Contraceptia – cum, unde, cand, de ce? (II)

 

Metode traditionale

Acestea sunt cele mai la indemana mijloace contraceptive, dar si cele mai nesigure. Pot fi folosite ca atare sau combinate.

Metoda calendarului Se bazeaza pe evitarea contactului sexual in zilele fertile (zilele 9-17, pentru un ciclu regulat, de 28 de zile).

Metoda mucusului cervical Aceasta consta in recunoasterea modificarilor mucusului cervical, in functie de perioa-dele ciclului menstrual. Contactul sexual trebuie evitat in zilele in care mucusul este abundent, clar, de consistenta albusului de ou.

Metoda temperaturii bazale Presupune inregistrarea variatiilor temperaturii bazale, masurata in rect sau in vagin, dimineata, imediat dupa trezire. Perioada infertila incepe la trei zile dupa momentul cresterii temperaturii (cu aprox. 0,3-0,5 grade C).

Pentru toate metodele traditionale:

 • Indicatii:
  Atunci cand alte metode contraceptive au efecte secundare sau cand partenerii prefera metode ieftine, la indemana si care sa nu incomodeze actul sexual.
 • Riscuri:
  Sunt mari atunci cand ciclul este neregulat. Nu asigura protectie fata de bolile cu transmitere sexuala.
 • Eficienta: 65-80% (daca este respectata cu strictete).

Metoda coitus interruptus

 • Consta in retragerea penisului din vagin inainte de momentul ejacularii. Este o metoda destul de riscanta, deoarece, chiar si inaintea ejacularii, se elimina picaturi de sperma care contin spermatozoizi.
 • Se recomanda ca in zilele fertile sa se foloseasca o metoda suplimentara de contraceptie (prezervativ, diafragma etc.).
 • Este o metoda traditionala cu indicatiile si riscurile prezentate mai sus.

Prezervativul

 • INDICATII
  Este ideal atunci cand nu ai un partener stabil, deoarece protejeaza de bolile transmisibile pe cale sexuala, inclusiv de infectia cu HIV. Neavand efecte secundare, nu necesita recomandare si supraveghere medicala. Dintre toate celelalte metode de bariera (diafragma, spermicide sub forma de creme, unguente, spume, ovule etc.), prezervativul este cel mai sigur, atat din punct de vedere al contraceptiei, cat si al protectiei fata de bolile cu transmitere sexuala.
 • RISCURI
  Daca prezervativul este expirat sau a fost depozitat in conditii necorespunzatoare, se poate rupe sau poate produce iritatii. Pentru mai multa siguranta, ai grija sa cumperi prezervative doar din farmacii.
 • EFICIENTA 97-99%

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate