Ce trebuie să știi despre boala venoasă cronică

Sedentarismul este una dintre cele mai mari probleme ale societății actuale. Din păcate, tinerii tind să fie mai afectați de acest fenomen decât cei care au depășit o anumită vârstă. Iar în anii tinereții suntem, probabil, mai preocupați de kilogramele în plus decât de menținerea sănătății.

Vestea proastă este că sedentarismul nu vine la pachet doar cu obezitatea. Îngrășatul nu reprezintă decât una dintre urmările lipsei de mișcare. O consecință la fel de gravă o reprezintă boala venoasă cronică. Aceasta afectează venele, deteriorând, astfel, circulația sângelui la nivelul picioarelor. Cea mai răspândită afecțiune a venelor o reprezintă varicele, o problemă deranjantă și din punct de vedere estetic, și din punct de vedere al mobilității, în stadii avansate limitând mișcările.

Primele semne ale bolii venoase cronice

Boala venoasă cronică apare atunci când valvele venoase care pompează sângele nu se închid corect, iar sângele se întoarce în picior. Fenomenul poartă numele de „reflux venos”.

Este important să te prezinți la medicul flebolog de la primele neplăceri resimțite la nivelul picioarelor. Poate că ai doar senzația de picioare grele, poate doar ți se umflă picioarele sau poate ai doar crampe musculare. Să recunoaștem franc, câți dintre noi dau fuga la medic atunci când se confruntă cu una dintre stările de mai sus? Foarte probabil nimeni.

Dar acestea sunt primele semne ale bolii venoase cronice și, prin urmare, nu este cazul să le lași neinvestigate. Și chiar dacă este un clișeu ceea ce vom spune în continuare, dar e de preferat să faci drumul până la medic și să te asiguri că totul e în regulă și că nici în viitor nu riști să dezvolți vreo afecțiune gravă decât să consideri cu de la tine putere că nu ai absolut nimic și să decizi că nu ai timp de pierdut pe holurile clinicilor.

Ei, bine, orice lucru faci pentru liniștea ta merită!

Iar dacă cele trei simptome pe care le-am menționat mai sus se petrec simultan sau dacă lor li se adaugă și altele precum furnicături, mâncărimi, vinișoare sparte, atunci chiar nu mai este loc de stat pe gânduri. Boala este pe cale să se instaleze confortabil în corpul tău și este cazul s-o înăbuși din fașă. Medicul flebolog îți va recomanda tratament specific stadiilor incipiente ale bolii, astfel încât aceasta să nu mai evolueze. Tratamentul vizează reducerea hipertensiunii venoase. Așa că, cel mai probabil, va fi cazul să porți ciorapi de compresie.

Cum îți dai seama că ești predispus la boala venoasă cronică

Cauzele bolii venoase cronice nu sunt pe deplin cunoscute, însă există o serie de factori predispozanți pe care, dacă îi cunoști, îi poți controla și poți preveni dezvoltarea acestei afecțiuni.

Obișnuiești să stai timp îndelungat pe scaun sau în picioare? Ai multe kilograme în plus? Fumezi? Iei contraceptive hormonale? Sau poate ești la menopauză? Te expui deseori la temperaturi ridicate? Dacă la 3-4 răspunsuri afirmative de-ale tale se adaugă și faptul că unul sau ambii părinți au avut diverse afecțiuni la nivelul sistemului venos, atunci ideal și recomandabil ar fi să-ți faci regulat controale, nu doar să aștepți să apară semnele pe care ți le-am enumerat mai sus.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului