Ce sunt căpușele și cum ne protejăm de ele

Ce sunt căpușele și cum ne protejăm de ele

Sezonul cald nu este doar un prilej de bucurie, ci și momentul în care insectele își fac simțită prezența. 

Căpușele se numără printre insectele cele mai periculoase, iar mușcătura acestora poate cauza probleme serioase de sănătate.

Ce sunt căpușele?


Căpușele sunt insecte care se găsesc frecvent în locurile umede, umbroase și pline de vegetație. Locurile preferate de care se prind sunt firele de iarbă sau crengile joase ale copacilor, ceea ce face ca acestea să intre foarte ușor în contact cu diferite organisme. Aceste insecte se hrănesc cu sângele organismelor pe care le parazitează și pot deveni destul de greu de îndepărat, având dimensiuni foarte mici.

Cum îți dai seama că ai fost mușcat de o căpușă?

Mușcătura de căpușă este foarte greu de depistat și asta pentru că nu este dureroasă. Astfel, prezența acesteia pe suprafața pielii poate fi observată abia după câteva zile sau chiar săptămâni. Persoanele mușcate de căpușe se pot confrunta cu leziuni la nivelul pielii, mâncărimi, umflături sau simptome asemănătoare cu cele ale gripei.

Cum îndepărtezi corect o căpușă?

Chiar dacă poare părea simplu, îndepărtarea unei căpușe nu este tocmai un lucru ușor de realizat. Astfel, există o procedură specială pentru a realiza acest lucru. Îndepărtarea căpușei se face cu ajutorul unei pensete speciale. Capul acesteia trebuie prins între cleștii pensetei și răsucit în sensul invers acelor de ceasornic. Imediat după ce a fost îndepărtată căpușa, zona afectată de mușcătură trebuie dezinfectată cu mare atenție. Medicii recomandă ca această procedură să fie făcută doar în cabinetele specializate, asta pentru a reduce riscurile ce pot să apară.

În cazul animalelor, procedura de eliminare a căpușelor este aceeași, dar ar fi de preferat ca ea să se desfășoare în interiorul unui cabinet veterinar.

Ce boli pot transmite căpușele?

Mușcătura de căpușă poate produce probleme grave de sănătate. Intrând în contact direct cu sângele, acestea pot declanșa boala Lyme, Tularemia, Babesioza, Febra de Colorado sau Febra Rocky Mountain.

Cum te protejezi de căpușe?

Atunci când mergem în natură, este foarte important să ținem cont de câteva sfaturi care ne pot feri de mușcăturile căpușelor. Astfel, de preferat ar fi să purtăm haine deschise la culoare, pentru a le vedea mai ușor, dar și pantaloni lungi, cămăși cu mânecă lungă și pantofi sau ghete închise.

 

Foto:123rf.com

Citește și:

Fumatul poate provoca insuficiența renală cronică

Descoperire importantă în medicină. Laptele matern ar putea trata cancerul

Părinți și copii spun DA micului dejun și NU junk food-ului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate