Copiii si televizorul

Televizorul a devenit indispensabil in societatea actuala, fiind dificil sa te izolezi de ceea ce reprezinta el. Insa trebuie sa invatam sa traim cu el si sa-l controlam, astfel incat sa nu ne controleze el pe noi.

Numerosi copii petrec prea multe ore in fata televizorului. In perioada in care micutii sunt in formare, televiziunea le influenteaza modul de viata, valorile, sanatatea, obiceiurile alimentare si pe cele de somn si, mai grav, relatiile cu cei din jurul lor.

Evitarea televizorului nu inseamna eliminarea influentei acestuia: la scoala, copiii comenteaza intre ei despre cele vazute la televizor. Daca nu urmaresc anumite programe, vor fi marginalizati; chiar si unii profesori sunt de parere ca scolarii isi pot lua anumite informatii de la televizor. Televizorul trebuie privit mai degraba ca un accesoriu util si folosit cat mai avantajos.

Dependenta de micul ecran
Cum se ajunge la dependenta? Cea mai importanta cauza este absenta parintilor din viata cotidiana a copilului, programul incarcat la serviciu suprapunandu-se cu timpul pe care adultul si copilul ar trebui sa-l petreaca impreuna. Pentru majoritatea oamenilor, televizorul tine loc de seri petrecute cu familia, weekenduri la iarba verde sau ore de joaca a copiilor. Cei mici au ajuns sa manance in fata televizorului ca sa nu piarda ultimele seriale de desene animate, care sunt mult mai palpitante decat mersul cu bicicleta sau batutul mingii in parc. Potrivit specialistilor, cea mai expusa categorie de privitori sunt copiii. Dependenta de televizor, considerata afectiune psihologica, a devenit o maladie planetara. „Supradoza” de programe TV afecteaza echilibrul psihic si social al copilului.

Violenta la televizor
Uneori, violenta de la televizor e prezentata si promovata ca distractie, ceea ce duce la dorinta copiilor de a imita. Multe dintre aceste acte violente sunt infaptuite de „baietii buni”, pe care copiii „trebuie” sa-i imite. Micutii sunt educati de parinti ca nu e bine sa se bata, dar televizorul spune ca este in regula sa musti, sa te bati ori sa lovesti daca esti baiat bun. Pe langa faptul ca micul ecran indeamna la imitare, el elibereaza de restrictii orice actiune a copiilor. De asemenea, imaginile vazute pot sa-i traumatizeze si sa-i faca vulnerabili. Conform unor studii, mai ales copiii intre doi si sapte ani sunt speriati de lucruri fantastice, inspaimantatoare, de roboti si monstri.

Cand sunt mici, copiii nu pot sa deosebeasca fantezia de realitate si de aceea nu-i va ajuta daca le spui ca acele imagini nu sunt reale. Copiii intre 8 si 12 ani sunt speriati de amenintarea violentei, calamitatile naturale si victimizarea copiilor. Inlaturarea spaimelor se poate face discutand cu copiii; astfel, trebuie sa le dai informatii linistitoare si oneste. Violenta de la televizor se reflecta in comportamentul copiilor, provocand nu numai frica, ci si atitudini antisociale; devin mai putin sensibili la durerea altora si mai agresivi in joc. Cei care se uita la filme sau la alte programe violente pot avea cosmaruri repetate, tulburari de concentrare si de invatatura. Televiziunea expune copiii la acte de violenta, crime si promiscuitate sexuala, fara sa se ia in considerare implicatiile morale si medicale.

Probleme de sanatate
Efectele negative nu se inregistreza numai la nivel psihic, ci si din punctul de vedere al relatiilor cu ceilalti copii si familia. Privitul in exces la televizor poate sa afecteze sanatatea ochilor, in special la micutii care deja sufera de anumite afectiuni oculare (miopie ori strabism). Obezitatea este o alta problema de sanatate cu care se confrunta copiii care stau prea mult in fata televizorului. Astfel, de dragul unui desen animat sau al unei emisiuni destinate lor, ei prefera sa renunte la sport, jocuri logice sau de constructii, fotbal, iesiri in parc etc. Intr-un timp scurt, televizorul devine un drog, de care cu greu se mai poate scapa si ale carui efecte pot influenta dezvoltarea normala a copiilor. Studiile au aratat ca privitul excesiv la televizor si obezitatea sunt in stransa legatura si reprezinta o problema semnificativa in zilele noastre. Pe langa faptul ca sunt inactivi, copiii tind sa manance snacksuri in timp ce privesc la televizor si sunt bombardati cu reclame care ii indeamna sa manance alimente nesanatoase (chipsuri, prajituri etc.), care, de cele mai multe ori, devin hrana lor preferata. Chiar si prea multe emisiuni educationale au, indirect, acelasi efect asupra sanatatii copilului. Parintii sunt impartiti cand vine vorba de solutii: multi dintre ei cer mai multe ore pe saptamana cu programe educative, altii afirma ca cea mai buna solutie este fara televizor. Specialistii spun ca este mai bine ca parintii sa controleze „consumul” de televiziune si sa-i invete pe copii ca televizorul este pentru distractia ocazionala, nu pentru o evadare constanta. La prima vedere, televiziunea poate a fi un lucru bun: poate ajuta prescolarii sa invete alfabetul, elevii pot invata despre viata animalelor si a plantelor din emisiunile despre natura, iar parintii pot afla ultimele stiri. Fara indoiala, televizorul poate fi un bun educator si foarte distractiv atunci cand privesti impreuna cu copilul tau, dar, in ciuda avantajelor, prea mult televizor poate fi daunator.

La ce sa te astepti
Sfaturi pentru parinti
Psihologul Iulia Firanescu iti da cateva sfaturi despre cum sa reduci influenta negativa a televizorului asupra copilului.
– Limiteaza-i timpul petrecut in fata televizorului.
– Urmareste macar un episod din programul lui preferat. In felul acesta, afli ce urmareste si poti sa discuti cu el despre ce se intampla acolo.
– Nu-l lasa sa se uite la programele care ti se par ca promoveaza actele de violenta si ofera-i de fiecare data o explicatie pentru decizia luata.
– Incurajeaza-l sa se uite la documentare si la programe educative, dar nu prea mult.
– E deosebit de important sa-ti indemni copilul sa faca sport si sa-si petreaca cat mai mult timp cu prietenii.
– Imaginati impreuna activitati placute, care sa inlocuiasca privitul la televizor.
– Evita sa pui un televizor in camera lui.
– Fii tu insati un model pentru copilul tau si investeste-ti timpul in activitati mult mai sanatoase decat privitul la televizor.

Text: Lacramioara Tiriblecea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Copii