Corpul nostru in cifre

Corpul uman este o masinarie perfecta, care isi face treaba fara cusur, daca este bine intretinuta. Noi iti dezvaluim, in cateva cifre, o multime de detalii surprinzatoare despre cum functioneaza organismul nostru. Unele dintre ele sunt cu adevarat incredibile…

Mii de miliarde de celule

In organism exista mii de miliarde de celule, de 200 de tipuri diferite. Aproximativ 10% dintre acestea sunt "nemuritoare". Celelalte sunt celule care, la un moment dat, mor, fiind in permanenta inlocuite de unele noi. Mai exact: in fiecare minut mor si sunt inlocuite 3 miliarde de celule. O celula masoara 0,07 mm – daca am insira toate celulele una dupa alta, am obtine un lant cu o lungime de 15.000 km.

2 metri patrati de piele

Putini stiu ca pielea este un organ, si inca cel mai mare din organism. Suprafata sa masoara 2 metri patrati, iar greutatea variaza intre 2,5 si 4,5 kg.
In fiecare an, 200 g de celule moarte se detaseaza de epiderma noastra. Pana in jurul varstei de 25 de ani, celulele imbatranite sunt inlocuite la fiecare 28 de zile, lasand suprafata pielii neteda si lucioasa. Pe masura ce trec anii, acest proces de reinnoire a celulelor isi incetineste ritmul, nemaifiind la fel de eficient ca in tinerete – iata de ce, dupa 30 de ani, debuteaza imbatranirea cutanata si incep sa apara mult temutele si hulitele riduri.

8 litri de aer

Atat respiram, in medie, in fiecare minut, pentru a asigura oxigenul necesar functiilor vitale. Cand suntem calmi, inspiram aproximativ de 16 ori pe minut, cate o jumatate de litru de aer. Astfel, in cele 300 de milioane de alveole ajung zilnic 12.000 de litri de aer. In timp ce mergem sau depunem efort, consumul de oxigen creste: organismul va accelera numarul si amploarea inspiratiilor, necesarul de oxigen ajungand la 60 de litri pe minut.

5.000.000 de fire de par

Pe toata suprafata pielii se gasesc cca 5 milioane de fire de par. Evident ca pielea capului e zona cu cea mai mare densitate – aici se gasesc cca 100.000 de fire de par, fiecare fiind programat sa traiasca intre 4 si 8 ani. Apoi, firul imbatranit cade si un alt fir creste in locul lui. Asadar, parul nostru creste si se innoieste continuu, pe tot parcursul vietii: zilnic, cad intre 50 si 80 fire. Firele de pe cap cresc cu aproximativ 0,35 mm pe zi, deci cu 12,70 cm pe an. Barbatii au in zona barbii 25.000 fire de par.

Neuroni

Creierul cantareste 1,600 kg la barbati si 1,450 la femei. El contine 14 miliarde de neuroni, fiecare dintre acestia putand fi in contact cu alti 25.000 de neuroni, creandu-se astfel mii de miliarde de conexiuni.
Impulsurile nervoase sunt transmise de la si spre creier, cu o viteza de pana la 274 km pe ora, insa unele informatii parcurg traseul cu o viteza de 400 km pe ora. Teoretic, creierul poate stoca o cantitate de informatii echivalenta cu cea din 1000 de enciclopedii. Celulele nervoase sunt singurele care mor fara a fi inlocuite ulterior.
Pana la varsta de 20 de ani pierdem in fiecare zi o suma "modesta" de 10.000 de neuroni, 50.000 de neuroni pana la 40 de ani si 100.000 pana la 90 de ani. Astfel, in cursul vietii, creierul nostru "slabeste" – el pierde in greutate aproximativ 300 g.

Vase de sange

Daca am pune cap la cap arterele, venele si capilarele, adica toate vasele de sange ce alcatuiesc sistemul nostru circulator, am obtine un cordon incredibil de lung – 100.000 km. Cu acest cordon am putea infasura Pamantul de doua ori. Si totusi, o celula rosie din sange circula prin intreg organismul in doar 20 de secunde.

100.000 batai de inima

Inima este un muschi care creste considerabil: la varsta adulta este de 17 ori mai mare decat la nastere. Cand organismul este in repaus, inima bate de 72 de ori pe minut, deci, de peste 100.000 de ori intr-o zi. Acest organ pompeaza 5 litri de sange pe minut, cu o viteza de 2 km pe ora. In 70 de ani, inima noastra pompeaza 250 de milioane de litri de sange in organism. Daca depunem efort sau daca suntem emotionati, frecventa cardiaca creste pana la 140 de batai pe minut, pentru a permite organismului un aflux sanguin maxim. Inima ta cantareste aproximativ 250 g si este putin mai mare decat pumnul tau.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate