Consumul constant de somon afumat ne poate îmbolnăvi de cancer!

Somonul este considerat unul dintre cele mai valoroase specii de peşte datorită potențialului său nutritiv şi al calităţilor gustative deosebite.

Lăudat sau criticat, somonul ajunge pe piața de consum din România fie direct din ocean, fie din crescătoriile Europei nordice. Din păcate, în fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanţe chimice pentru a combate paraziţii peştilor, în special bacteria Listeria monocytogenes, aceasta putându-se regăsi, culmea!, chiar şi în conţinutul somonului afumat. Listerioza este o afecţiune întâlnită destul de rar, dar mortală în aprox 16 % din cazuri, manifestându-se cu precădere în rândul nou-născuţilor, femeilor însărcinate, persoanelor vârstnice sau celor cu sistemul imunitar scăzut.

Somonul este un pește răpitor lung de 1-1,5 m și cu greutatea de până la peste 40 kg, cu carnea de culoare roz-portocalie, foarte gustoasă, care trăiește în ocean până la maturizare și migrează vara în „râurile natale pentru a-și depune icrele. Este un aliment ușor digerabil și, datorită caracterului său de „pește gras, este considerat foarte sănătos pentru toate vârstele.

Însă nu trebuie să uităm că în martie 2011, urmare a dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie. Considerând faptul că incidentul a avut loc în imediata apropriere a oceanului Pacific, studiile de specialitate estimează că cel puţin 80% din deşeurile rezultate în urma accidentului s-au deversat în apele Pacificului.

Studiile realizate până astăzi și publicate în reviste de specialitate arată că peştii de apă dulce şi vieţuitoarele localizate pe fundul oceanului de lângă Fukushima au un risc mai ridicat de contaminare cu Cesiu radioactiv (Cs) decât cele mai multe alte tipuri de peşte oceanic din aceeași zonă.

Ce somon să alegem? Cel capturat din ocean conține Cesiu 137, mercur și metale grele, dar cel de la fermă este hrănit cu chimicale.   

Atât somonul proaspăt, cât şi cel congelat sunt opţiuni sănătoase, atât timp cât provin din surse sălbatice, somonul sălbatic de Alaska fiind şi cel mai curat.

Sursa: APC ROMÂNIA

Citeste și:

Suferi de hipertensiune arterială? Iată câteva alimente bune pentru această afecțiune

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului