Cele mai multe bacterii din bucătărie se găsesc aici. Toți folosim asta mai des decât ar trebui
![Cele mai multe bacterii din bucătărie se găsesc aici. Toți folosim asta mai des decât ar trebui](https://thumbor.unica.ro/unsafe/480x270/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/05/16279327_m-scaled.jpg)
Buretele de bucătărie ar trebui să fie mai curat decât vasele murdare cu care intră în contact, dar dacă buretele a stat într-o băltoacă lângă chiuvetă de câteva săptămâni, este posibil să nu fie cazul, iar bacteriile să domnească liniștite.
Nu este un secret pentru nimeni că bureții vechi sunt unul dintre cele mai germinate articole pe care le atingem zilnic, iar un nou studiu a dezvăluit cât de infecți pot deveni. După cum raportează Smithsonian, bureții sunt capabili să adăpostească mai multă diversitate bacteriană decât plăcile Petri de laborator.
Bureții absorb umiditatea și particulele de alimente, două componente care le fac atractive pentru microbi. Potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature Chemical Biology, structura unui burete obișnuit îl face, de asemenea, un teren propice pentru bacterii.
Cercetătorii de la Universitatea Duke au analizat 80 de tulpini diferite de E. coli în diferite condiții. Diferite tipuri de bacterii prosperă în diferite condiții, unele sunt mai potrivite pentru a trăi cu alte specii, în timp ce unele preferă izolarea.
Cercetarea arată că mediile care susțin ambele tipuri de organisme hrănesc cea mai mare diversitate. Printre exemple se află și un burete de bucătărie poros. Cercetătorii au studiat creșterea bacteriilor pe o fâșie de burete.
Buretele a crescut o populație de microbi mai diversă decât oricare dintre echipamentele de laborator pe care le-au folosit. Materialul perforat a permis organismelor să se înmulțească fie izolat, fie în prezența altor tulpini, în funcție de nevoile lor.
Descoperirile sunt un bun memento pentru a înlocui buretele de bucătărie. Indiferent cât de curat arată, încercarea de a vă curăța farfuriile cu un burete vechi de săptămâni poate să nu aibă efectul dorit. Acest lucru se aplică dacă vechiul burete este pus la microunde sau trecut prin mașina de spălat vase, ceea ce poate ucide unii microbi, lăsând în același timp bacterii mai periculoase să se înmulțească.
Foto: 123RF