Cercetătorii creează un test rapid al pielii care indică dacă vaccinul împotriva COVID-19 este necesar sau nu

Doi cercetători spanioli, un imunolog și un alergolog de la Spitalul Universitar din Insulele Canare, au creat un test capabil să ghicească starea imunității celulare și, prin urmare, dezvăluie rapid dacă este sau nu nevoie de o nouă doză de rapel a vaccinului împotriva COVID-19.

„CoviDCELL', un test care a fost reformulat de specialistul în Imunologie Yvelise Barrios, împreună cu expertul în Alergologie Víctor Matheu, și care este o premieră mondială în acest domeniu. Până în prezent, în ciuda încercărilor, nu au reușit să-l comercializeze, deși rezultatele lor au văzut lumina zilei în mai multe publicații științifice.

„Este un test foarte interesant de făcut în populația noastră, la pacienții cu boli imunologice, sau la pacienții cu cancer, de exemplu. Și acum știm că sunt câteva companii farmaceutice care îl dezvoltă și presupunem că vor ajunge mai pe scară largă la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor', dezvăluie acest medic într-un interviu pentru Infosalus, scrie El Mundo.

„CoviDCELL' este o adaptare a unui test de imunologie clasic (reacție de hipersensibilitate întârziată), un test cutanat care a fost efectuat de ani de zile în boli precum tuberculoza, sau în anii 90 a fost utilizat pe scară largă la pacienții cu HIV, a căror celule T sunt atacate de virus în timp.

În acest caz, testul constă în injectarea unei soluții cu o bucată din celebra proteină spike SARS-CoV-2, una dintre principalele proteine ​​ale Covid-19, în pielea antebrațului pacientului, pentru a studia reacția cutanată care are loc la pacient, iar acesta va fi modul în care va dezvălui dacă avem sau nu imunitate celulară împotriva acestui agent patogen, adică dacă în cele din urmă trebuie sau nu să ne vaccinăm.

Concret, sistemul nostru imunitar are două tipuri de răspuns: umoral, cel care produce anticorpi specifici fiecărui agent patogen, și care poate fi măsurat simplu cu un test serologic; iar pe de altă parte, imunitatea celulară, mai durabilă, și formată din celebrele limfocite T capabile să-și amintească dacă s-au confruntat sau nu anterior cu un agent patogen, și care până acum nu putea fi măsurată decât în ​​laborator, în procese mai complexe.

„Dacă organismul nostru a fost infectat anterior de Covid-19, sau am trecut de infecție, sau am fost vaccinați, vom avea celule T specifice care îl vor recunoaște și vor merge în zona în care am injectat această proteină sintetică sub piele. Dacă da, va apărea o reacție roșie care ne va spune că organismul nostru are acele celule T, care își amintesc că s-au confruntat cu virusul și, prin urmare, suntem încă protejați împotriva Covid-19', explică imunologul, potrivit sursei mai sus menționate.

În opinia sa, aplicațiile oferite de „CoviDCELL' sunt foarte interesante deoarece, deși oferă doar un răspuns afirmativ sau negativ, permite într-un mod ușor, fără a fi nevoie de recoltare de sânge sau de laboratoare sofisticate, să cunoască și să interpreteze la multe persoane dacă avem acest răspuns imun celular.

„Anticorpii, cealaltă ramură a răspunsului imun specific pe care îl putem măsura și noi, scad în timp, după câteva luni, iar acest test pare mai stabil. Este „in vivo', se măsoară limfocitul T. în propriul nostru corp', explică el.

În acest caz, pentru a măsura răspunsul celular este necesar să așteptați între 12 și 48 de ore după injectarea cutanată la persoană. „Pacienții care au fost supuși acestui test nu sunt puși să se întoarcă în laborator, ci în schimb ne trimit o fotografie a reacției care a fost creată prin intermediul mobilului lor și puteți vedea dacă pacientul are sau nu imunitate celulară', spune imunologul.

Mai mult, evidențiază că în acest moment al pandemiei poate fi util să răspundem la o mulțime de întrebări despre eficacitatea vaccinurilor, deoarece celelalte teste care se fac in vitro și care necesită o prelevare de sânge sunt mai scumpe, au nevoie de resurse materiale de specialitate, precum și de personal, și laboratoare.

„Acest test este mai ușor și mai simplu și ne permite să demonstrăm dacă aveți nevoie sau nu de aceste doze suplimentare și în același timp, putem răspunde la întrebări despre cât timp durează imunogenitatea vaccinurilor sau câte doze vom administra', a mai spus specialistul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate