Ce știi despre sigilările dentare?

Apelând la această tehnică, te vei asigura că micuții tăi nu vor mai avea probleme cu cariile. Asta nu îi scutește însă de la folosirea periuței de dinți și a aței dentare. 

sigilarile dentare

Sigilările dentare reprezintă cea mai simplă și eficientă metodă de prevenire a cariilor, protejând într-un mod noninvaziv suprafața de contact a dinților posteriori (molari și premolari). Dinții „din spate ai copiilor au caneluri și gropi de unde bacteriile se instalează și nu mai pot fi îndepărtate doar cu periuța de dinți. Majoritatea cariilor la copii apar în aceste zone.

Sigilantul este un material rășinic special care se aplică pe suprafețele ocluzale (masticatorii), creându-se astfel o barieră foarte eficace împotriva cariilor dentare.

La ce folosesc sigilările dentare?

Chiar dacă micuțul își perie dinții atent și folosește ața dentară, bacteriile se vor ascunde în șanțurile și gropițele foarte adânci care rețin resturi alimentare și placa bacteriană. Atunci când produsele alimentare și bacteriile sunt colectate în aceste spații, pot duce la apariția cariilor dentare.

Pentru a preveni pericolul, se aplică un material sigilant care etanșează și ține la distanță orice eventual factor ce ar putea favoriza apariția unei carii.

Cât de des ar trebui să sigilăm dinții?

Cu îngrijire adecvată și controale stomatologice regulate, sigilarea dentară poate dura mai mulți ani. Majoritatea copiilor pot fi protejați de-a lungul copilăriei lor cu o singură aplicare de sigilări.

Cu toate acestea, în cazul în care copilul nu se spală pe dinți, nu folosește ața dentară sau mușcă din obiecte dure, sigilările nu vor dura la fel de mult timp. Medicul dentist verifică starea sigilărilor și poate recomanda repararea sau înlocurirea lor.

Cât timp durează amplasarea sigilării?

Sigilările dentare pot fi aplicate într-o singură ședință rapidă și confortabilă. În mod normal, o vizită de mai puțin de 30 de minute e suficientă. Dinții trebuie să fie curățați și uscați înaintea etanșării materialului cu o lumină specială. Nu e necesară anestezierea dintelui și nu există durere pe parcursul procedurii. Copilul poate mânca imediat după procedură.

Este o procedură scumpă?

Din punct de vedere stomatologic, ca măsură de prevenție, sigilarea dentară reprezintă una dintre cele mai valoroase proceduri, fiind în același timp foarte accesibilă, dacă ne referim la costuri.

Care sunt dinții vizați?

Dinții cu șanțuri și gropițe, de regulă dinții posteriori, pe suprafața de contact, deși există și excepții de la regulă. Fiecare copil e unic și de aceea planul de tratament al copilului poate presupune mai multe sigilări sau niciuna. Este recomandat să programați un control și să discutați cu medicul dentist, stabilind astfel un plan personalizat de tratament.

Mai e necesar spălatul pe dinți ulterior sigilării?

Bineînțeles! Sigilările dentare sunt un strat suplimentar de protecție, dar periajul și folosirea aței dentare sunt importante pentru succesul procedurii și pentru prevenirea cariilor în general. De asemenea, alimentația corectă joacă un rol-cheie în ceea ce privește durata de viață a sigilărilor și menținerea unui zâmbet sănătos.

Pentru a maximiza investițiile în această procedură, este indicat controlul periodic la medicul stomatolog pediatru, o dată la 3-6 luni, și respectarea recomandărilor acestuia.

Care sunt materialele folosite?

Dr. Marinela Bănică Ciocotisan, Medic Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială, KIDODENT (www.kidodent.ro): „De obicei, compozit fotopolimerizabil conceput special pentru sigilări și care poate elibera fluor sau, în anumite situații, glassionomer, care poate fi și colorat tocmai pentru a putea verifica durata în timp a sigilării. Calitatea materialelor și costul lor diferă, așadar e bine să vă informați înainte de procedură.

 

Autor: Cătălina Ioancea
Consultant de specialitate: dr. Marinela Bănică Ciocotisan, medic specialist ortodonție și ortopedie dentofacială
Fondator clinica Kidodent
Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sanatate