Ce studii are o moașă în România și ce face ea concret

Ce studii are o moașă în România și ce face ea concret

În tradiția românească, moașa are un rol important. Ea o ajută pe o viitoare mămică să-și nască bebelușul și o învață cum să îl îngrijească pe cel mic. Astăzi, femeile nasc în spital, iar asistentele care participă la naștere sunt cele care devin moaște.

Cu toate acestea, în anumite zone din ţară, viitoarea mamă desemnează o persoană dragă ei pentru a îndeplini rolul de „moaşă'. Aceasta trebuie să trateze această îndatorire cu multă seriozitate şi dăruire. Se spune că moașa trebuie să fie necăsătorită și să nu aibă copii.

Ce trebuie să facă o moașă?

Prima îndatorire a moaşei este cea din ziua în care bebeluşul este scos din spital. Ea trebuie să aducă hăinuţele pentru bebeluş, îl îmbracă şi îl duce până acasă la mama sa. În anumite regiuni, ea îi face şi prima băiţa din seara respectivă, conform sfatulmamicilor.ro. De-a lungul timpului, acest rol a fost preluat de părinţi sau de nașă.

În ziua botezului, moaşa duce copilul la biserica şi după ce intră cu el în biserica îl lasă în braţele naşei. În anumite regiuni ale ţării, mama nu participa la botez dacă nu au trecut 40 de zile de la naştere. Din acest motiv, moaşa este cea care duce copilul de acasă la biserica şi după botez, îl duce înapoi mamei. În oraşele mari, mama participa şi ea la botez, iar de cele mai multe ori, acesta se face după 40 de zile.

Cum poți deveni  moașă în România?

În zile noastre, o moașă adevărată are 4 ani de facultate în spate la care se adaugă uneori și un masterat. Cu toate acestea, chiar dacă are acte în regulă, moașa nu are loc de muncă în România. Mai exact, femeia educată să ajute mamele pe parcursul sarcinii, la naștere (dacă e o naștere fără complicații) și post-partum nu încape în spitale, nu există în comunitățile rurale, acolo unde e atâta nevoie de cunoștințele și experiența ei.

Din 581 de moașe înregistrate de Institutul de statistică, doar două dintre acestea activează în România, conform unui studiu recent.  Oare are vreo legătură cu faptul că România e pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă?

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Ce acte sunt oferite de medicul de familie în mod GRATUIT

3 lucruri de care depinde sănătatea ta și pe care le treci prea des cu vederea. Sunt mai importante decât crezi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate