Copiii si televizorul

Copiii si televizorul

Televizorul a devenit indispensabil in societatea actuala, fiind dificil sa te izolezi de ceea ce reprezinta el. Insa trebuie sa invatam sa traim cu el si sa-l controlam, astfel incat sa nu ne controleze el pe noi.

Numerosi copii petrec prea multe ore in fata televizorului. In perioada in care micutii sunt in formare, televiziunea le influenteaza modul de viata, valorile, sanatatea, obiceiurile alimentare si pe cele de somn si, mai grav, relatiile cu cei din jurul lor.

Evitarea televizorului nu inseamna eliminarea influentei acestuia: la scoala, copiii comenteaza intre ei despre cele vazute la televizor. Daca nu urmaresc anumite programe, vor fi marginalizati; chiar si unii profesori sunt de parere ca scolarii isi pot lua anumite informatii de la televizor. Televizorul trebuie privit mai degraba ca un accesoriu util si folosit cat mai avantajos.

Dependenta de micul ecran
Cum se ajunge la dependenta? Cea mai importanta cauza este absenta parintilor din viata cotidiana a copilului, programul incarcat la serviciu suprapunandu-se cu timpul pe care adultul si copilul ar trebui sa-l petreaca impreuna. Pentru majoritatea oamenilor, televizorul tine loc de seri petrecute cu familia, weekenduri la iarba verde sau ore de joaca a copiilor. Cei mici au ajuns sa manance in fata televizorului ca sa nu piarda ultimele seriale de desene animate, care sunt mult mai palpitante decat mersul cu bicicleta sau batutul mingii in parc. Potrivit specialistilor, cea mai expusa categorie de privitori sunt copiii. Dependenta de televizor, considerata afectiune psihologica, a devenit o maladie planetara. "Supradoza" de programe TV afecteaza echilibrul psihic si social al copilului.

Violenta la televizor
Uneori, violenta de la televizor e prezentata si promovata ca distractie, ceea ce duce la dorinta copiilor de a imita. Multe dintre aceste acte violente sunt infaptuite de "baietii buni", pe care copiii "trebuie" sa-i imite. Micutii sunt educati de parinti ca nu e bine sa se bata, dar televizorul spune ca este in regula sa musti, sa te bati ori sa lovesti daca esti baiat bun. Pe langa faptul ca micul ecran indeamna la imitare, el elibereaza de restrictii orice actiune a copiilor. De asemenea, imaginile vazute pot sa-i traumatizeze si sa-i faca vulnerabili. Conform unor studii, mai ales copiii intre doi si sapte ani sunt speriati de lucruri fantastice, inspaimantatoare, de roboti si monstri.

Cand sunt mici, copiii nu pot sa deosebeasca fantezia de realitate si de aceea nu-i va ajuta daca le spui ca acele imagini nu sunt reale. Copiii intre 8 si 12 ani sunt speriati de amenintarea violentei, calamitatile naturale si victimizarea copiilor. Inlaturarea spaimelor se poate face discutand cu copiii; astfel, trebuie sa le dai informatii linistitoare si oneste. Violenta de la televizor se reflecta in comportamentul copiilor, provocand nu numai frica, ci si atitudini antisociale; devin mai putin sensibili la durerea altora si mai agresivi in joc. Cei care se uita la filme sau la alte programe violente pot avea cosmaruri repetate, tulburari de concentrare si de invatatura. Televiziunea expune copiii la acte de violenta, crime si promiscuitate sexuala, fara sa se ia in considerare implicatiile morale si medicale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii