Copilul meu este furios. Ce pot face?

Copil nervosAjuta-l sa constientizeze ce simte. De multe ori, copiii care se infurie repede, nu-si dau seama de ceea ce simt si actioneaza rapid (se trantesc, tipa etc.). Ii poti imbogati vocabularul emotional aratandu-i fetele personajelor preferate si numind impreuna cu el emotiile pe care acestea le simt. Faceti impreuna legatura cu situatii recente din viata copilului. Puncteaza-i ca si ceilalti se infurie uneori exact ca el, dar se comporta altfel (tata vorbeste despre ce-l deranjeaza, mama zice „Oof!' etc.)

Invata-l sa identifice intensitatea emotiei. Furia este o emotie negativa foarte puternica (intensa) si uneori, chiar daca ni se pare ca un copil se comporta la fel, emotional poate sa simta la intensitati variabile („sunt suparat, iritat, un pic nervos, foarte nervos, furios, furios de tot'). Cu ajutorul unui termometru colorat, care sa aiba la baza o poza cu copil vesel, la varf una cu un copil „furios de tot' si intermediar expresii faciale graduale de la suparare la enervare, el realizeaza ca nu tot timpul e la fel de furios si, mai mult, nici ceilalti nu-i mai zic mereu „ce furios esti!'. Daca un copil invata sa comunice emotia inainte ca ea sa escaladeze, este mai usor de calmat („Acum incep sa ma enervez si-mi vine sa te bat! Stiu ca nu e frumos sa le lovesc; ma duc sa ma joc cu altcineva.')

Modeleaza comportamentul copilului. Daca parintii isi manifesta frecvent furia in fata copilului, micutul va tinde sa se comporte la fel. Daca ei discuta direct, ferm, dar fara sa tipe unul la celalalt, copilul va avea sanse mai mari de a adopta un comportament de recunoastere a emotiei negative si de rezolvare a problemei. De obicei, un mediu familial agitat, grabit, in care sunt multe certuri, va agita si mai mult un copil care are o toleranta scazuta la frustrare.

Incurajeaza copilul. Ori de cate ori copilul se straduieste sa asculte, se abtine sa nu faca o criza de furie, lauda-l, evidentiaza cat de bine s-a comportat. Cu cat este laudat mai des (si pe drept), cu atat mintea lui va retine mai bine comportamentele pozitive si va fi mai ascultator. Nu incuraja doar succesele, ci si eforturile pe care el le face. In caz contrar va dezvolta un stil perfectionist/rigid conform caruia, daca nu atinge de fiecare data un standard, toate straduintele au fost in zadar.

Ajuta-l sa-si dezvolte strategii de autoreglare. Folosind modelele pozitive din povesti sau desene animate, arata copilului ca si el poate sa se calmeze asa cum se calmeaza Tiger: sa numere pana la 5-10, sa vorbeasca despre ce nu-i place, sa inchida si sa deschida pumnii de cateva ori pana simte ca e mai putin nervos, sa-i spuna „adversarului' ca nu e frumos ce face, sa-si aminteasca regulile clasei etc.

Draganescu Claudia
Psiholog

Asociatia

Asociatia Covorasul Fermecat

www.covoraulfemecat.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii