie intensive, în România, și transferat de urgență într-un spital din străinătate. Este foarte adevărat că în acele ore, până se finalizează transferul de urgență, mă dedic cazului 100%, fiind în legătură strânsă între cele două echipe de predare și primire, indiferent dacă este zi sau noapte. Ambele echipe trebuie să fie foarte pregătite pentru momentul sosirii pacientului, eu fiind puntea între cele două. Nu dorm, dacă este cazul, nu am voie să am telefonul închis și nu mă deconectez de la sistem până la preluarea pacientului în spitalul din străinătate. Este un stil de viață asumat și o fac cu plăcere, chiar dacă este necesar să-mi sacrific poate o vacanță sau timp important din viața familiei mele. 

În cazurile grave, explică-ne care este protocolul? Cum ajunge un pacient în străinătate dacă starea lui este gravă și trebuie intervenit imediat.

În aceste cazuri este necesară și implicarea echipei medicale din România, ea fiind cea care monitorizează pacientul român și care îl predă echipei medicale din străinătate. Practic, creez această punte între cele două echipe pentru a se informa una pe cealaltă despre situația pacientului, riscurile la care se supune pacientul care dorește să plece din țară. Pentru început organizez transferul actelor medicale din România către spitalul din străinătate și informez medicii străini despre funcțiile pacientului. Acesta este primul și cel mai important pas. În cazul în care răspunsul medicilor străini este unul pozitiv, adică pot ajuta pacientul, iar transferul nu pune în pericol viață pacientului, facilitez comunicarea medicilor curanți cu cei care urmează să preia pacientul și închei protocolul prin transferul aerian sau terestru al pacientului în cauză. 

Revenind la emisiunea Apel la consilier, pe lângă faptul că informează publicul, sunt situații în care educă. Care crezi că este cel mai de preț sfat pe care l-ai putea da unui pacient român, ca să rămână sănătos și să ia contact din ce în ce mai puțin cu medicii?

Din experiența celor 12 ani petrecuți în spitalele din străinătate am învățat că prevenția este cea care ne ajută cel mai mult. Al doilea aspect important: așa cum oamenii apelează la un specialist în modă ca să le dea sfaturi cum să se îmbrace sau atunci când apelează la un antrenor ca să îi învețe cum să facă sport, românul trebuie să învețe că în agenda telefonului său trebuie să aibă și un consilier medical. Consider că sănătate este cea mai importantă, iar consilierul medical îl poate ajuta necondiționat, fără sa genereze costuri. Consider că e un must. Cineva care să dețină agenda medicală este mai important decât cineva care te ajută să te machiezi sau te îmbraci. Trebuie să învățăm acest lucru și să prioritizam acest aspect. Așa cum ai un agent de asigurări, la fel trebuie să ai și consilierul tău care te va ajuta în orice situație medicală.

În final, spune-ne ce subiecte interesante vor putea descoperi telespectatorii în emisiunea ta?

În momentul de față pregătim sezonul 5 al emisiunii Apel la consilier. Sunt în etapa de vizite și discuții cu medicii din străinătate din țări diferite. Am călătorit extrem de mult în aceste luni și am ajuns în locuri pe care probabil le-am văzut doar pe atlasul școlar, până acum. Am adunat informații extrem de valoroase și în curând voi pleca și cu echipa de filmare pentru a va încântă cu noile mele descoperiri. Un lucru este cert: medicina evoluează de la un an la altul, am identificat metode de tratament pentru cele mai rare afecțiuni și am întâlnit medici extraordinari care vor aduce telespectatorilor noștri informații valoroase. 

În același timp, rămân alături de pacienții români care au nevoie de a doua opinie medicală gratuită, iar ei îmi pot trimite în continuare dosarele lor medicale pe adresa de e-mail a emisiunii noastre.

Foto: arhiva personala

Citeste și:

Avertisment pentru cei care au avut Covid în ultimul an: efecte secundare mortale

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate