Cele mai comune 5 boli dobandite in gospodarie

cercetare, microscop

Un studiu efectuat pe mai multe mii de gospodarii din Statele Unite ale Americii alcatuieste un top al celor mai frecvente boli dobandite de membrii unei familii in interiorul domiciliului. Prima pozitie pe aceasta lista este ocupata de raceli si gripa, acestea fiind urmate de alte infectii virale, sinuzita, bronsita si infectiile determinate de stafilococi.

Doctor Ana Culcer, medic pediatru, seful sectiei de Neonatologie de la Spitalul Municipal Bucuresti, alaturi de Doctor Gratiela Tardei, medic de laborator, fost cercetator virusolog in Institutul de Virusologie Stefan S. Nicolau Bucuresti, atentioneaza ca aceste boli sunt la fel de comune si periculoase si pentru familiile din Romania.

„Virusurile gripale si ale racelilor se raspandesc foarte usor de la un individ la altul si pot induce boala indiferent de sezon. Sunt periculoase pentu toate grupele de varsta, dar efectele asupra celor mici pot fi mai severe din cauza imunitatii lor in formare. O simpla raceala a copilului poate avea efecte si pe termen lung, de aceea tinerele mame trebuie sa protejeze copiii de persoane bolnave si de suprafete insuficient curatate sau dezinfectate”, explica Dr. Culcer.

„Virusurile sunt agenti infectiosi de dimensiuni foarte mici care se inmultesc numai in organismele vii putand produce boli, dar care pot rezista pastrandu-si capacitatea infectioasa si in mediu, dependent de conditiile fizice si chimice”, spune Dr. Tardei.

Baia si bucataria sunt zonele din casa in care virusurile pot persista in concentratii periculoase in aer si pe suprafete, astfel ca trebuie acordata o grija suplimentara curateniei, aerisirii si dezinfectarii suprafetelor din aceste camere. In plus, trebuie sa dezinfectam si alte zone carora nu le acordam atentie in mod uzual, precum clantele usilor si intrerupatoarele si chiar parchetul”, continua virusologul.

Afectiunile respiratorii (sinuzita, bronsita, etc) sunt foarte des intalnite in randul bolilor contractate din casa. Desi acestea pot fi prevenite si prin dezinfectarea atenta a locuintei, Dr. Tardei trage un semnal de alarma: „Un studiu european multinational recent realizat pe un esantion de peste 3500 de oameni a demosntrat ca utilizarea menajera a produselor pe baza de hipoclorit de sodiu se asociaza mai frecvent cu afectiuni respiratorii, deci trebuie sa selectam cu grija produsele pe care le utilizam pentru dezinfectie in casa.”

Infectiile cu stafilococ sunt in marea lor majoritate destul de severe. „Zilnic exista cateva cazuri de copii care sufera de astfel de afectiuni foarte contagioase. Acestea se pot manifesta la nivelul pielii si tesuturilor moi, la nivel respirator si, foarte des, la nivel digestiv si se trateaza de obicei cu antibiotice, spune doctorul pediatru Ana Culcer.

Singura solutie pentru prevenirea acestor tipuri de imbolnaviri este igiena riguroasa personala si a suprafetelor si obiectelor din casa.

„Prin activitati de curatenie si dezinfectare, virusurile, bacteriile, parazitii si fungii din casa sunt distrusi deoarece este indepartat si/sau modificat chimic micromediul lor de persistenta si inmultire. Fara suprafete umede si murdare aceste microorganisme nu pot supravietui si caminul devine un loc sigur atat pentru adulti, cat si pentru copii”, spune Dr. Tardei.

“Trebuie insa sa acordam o atentie sporita continutului de substante active din aceste produse si instructiunilor de utilizare oferite de producator. O combinatie nefericita de agenti activi sau o clatire necorespunzatoare pot fi de asemenea periculoase pentru sanatate, mai ales pentru copii”, completeaza Dr. Culcer.

Doctor Ana Culcer

Ana Culcer, Medic Pediatru-neonatolog, este seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti. Cu 40 de ani de experienta in domeniul pediatriei si nenumarate cursuri facute in SUA si Europa, medicul Ana Culcer este membru fondator al Organizatiei Non Guvernamentale – Asociatia Secretul Evolutiei.

In cadrul organizatiei, a realizat o serie de proiecte cu scopul de informare si educare a tinerilor mamici incepand cu promovarea alaptarii si continuand cu cele mai importante etape ale dezvoltarii armonioase a copiilor pe toata durata vietii.

Doctor Gratiela Tardei

Gratiela Tardei, Medic primar in Medicina de laborator (Laborator Virusologie – Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale Dr. Victor Babes Bucuresti), Doctor in Medicina – specialitatea Virusologie (cercetator si doctorand in Institutul de Virusologie Stefan. S. Nicolau, Bucuresti intre 1993-2001), este in prezent si consultant in stiintele lumii vii (Tardei Life Sciences Consulting SRL, Bucuresti).

Cu experienta profesionala medicala de 20 de ani, este interesata de promovarea stiintei in randurile maselor pentru imbunatatirea calitatii vietii, pentru educarea pe baze stiitifice a discernamantului in alegere, pentru prevenirea nenociva a bolilor infectioase ce se transmit in comunitate si in spitale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate