Cine se poate vindeca de Hepatita C?

Anul trecut, persoanele diagnosticate cu Hepatita C au primit vestea că există și în România, gratuit, tratamentul fără Interferon. Câte dintre acestea au și beneficiat de această soluție salvatoare?

România ocupă primul loc la numărul celor care au Hepatita C, adică în jur de 600.000 de persoane. Dintre aceștia, doar 4.200 au beneficiat până în prezent de tratamentul gratuit fără Interferon capabil să vindece complet boala (tratament acordat în urma aprobării dosarului de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate). Vestea bună este că, dintre cei peste 4.000 de pacienți, 1.800 au încheiat deja tratamentul, iar 98% dintre ei au fost declarați vindecați.

hepatita C tratament virus

De ce este o diferență atât de mare între numărul celor care au această boală și cei care au primit tratamentul de la stat? Răspunsul este strâns legat
de protocolul terapeutic încheiat de autorități, care prevede ca doar pacienții aflați într-un stadiu avansat al bolii, cu ciroză (F4) compensată (scor Child-Pugh A) şi F3 cu contraindicaţie la Interferon să beneficieze de această procedură.

„Dacă luăm exemplul altor ţări, ar fi logic ca în curând să avem o nouă etapă a acestui program care să cuprindă şi pacienţii cu fibroza F3 şi, de ce nu, F2. Chiar dacă la prima vedere tratamentul fără interferon este mai costisitor, în raport cu varianta standard, ar trebui să luăm în calcul şi costurile unor eventuale spitalizări, dacă avem de-a face cu pacienţi care nu au răspuns la tratament.

Dacă în viitorul apropiat vor fi luaţi în calcul toţi cei care au o hepatită cronică, VHC activă, indiferent de gradul de fibroză, cred că am putea vorbi de o reuşită, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş, în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-CO).

Fără virusuri hepatice în 2030?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit ca până în anul 2030, peste tot în lume să se vorbească  la trecut despre virusurile hepatitice. Până atunci însă, Marinela Debu, directoarea APAH-CO, atrage atenția asupra unui lucru important, care ar putea influența dezideratul OMS: „Accesul tuturor pacienţilor la tratamentul fără Interferon (cu acţiune antivirală directă) trebuie să fie o normalitate în condițiile în care mulţi dintre ei au trecut prin experienţa nereuşită a unei terapii anterioare, a unei prevalenţe ridicate în România şi a costurilor asociate tratării acestor pacienţi cu alte terapii.

În plus, explică aceasta, nu trebuie lăsate deoparte celelalte categorii de pacienți, cu hepatita B și B plus Delta, care au nevoie de o monitorizare corespunzătoare, costisitoare, de altfel, (încărcătura virală, determinarea gradului de fibroză) și care nu este decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Fără tratament

70% din pacienţii infectaţi cu Hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat. Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale cirozei – 20% din cazuri ajung la ciroză în 15 ani de la infectarea cu virusul C.

Citește și povestea balerinilor care au scapat de hepatita C aici.

Sursa foto: 123rf.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sanatate