Ce visăm de când e pandemie: cel mai adesea insecte. Da sau nu?

Stresul în care trăim în această perioadă afectează durata și calitatea somnului. Datele colectate de oamenii de știință sunt surprinzătoare. Subconștientul în pandemie: ce visăm de când e pandemie: cel mai adesea insecte. Da sau nu?

De la mersul la culcare prea târziu până la trezirea în timpul nopții, din cauza îngrijorărilor, COVID-19 face ravagii cu somnul nostru. Potrivit unui sondaj realizat de cercetătorii Institutului de Politici din cadrul King’s College London, două din cinci persoane manifestă tulburări de somn.  „Există o relație clară între nivelul crescut de stres și impactul asupra somnului; 53% dintre cei care au spus că trec printr-o perioadă stresantă au raportat și dificultăți de somn', a afirmat prof. Bobby Duffy. Și asta nu e tot. Multe persoane din întreaga lume se confruntă, de asemenea, cu un fenomen nou: visele pandemice.

Dr. Deirdre Barrett, psiholog clinic și evolutiv la Harvard Medical School, colectează și analizează de mulți ani visele supraviețuitorilor unor evenimente traumatice, inclusiv a celor din 11 septembrie. „Visele noastre sunt răspunsuri la traume și situații de criză. Cu asocieri vizuale clare. De exemplu, după 11 septembrie oamenii visau clădiri care se prăbușesc, avioane care cădeau peste case și criminali înarmați cu cuțite', spune profesorul. Când a analizat visele oamenilor după atacul cu gaz sarin din 1995, de la metroul din Tokyo, a descoperit că aceștia au raportat „o mulțime de monștri și atacatori invizibili, mai degrabă decât atacuri cu gaze reale'.

Barrett analizează acum 4.000 de „vise pandemice' de la peste 2.000 de respondenți la sondaj. Cele mai multe vise pe care le-a adunat în timpul pandemiei actuale sunt abstracte. În afara celor în care oamenii visează că nu pot respira și că au febră, mai apar cele în care se produc tornade, tsunami și cutremure. În general, vise în care apar fenomene naturale incontrolabile. Dar cel mai mare grup care indică aceeași „temă' a visului este al celor care visează insecte. Insecte care atacă, gândaci roșii care mișună peste tot în colonii și viermi zgomotoși.

În ceea ce privește ce vedem în visele noastre, cercetările au sugerat de multă vreme că are legătură cu subconștientul. În somn procesăm amintiri intense, stresori actuali și emoții. Visele noastre au adesea un simbolism și redări ciudate ale realității. Asta poate și pentru că, viața fiindu-ne redusă la câteva încăperi închise, avem mai puțini stimuli zilnici.

Foto: 123rf

Citeste și:

Rata îmbolnăvirilor este mai mare în rândul bărbaților. Iată explicația specialiștilor:

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate