Cercetătorii sunt îngrijorați de ce se întâmplă în Cercul Arctic: „Nu am mai văzut niciodată asemenea valuri de căldură”

Mulți oameni nu știu că situația din regiunea arctică este de-a dreptul îngrijorătoare privind efectele încălzirii globale. În ultima perioadă, în cercul polar arctic a fost cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată. 

Grosimea stratului de gheață marină a atins un nou record minim în acest an, conform date oficiale publicate de Statele Unite marți, transmite The Guardian, citat de digi24.ro.

„Este pur și simplu o nebunie (ce se petrece – n.r.). Aceste valuri de căldură – nu am mai văzut niciodată așa ceva', a declarat Mark Serreze, directorul National Snow and Ice Date Center din Boulder, Colorado, care studiază Cercul Arctic din 1982.

Cercetătorii sunt îngrijorați de ce se întâmplă în Cercul Arctic

Experții consideră că încălzirea globală este responsabilă de frontul siberian care a lovit Europa în ultimele săptămâni și nord-estul Statelor Unite ale Americii. Astfel, la finalul lunii februarie, temperatura medie calculată de meteorologii danezi deasupra Cercului Polar Artic era cu 20 de grade mai caldă decât ar fi trebuit să fie în mod normal. Această încălzire subită era responsabilă de vortexul polar de pe continentul european.

Timp de 61 de ore, în cel mai nordic punct al Groenlandei au fost înregistrate temperaturi peste pragul de îngheţ, numai de la începutul acestui an. Acesta este un record îngrijorător.

Vortexul polar revărsat peste toată Europa a fost rezultatul unei inversiuni termice. Așa se explică apariția ninsorilor abundente din ultimele zile, care vor fi urmate de o încălzire bruscă a temperaturilor. Aerul cald a urcat dinspre oceanul Atlantic şi din strâmtoarea Bering spre Polul Nord şi a forţat desprinderea unei mase de aer rece, care a coborât peste continent.

Foto: shuttestock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Când vine primăvara în România? Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în următoarele zile. Temperaturi de 17 grade în weekend

În 2018, este posibil să nu mai trecem la ora de vară! Ce măsuri vor fi adoptate pentru țara noastră

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse