De ce nu “se” merită să “te” riști

Auzim, frecvent, formulări de tipul Se merită să cheltuiești atâția bani pe o haină de calitate' sau Te riști să lași un loc de muncă sigur dar prost plătit pentru unul nesigur dar mai bine plătit?', însă nu mulți știu că aceste exprimări sunt complet greșite.

Greșelile din formulările de mai sus se referă la folosirea verbelor a merita' și a risca'. Utilizarea acestor verbe este eronată întrucât formele lui corecte sunt a merita', și nu a se merita', respectiv a risca', și nu a se risca'.

Apelând la explicația pe care o găsim în manualul de gramatică, a merita' și a risca' nu sunt verbe reflexive pentru a avea pronumele reflexiv se' în față.

Așadar, variantele corecte ale celor două exemple pe care ți le-am dat mai sus sunt Merită să cheltuiești atâția bani pe o haină de calitate' sau Riști să lași un loc de muncă sigur dar prost plătit pentru unul nesigur dar mai bine plătit?'

Există, totuși, o singură excepție în ce privește verbul a merita'. Într-o singură situație se poate folosi precedat de reflexivul se', și anume ei se merită unul pe altul', pentru că în acest caz acțiunea este reflexivă, se răsfrânge asupra amândurora.

Așadar, ce zici, merită să stăpânești limba ta maternă cu toate subtilitățile ei sau riști să fii considerată o ignorantă?

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse