Chiropraxia, „tehnica memoriei musculare”

chiropraxie

chiropraxia

Cu toate că nu pare, este adevărat: durerea de spate nu este o „boală a bătrâneţii' şi este considerată a două maladie incapcitantă la nivel mondial. Statistic, 10 milioane de femei de pe glob suferă, ocazional sau în mod frecvent, de dureri de spate, iar 65% dintre ele sunt tinere.

Chiropraxia, sau cum mai este denumită de practicieni, vertebroterapia, este considerată atât o ştiinţă terapeutică, cât şi o artă. Printre secretele tehnicii chiropractice se numără şi stimularea memoriei musculare prin mişcările complexe ale articulaţiilor, care este cheia terapeutică' a vindecării durerilor de spate, una dintre cele mai răspândite suferinţe feminine.

Chiropraxia şi osteopraxia nu sunt singurele ramuri' ale acestei terapii cu rezultate uimitoare (din aceeaşi categorie mai fac parte terapia coxalelor, masajul Shiatsu, kinetoterapia monahală etc) dar ele sunt cele mai cunoscute.

Mişcări complexe ale articulaţiilor

Terapeuţii pot trata o mare varietate de maladii legate de sistemul muscular şi articular şi în mod deosebit cele ce se manifestă prin lombalgii, prin durerile insuportabile ale spatelui. Este vorba de un complex de mişcări foarte bine gândit, prin care medicul remodelează poziţia pacientului, presează muşchii din zona coloanei vertebrale şi detensionează zonele afectate folosind anumite tipuri de răsuciri.

Scopul terapiei este de a trata problema fundamentală a pacientului şi nu doar simptomele de durere acută ori disconfortul, deseori cumplit, simţit în criză. Terapeutul pune un diagnostic iniţial după o anamneza detaliată şi după ce face o examinare atentă.

Diagnosticul exact îl poate face după ce palpează coloana vertrebrală şi nodurile articulare, pentru a stabili locul unde se înregistrează disfuncţia de mobilitate cea care produce şi puseul dureros. Pierderile de mobilitate cauzate de lombagii sunt, de fapt, semnale ale unor probleme natură biomecanică mai profundă, iar acestea odată corectate, pot aduce şi o îmbunatăţire a stării generale fizice şi psihice a pacientei.

Stimularea memoriei muşchilor

Tehnica chiropractică, de repoziţionare a articulaţiilor blocate, nu este deloc simplă. Ea începe întâi cu deblocarea centrilor energetici din zonele de lângă coloana vertebrală şi apoi se recurge la manipulările osteoarticulare directe, mişcările care sunt gândite şi combinate în aşa fel încât stimulează ceea ce practicenii numesc memoria musculară'.

Apare un efect de inducţie biomecanică completat de cele de răsucire şi deblocare a segmentelor vertebrale, urmat de o serie de extensii ale coloanei care pot rezolva cazuri complicate. Poziţiile în care sunt puse articulaţiile fac ca muşchiul să memoreze starea de relaxare ca fiind cea normală şi permit organsimului să păstreze mai multă vreme poziţia coerctă a articulaţiei respective, efectul curativ fiind dublat faţă de un masaj terapeutic normal să zicem.

Citește continuarea pe pagina următoare

Cele două tipuri de terapii se pot folosi asupra oricăror segmente ale aparatului locomotor şi în general se combină o serie de cinci manevre cu scopul de a reda mobilitatea şi a elimina durerile insuportabile. Chiropracticianul aplică iniţial o manevră directă în timpul căreia lucrează' pe segmentele vertebrale şi articulare, urmată apoi de una indirectă, de răsucire, care deblochează segmentele vertebrelor.

De ce apar durerile

Nu menajăm coloana vertebrală: nu facem exerciţii și stăm aşezate ore întregi la birou. Sau, dimpotrivă, depunem prea mult efort fizic, nu ne ferim de frig şi umezeală, facem mişcări bruşte şi incorecte, avem câteva kilograme în plus, purtăm deseori încălţăminte incomodă, suntem foarte stresate şi obosite. Coloana, solicitată în permanenţă, devine sensibilă la anumite mişcări, cum ar fi flexiunile, torsiunile sau vibraţiile.

Potrivit localizării, durerea poate fi cervicală, dorsală sau lombară (lombalgie-durere în zona rinichilor, mai precis între ultimele coaste şi fese). Aceasta este cea mai frecventă, dar problemele serioase apar atunci când se deteriorează unul dintre elementele coloanei vertebrele: discurile intervertebrale, ligamentele sau muşchii.

În 9 cazuri din 10 este vorba de o lombalgie comună, lipsită de gravitate. În 90% din cazuri durerile de spate sunt cauzate de slăbirea muşchilor spatelui sau a celor abdominali.

Poţi preveni

* Nu ezita: câteva exerciţii de gimnastică simple, efectuate zilnic acasă, vor întări muşchii spatelui.
* Nu dormi pe burtă. Poziţia de somn recomandată este pe o parte sau pe spate.
* Nu alege o saltea prea moale dar nici prea dură.
* Schimbă-ţi frecvent poziţia la locul de muncă şi fă câte o pauză de relaxare musculară, de 10 minute la fiecare două ore.
* Dacă ai ceva greu de cărat repartizează greutatea în ambele mâini, în mod egal
* Când ridici ceva de jos nu te apleca de la mijloc, îndoaie genunchii.
* Evită mişcările bruşte şi pe cele de răsucire a spatelui.
* Scapă de kilogramele în plus.
* Mersul pe tocurile mai înalte de 5 cm îţi poate afecta coloana.

Criza de lumbago

Vorbim de lumbago atunci două vertebre se „înţepenesc' una în alta. Criza intervine după un efort intens, ridicarea unui obiect greu sau după o mişcare greşită. Coloana rămâne „înţepenită' şi ea din cauză că muşchii se contractă pentru a preveni ceva mai rău şi orice mişcare devine extrem de dureroasă.

Se recomandă calmante ale durerii (paracetamol), miorelaxante sau medicamente cu acţiune antiinflamatorie (aspirină). Căldura locală (sticlă cu apă caldă, pernă electrică, comprese cu cartofi fierbinţi, zdrobiţi) ameliorează irigarea cu sânge şi reduce contractura musculară.

Studii recente au demonstrat că repausul la pat nu accelerează vindecarea. Dimpotrivă, activităţile cotidiene (cele pe care durerea ni le permite) ameliorează mai rapid problema.

Autor: Adrian Cîlțan

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate