Cine si cum ne influenteaza in relatia de cuplu
Vrem sau nu sa recunoastem, relatia cu iubitul e influentata de cei din jur: familie, prieteni, mediu social, ritm si stil de viata, colegi, foste relatii. Afla cum aceste influente schimba cursul unei relatii si cum poti evita eventualele conflicte din cuplu.
Dar ce se intampla cu influentele indirecte, cand doar ti se sugereaza, ca poate, poate, intelegi? Iata cateva exemple de influente indirecte. El vine acasa direct de la ai lui si, de cum intra pe usa, tuna si fulgera ca nu are camasi calcate sau ca nu are mancare pentru a doua zi.
Poate ca e nervos de la birou, zici tu. Posibil, daca acest lucru se intampla o data, de doua ori. Dar, daca de fiecare data cand vine de la ai lui iti reproseaza ceva, poti sa fii sigura ca a fost „montat”.
Nu incerca sa schimbi conceptiile ori modul de viata al familiei lui. De ales iti alegi doar partenerul, restul vine „la pachet”, impreuna cu el. Accepta-i ca atare si fa-i sa inteleaga ca acum tu si el formati o familie distincta, cu alte principii. Bune sau rele, sunt ale voastre si trebuie respectate ca atare. Cel mai important lucru este ca voi doi sa fiti uniti. Nu compara niciodata ceea ce s-a intamplat in familia ta cu propria experienta de cuplu. Daca ai tendinta sa exagerezi intr-o directie sau alta, gandeste-te ca situatiile nu sunt identice, vremurile nu sunt aceleasi. Judeca cu „masura” ta, nu cu cea a familiei tale.
Stabileste impreuna cu el care este limita confidentelor pe care le faceti prietenilor vostri. Deciziile si problemele majore trebuie rezolvate in primul rand intre voi, apoi discutate cu familia si de-abia la urma cu prietenii. Foarte important este ca niciodata, dar absolut niciodata, sa nu va acuzati si sa nu va certati de fata cu familia si prietenii. Ei vor avea tendinta sa arbitreze cearta, voi va veti impaca, iar la sfarsit ei vor pica prost, ceea ce poate duce la tensionarea relatiilor dintre voi si ei.
De cele mai multe ori, oamenii langa care traim judeca dupa aparente si dupa medii sociale. Cel mai important lucru intr-o astfel de situatie este sa fiti uniti. Cazurile in care unul dintre parteneri reuseste sa se integreze intr-un mediu social nou sunt multe, dar in fiecare dintre acestea una dintre parti a fost dispusa sa adopte o situatie de compromis. Solutia ideala nu exista, ea variaza de la caz la caz, de la persoana la persoana. De regula, o astfel de relatie se erodeaza, iar cei doi vor sfarsi prin a se desparti.
De asemenea, e posibil ca unul dintre parteneri (de obicei, cel mai activ) sa-l „traga” dupa el pe celalalt. In cazul in care apar divergente, creati un program echilibrat, care sa raspunda nevoilor amandurora. Problemele de ritm si stil de viata se rezolva cand cei doi locuiesc impreuna – este si momentul in care isi dau seama daca pot ramane impreuna sau nu.
Din acest motiv, toate sondajele arata ca o persoana cu antecedente traumatizante de cuplu va convietui mult mai greu cu partenerii ulteriori, indiferent cat de buni si de echilibrati se vor dovedi acestia. Ca si in cazul antecedentelor familiale, nu judeca relatia actuala in functie de relatiile trecute si nu face comparatii intre caracterul partenerului de acum si cel al iubitilor pe care i-ai avut inainte.
Ideea este sa nu ignori niste reguli nescrise care, respectate in anumite situatii, te ajuta sa te plasezi bine in contextul vietii sociale – deci, inclusiv la serviciu. Daca insa te grabesti tot timpul sa ajungi a- casa si refuzi invitatiile colegilor, vei sfarsi prin a fi izolata la birou. Desigur, deprinderi de genul „haideti sa mergem la o bere doar noi colegii, fara parteneri” nu sunt cele mai elegante si nici cele mai indicate, insa partenerul neglijat nu ar trebui sa le dea prea mare impor- tanta daca ele au loc la intervale mari.
In mod normal, acesta este singurul lucru care ar putea influenta negativ o relatie de cuplu atunci cand vine vorba de colegii de la serviciu. Exista insa si un al doilea pericol: acela de a dezvalui la birou episoade din viata voastra intima.Acesta e un lucru pe care nu trebuie sa il faceti nici unul dintre voi niciodata! Colegii nu trebuie sa cunoasca problemele voastre de acasa. In caz contrar, la un moment dat te vei trezi ca toata firma stie detalii despre viata voastra intima, acest lucru putand schimba nejustificat perceptia pe care ceilalti o au despre tine.
Oana Madalina Georgescu;