Cine si cum ne influenteaza in relatia de cuplu

Vrem sau nu sa recunoastem, relatia cu iubitul e influentata de cei din jur: familie, prieteni, mediu social, ritm si stil de viata, colegi, foste relatii. Afla cum aceste influente schimba cursul unei relatii si cum poti evita eventualele conflicte din cuplu.

Familia
De regula, familiile din care provine cuplul au o influenta majora in relatia dintre cei doi. Nu ca asta ar fi vreo noutate – stim povesti despre soacre bagarete, socri care mereu au dreptate, surori sau frati atoatestiutori, veri si verisoare care tes intrigi. Cand sunt "pe fata", le poti ignora dupa un timp, daca va puneti amandoi de acord.
Dar ce se intampla cu influentele indirecte, cand doar ti se sugereaza, ca poate, poate, intelegi? Iata cateva exemple de influente indirecte. El vine acasa direct de la ai lui si, de cum intra pe usa, tuna si fulgera ca nu are camasi calcate sau ca nu are mancare pentru a doua zi.
Poate ca e nervos de la birou, zici tu. Posibil, daca acest lucru se intampla o data, de doua ori. Dar, daca de fiecare data cand vine de la ai lui iti reproseaza ceva, poti sa fii sigura ca a fost "montat".
 
Toleranta , inainte de toate
Fiecare persoana are regulile, conceptiile de viata si modul ei de abordare a problemelor. Nu te astepta ca partenerul sa gandeasca si sa actioneze intotdeauna ca tine si nici ca familia lui sa fie mereu de acord. Deseori te poti lovi de reactii ale lui care te vor enerva ori ti se vor parea aiurea. In ochii lui, e posibil ca reactiile tale si modul de a te purta sa fie deplasate. Istoria familiei creeaza anumite reflexe si conceptii. De pilda, daca ai avut un tata afemeiat, vei fi circumspecta, chiar exagerata in privinta atitudinii partenerului. Se poate ajunge la gelozii nejustificate, agasante, care nu vor face decat sa tensioneze relatia.
 
Ce este de facut
Cand el vine influentat acasa, trateaza problema cu calm. Nu ii reprosa ca vine de la mama de-acasa cu "pata pusa". Incearca sa-i argumentezi cu fapte si exemple concrete si sa-i atragi atentia, cu diplomatie, ca regulile voastre de familie nu trebuie sa coincida cu cele ale familiei lui sau ale tale. Daca vreodata familia lui incearca sa-l influenteze de fata cu tine, facand aluzii mai mult sau mai putin subtile, explica ferm, dar calm, ca voi aveti propriile voastre reguli, stabilite de comun acord.

Nu incerca sa schimbi conceptiile ori modul de viata al familiei lui. De ales iti alegi doar partenerul, restul vine "la pachet", impreuna cu el. Accepta-i ca atare si fa-i sa inteleaga ca acum tu si el formati o familie distincta, cu alte principii. Bune sau rele, sunt ale voastre si trebuie respectate ca atare. Cel mai important lucru este ca voi doi sa fiti uniti. Nu compara niciodata ceea ce s-a intamplat in familia ta cu propria experienta de cuplu. Daca ai tendinta sa exagerezi intr-o directie sau alta, gandeste-te ca situatiile nu sunt identice, vremurile nu sunt aceleasi. Judeca cu "masura" ta, nu cu cea a familiei tale.

 
Prieteni
Ei nu pot fi niciodata obiectivi, pentru ca vor fi de partea celui care le este mai apropiat. Ca si in cazul familiei, prietenii pot avea stiluri si conceptii de viata diferite si vor reactiona ca atare. Sfaturile lor pot fi bune, dar si rele. E bine sa te bazezi pe prieteni, dar nu-i lasa sa ia decizii in locul tau si nu pleca urechea la sfaturi de genul "e bine" sau "trebuie sa faci asa". Daca in grupul vostru sunt prieteni ai amandurora, influentele vor fi echilibrate. Daca grupul de prieteni e dezechilibrat, nu te astepta la sfaturi binevenite.

Stabileste impreuna cu el care este limita confidentelor pe care le faceti prietenilor vostri. Deciziile si problemele majore trebuie rezolvate in primul rand intre voi, apoi discutate cu familia si de-abia la urma cu prietenii. Foarte important este ca niciodata, dar absolut niciodata, sa nu va acuzati si sa nu va certati de fata cu familia si prietenii. Ei vor avea tendinta sa arbitreze cearta, voi va veti impaca, iar la sfarsit ei vor pica prost, ceea ce poate duce la tensionarea relatiilor dintre voi si ei.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Dragoste & Sex