Cel mai nesănătos aliment din lume. Majoritatea românilor îl consumă în fiecare zi fără să ştie
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/09/Cel-mai-nesănătos-aliment-din-lume.-Majoritatea-românilor-îl-consumă-în-fiecare-zi-fără-să-ştie-1.jpg)
Uleiul de palmier, deși incredibil de ieftin de produs, în cantități mari, este dăunător organismului uman, procesul de obținere a lui fiind totodată dăunător oamenilor și mediului înocnjurător.
Sub denumirea de ulei vegetal, uleiul de palmier este prezent în aproape toate alimentele. Printre ele se numără pâinea, margarina, cerealele pentru micul de dejun, îngheţata, dulciurile, săpunul, cosmeticele, etc.
Conține grăsimi dăunătoare organismului
Conform Mihaelei Bilic, celebru nutriţionist citat de Realitatea.net, deși este vegetal, uleiul de palmier este mai bogat în grăsimi saturate decât untul sau alte grăsimi de origine animală.
Uleiul de palmier conţine un acid gras numit palmitic. Untul are 30% acid palmitic, iar carnea roşie 20%, în timp ce uleiul de palmier conţine 45%.
Acidul palmitic are drept efect atât creşterea concentraţiei de colesterol rău LDL, cât şi de colesterol bun HDL, puținele cercetări arătând că are mai multe efecte negative, decât pozitive, potrivit Adevărul.
Uleiul de palmier este de asemenea foarte bogat în acizi de tip Omega 6 a căror prezenţă în organismul uman poate duce la artrită, cancer de prostată sau cancer mamar.
Costurile producției uleiului de palmier sunt foarte mici
Costurile producţiei uleiului de palmier sunt mai mici decât în alte cazuri. Mai exact, pentru a obţine 10 tone de ulei e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de răpiţă sau floarea soarelui şi 8 hectare de măslini.
Cu toate acestea, modul în care este produs afectează oamenii, aerul pe care îl respirăm şi vieţuitoarele sălbatice.
Principalele ţări care produc astăzi ulei de palmier sunt Malaysia şi Indonezia, unde se concentrează 86% din producţia mondială.
Din acest motiv au fost distruse 3,5 milioane de hectare de păduri în ultimii 15 ani. Această specie de palmieri creşte în pădurile tropicale care sunt casa unor animale ca urangutanii.
Pe lângă vânătoare, defrişările cauzate de producţia de ulei de palmier au condus la dispariția unor specii de animale sălbatice. Nu numai animalele sunt în pericol.
În 2016, organizaţia Amnesty International a acuzat industria că foloseşte copii foarte mici, chiar şi de opt ani, în procesul de producţie, scrie Business Magazin.
Producţia de ulei de palmier a fost şi una dintre cauzele incendiilor de vegetaţie din 2015, care au cauzat un grad foarte ridicat de poluare a aerului, defrişările contribuind la schimbările climatice.
Foto: 123rf.com
Citește și:
Mersul pe tocuri ne poate afecta picioarele și coloana vertebrală. Iată ce spune specialistul!
Adevărul despre țigările electronice. Sunt sau nu o soluție pentru cei care vor să renunțe la fumat?
Cum se tratează anxietatea? 5 pași care te ajută să scapi de stările neplăcute