Ce trebuie să cunoşti despre aparatul dentar

1. Pentru început trebuie să faci o vizită la medicul ortodont.

Apoi, vei avea nevoie de o radiografie, astfel încât să-ţi poţi rezolva celelalte probleme existente, pentru că în timp ce porţi aparatul, periajul este mai dificil şi trebuie să te asiguri că nu porneşti din start cu vreo carie.

E posibil să ai nevoie şi de extracţii înainte să îţi poţi pune efectiv aparatul.

Ortodontul e singurul care îţi poate recomanda tratamentul şi tipul de aparat potrivit, aşa că ai grijă să alegi unul bun.

2. Răsfaţă-te înainte de ziua Z (când îţi instalezi aparatul dentar).

Mănâncă alimentele tale preferate, cu duritate mai ridicată, pe care ştii că nu le vei putea consuma un an sau doi de-acum înainte!

 

3.Ziua Z: relaxează-te! …. sau poţi resimţi mai multă durere prin simplul fapt că frica îţi amplifică senzaţiile neplăcute.

Pregătirea psihică este întodeauna importantă.

Imaginează-ţi, dacă te sperii mai mult decât este cazul, cât de frumoşi şi drepţi vor ajunge dinţii tăi, la finalul întregului proces.

4. Trebuie să ştii că durerea este minimă, atunci când ţi se montează aparatul.

O vei resimţi mai degrabă în noaptea de după, sau în următoarele două zile.

În general, durerea va disparea după două, trei zile de la activarea aparatului. Doar urmează cu atenţiile indicaţiile dentistului tău şi vei ajunge cu siguranţă la zâmbetul pe care ţi-l doreşti, ştiind că a meritata disconfortul temporar.

5. Fii conştientă de la bun început că vei resimţi un disconfort.

Ca să-l atenuezi, mănâncă îngheţată şi bea multă apă fără a înghiţi. De asemenea, umflă-ţi obrajii din cînd în când ca şi cum te-ai pregăti să sufli în cel mai frumos tort aniversar, ajută foarte mult!

6. Fă-ţi aprovizionarea cu mâncăruri de care să te poţi atinge!

Pentru început, stoc de iaurt, îngheţată, fructe (pentru piureuri), budincă, piure de cartofi instant şi alte alimente care nu trebuie mestecate.

După ce trece perioada de adaptare, poţi să începi să consumi alimentele tale preferate, însă tot va trebui sa eviţi fructele tari, pentru că nu vei mai putea muşca din ele. Te vei obişnui însă să le tai în felii.

7. Pregăteşteşte-ţi o provizie de calmante şi alte medicamente împotriva durerii, care să te ajute să treci mai uşor de primele zile.

8. Evită mâncărurile lipicioase în prima săptămână. S-ar putea să fie dureros.

9. Periază-ţi dinţii după fiecare masă, foloseşte aţă dentară sau periuţă interdentară şi apă de gură, pentru o igienă eficientă.

În fiecare miercuri, Dr. Orania Caleşu, medic dentist în cadrul clinicii Dental Place, îţi răspunde la întrebări. Postează întrebarea sub acest articol, iar după ora 17.00  vei primi răspuns!
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate