Credința în superstiții ne face mai umani. Psihologii spun că nici persoanele foarte inteligente și stabile emoțional nu sunt imune la superstiții

credința în superstiții
Numai oamenii neinstruiți cred în superstiții. Oamenii inteligenți și educați gândesc rațional și cred în coincidențe, nu în superstiții. Aceste cuvinte le auzim des la oamenii din jurul nostru. Cu toate acestea, un psiholog ne asigură că cei care cred în superstiții nu sunt oameni mai puțin dotați intelectual. Credința în superstiții ne face, însă, mai umani, spune specialistul.
Nu-i așa că și ție ți s-a întâmplat, atunci când ai ieșit pe ușa casei, să-ți amintești că ai uitat ceva, dar, cu toate astea, să nu te mai întorci pentru că… nu e de bine să te întorci din drum? Ai zis vreodată, cu voce tare: “Azi e marți, 13” – observație care, la nivel inconștient, te determină să asociezi data de 13 cu ghinionul? Dar horoscopul ți-l citești?
Ei, bine, chiar dacă crezi că superstițiile sunt o prostie și doar oamenii neinstruiți mai pot crede în ele, și tu, deși nu conștientizezi, ești superstițioasă cel puțin ocazional.

Credința în superstiții ne face mai umani

Hipnoterapeutul Eugen Popa susține că nimeni nu este imun la superstiții: Cu toate că oamenii inteligenți le consideră drept gândiri iraționale, superstițiile și gândirea magică reprezintă acele aspecte ale vieții noastre care ne fac în fapt… umani. Mintea umană funcționează pe două canale: gândirea rapidă (intuitivă, fără efort voluntar sau control) și gândirea lentă (conștientă, care folosește raționamentul și necesită mult efort). Din gândirea rapidă, care este o consecință a evoluției și rezultatul adaptării la mediu de-a lungul existenției rasei, se naște si superstiția', explică specialistul.

3 motive pentru care credem în superstiții

Hipnoterapeutul Eugen Popa susține că oamenii sunt superstițioși din trei motive:
1. Încearcă să găsească explicații simple ale procesului cauză-efect: “Credem că tricoul purtat ultima dată când echipa noastra favorită a câștigat are mare legătura cu victoria; ceea ce din punct de vedere rațional nu are niciun sens, dar vom continua să purtăm acel tricou de fiecare dată când echipa va juca', explică specialistul.
2. Nu își dorește să provoace soarta: Gândirea rapidă, intuitivă, este cea care vine cu scenariul cel mai rău posibil pentru acțiunile noastre. Chiar dacă acel rău este unul nereal, tot vom crede că am cobit dacă printr-o coincidență am ghicit o acțiune din viitor. Mintea rațională va respinge legătura, însă, în același timp, va încerca să găsească o explicație logică, care niciodată nu o să vină; drept care, gândirea intuitivă va câștiga, iar ea va da naștere unui stereotip, pe care îl numim superstiție', este de părere Eugen Popa.
3. Se bazează pe confirmarea propriilor profeții: Nu ți s-a întâmplat să te gândești la o persoană sau să vorbești cu cineva despre o persoană, iar în secunda doi acea persoană să apară pe ușă? “Vorbeam de lup…” – asta este reacția pe care o ai, nu? “Dacă are loc un eveniment inexplicabil din punct de vedere științific, atunci gândirea conștientă se dă bătută, iar gândirea intuitivă deja a însămânțat în mintea noastră o nouă superstiție. În consecință superstițiile nu ne fac proști, ci ne fac umani', conchide hipnoterapeutul.
Sursa foto: shutterstock

Vezi şi ce faci când ești deocheat!

Citeşte şi ce înseamnă când spargi o farfurie!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie