Coronavirusul se ascunde și în lacrimile celor depistați pozitiv la testare
![Coronavirusul se ascunde și în lacrimile celor depistați pozitiv la testare](https://thumbor.unica.ro/unsafe/480x270/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2020/04/Coronavirusul-se-ascunde-și-în-lacrimile-celor-depistați-pozitiv-la-testare.jpg)
Rezultatul studiilor cercetătorilor Institutului Național de Boli Infecțioase Spallanzani din Roma ne oferă noi informații prețioase. Aceștia au constatat că, din păcate, coronavirusul se ascunde și în lacrimile celor depistați pozitiv la testare.
Oamenii de știință italieni au descoperit că virusul trăiește și se reproduce și în secrețiile oculare, inclusiv în lacrimi. Astfel, ochii nu mai sunt doar poartă de acces ci și o potențială sursă contagioasă. Rezultatul studiului efectuat a fost publicat în revista Annals of Internal Medicine.
Cercetătorii au folosit un tampon ocular provenit de la un pacient pozitiv, internat la sfârșitul lunii ianuarie, care avea și conjunctivită bilaterală. De pe respectivul tampon ei au putut izola coronavirusul, demonstrând astfel că, în afara sistemului respirator, el se reproduce și în țesutul conjunctiv. Pentru că această descoperire are implicații importante asupra sănătății publice, rezultatul a fost comunicat și experților Organizației Mondiale a Sănătății. „Această cercetare arată că ochii nu sunt doar una dintre porțile de intrare a virusului în corp, ci și o potențială sursă de contagiune', a declarat Concetta Castilletti, șefa Unității Operative Virus Emergente din Laboratorul de Virologie Spallanzani. Ea a mai subliniat și faptul că, în această situație, se impune necesitatea utilizării unor dispozitive de protecție adecvate în cadrul consultațiilor oftalmologice.Un lucru foarte interesant este acela că tampoanele oculare pot fi pozitive atunci când probele prelevate din aparatul respirator al bolnavului arată că virusul nu mai este prezent. După trei săptămâni de la internare, testul pentru coronavirus al pacientului, făcut din probe respiratorii, era negativ. Cu toate acestea, cel din tamponul ocular era slab pozitiv după 27 de zile de spitalizare. Cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili cât timp continuă virusul să rămână activ și potențial transmisibil prin lacrimi. Mai trebuie amintit faptul că analiza moleculară detectează doar prezența ARN viral în probă și numai izolarea virusului într-o cultură de celule poate evidenția capacitatea sa infecțioasă.
„Descoperirea cercetătorilor noștri – concluzionează Marta Branca, directorul general al Institutului Spallanzani – este o altă piesă mică a complicatului puzzle al acestui virus.' În lumina acestui studiu, este evidentă necesitatea unei utilizări adecvate de către medicii oftalmologi și asistente a dispozitivelor de protecție în timpul examenelor oculare (mățti filtrante, ochelari de protecție/viziere, mănuși și combinezoane). De asemenea, oftalmologii italienii au propus căi de acces separate pentru potențialii pacienți contagioși, pentru a nu sta în același spațiu cu cei care au alte patologii.
Foto: 123rf
Citeste și:
Doi navigatori de pe o ambarcațiune habar nu aveau că în lume este pandemie