Contraceptia – cum, unde, cand, de ce? (1)

Iti doresti copii, dar consideri ca nu e inca momentul potrivit pentru a-ti mari familia.
Daca vrei sa amani acest eveniment fara sa-ti pui sanatatea in pericol, alege o metoda contraceptiva sigura si sanatoasa.

Alegerea metodei contraceptive nu se face la intamplare, ci in functie de varsta, starea de sanatate, stilul de viata, nasterile anterioare. Pentru ca oferta de mijloace contraceptive este din ce in ce mai diversa, s-ar putea ca alegerea metodei care ti se potriveste cel mai bine sa ti se para dificila. Ca sa-ti fie mai usor, citeste informatiile urmatoare, apoi, impreuna cu partenerul tau, cere sfatul medicului de planificare familiala.

Nu uita: tu esti cea care alegi metoda contraceptiva.

Avortul nu este o solutie

  • Raportul final (martie 2001) al Studiului pentru sanatatea reproducerii arata ca mai mult de o treime (39%) dintre romancele de varsta fertila au avut cel putin un avort provocat.
  • In ciuda scaderii substantiale a ratei avortului in ultimii ani, aceasta arata ca, totusi, intreruperea voluntara a sarcinii continua sa aiba un rol considerabil mai mare decat contraceptia in controlul numarului de sarcini.
  • Lucru care nu ar trebui sa se intample, tinand cont de faptul ca avortul poate avea consecinte negative asupra sanatatii fizice si psihice a femeii, chiar daca este facut in spital, sub supraveghere medicala.

Contraceptive orale (pilula)

  • Reprezinta metoda ideala pentru femeile care au o relatie stabila.
  • Numai ginecologul sau medicul de planificare familiala poate prescrie pilula potrivita varstei, starii de sanatate si stilului de viata al pacientei.

Pilula combinata

Prezentare Folii continand 21 sau 28 de pilule estro-progestative divers colorate, in functie de perioada ciclului in care trebuie administrate. Pe spatele fiecarei folii este desenata o sageata care indica ordinea administrarii pilulelor.

  • CUM SE IAU:
    Zilnic trebuie luata cate o pilula, timp de 21 sau 28 de zile, in functie de preparatul continut.
  • INDICATII:
    Pe langa faptul ca protejeaza de o sarcina nedorita, pilulele combinate regleaza ciclul menstrual si reduc dismenoreea (menstruatie dureroasa) si cantitatea de sange care se pierde in timpul menstruatiei. Protejeaza contra cancerului ovarian si de endometru, tumorilor necanceroase ale sanului, chisturilor ovariene, afectiunilor inflamatorii pelviene.
  • RISCURI:
    Exista situatii in care nu se administreaza pilula combinata (hipertensiune arteriala, tromboze sau deficiente de coagulare, diabet zaharat, patologie biliara, sarcina, alaptare, fumatoare, varsta peste 35 de ani). De aceea, consultarea in prealabil a medicului este esentiala. Nu protejeaza de boli cu transmitere sexuala. Trebuie luate cu regularitate (zilnic, la aceeasi ora). Daca administrarea se intrerupe accidental, exista riscul de a ramane insarcinata. La unele femei, s-a constatat o usoara crestere in greutate, care poate fi controlata printr-o dieta echilibrata si multa miscare.
  • EFICIENTA 98-99%

Minipilule (pilule monohormonale)

  • PREZENTARE::
    Sunt pilule contraceptive, care contin doar un progestativ, fara estrogeni.
  • INDICATII:
    Femeile care nu pot folosi pilula combinata (fumatoare, mame care alapteaza). In cazul dismenoreei, amelioreaza durerile si reduce fluxul de sange. Protejeaza organismul de cancerul ovarian si de cel de endometru. Are un efect contraceptiv sigur, fara a modifica semnificativ parametrii fizici si biologici ai organismului feminin (greutatea corporala, fiziologia ciclului menstrual etc). Inainte de administrare, trebuie consultat medicul.
  • RISCURI:
    Nu se recomanda femeilor cu sangerari genitale de origine necunoscuta, celor cu boli cardiovasculare, tromboflebite, chisturi ovariene, sarcini extrauterine, epilepsie. Nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Trebuie luate cu regularitate (zilnic, la aceeasi ora).
  • EFICIENTA 99%

Dispozitive intrauterine (steriletul)

Este unul dintre cele mai folosite mijloace contraceptive. Este preferat de femeile care au o relatie stabila si au deja copii.

  • PREZENTARE::
    Un dispozitiv mic din plastic si metal, care este introdus in uter printr-o manevra simpla, facuta de medicul ginecolog.
  • INDICATII:
    Femeile care au deja copii, femei care alapteaza sau care nu suporta pilulele contraceptive. Este o metoda comoda (dupa fixare, steriletul este eficient aproximativ cinci ani).
  • RISCURI:
    Cele mai periculoase sunt infectiile genitale sau pelviene. Daca apar astfel de simptome, trebuie sa va prezentati la medic, care va hotari daca steriletul trebuie scos sau nu. Nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Nu se recomanda femeilor care nu au avut nici o nastere, care au avut o sarcina extrauterina, au parteneri multipli sau predispozitie la infectii genitale. La unele persoane, menstruatia poate dura mai mult, fluxul menstrual fiind mai abundent. Dispozitivele intrauterine pot determina aparitia unor sangerari uterine anormale si a bolii inflamatorii pelviene.
  • EFICIENTA 97-99%

Dr. Magda Dorobantu Medic specialist – Obstetrica-Ginecologie, Centrul Medical Medicover „Grozovici”, Bucuresti, Tel. 212.21.55

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate