Ce spune limba despre sănătatea ta? Iată ce trebuie să urmărești

Bubițele și petele din gură pot fi inofensive. Dar uneori, ele pot oferi indicii despre ceea ce se întâmplă cu sănătatea ta generală. Iată ce „transmite' limba și când trebuie consultat un medic sau un dentist.

Infecțiile, stresul, problemele legate de medicamente și chiar îmbătrânirea își pot pune amprenta pe limbă.

Ce spune limba ta despre sănătatea ta?


Petele albe ar putea fi afte, o infecție fungică. Se întâmplă adesea după o boală sau după un tratament medicamentos să se producă un dezechilibru al bacteriilor din gură. Petele albe dantelate ar putea fi lichen plan, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă țesuturile din gură. Dacă vedeți zone dure, plate, albe care nu pot fi îndepărtate, ar putea fi leucoplacie, care este legată de cancer. Medicul dentist ar putea să ofere detalii amănunțite despre aceste pete albe.

Dacă limba are un strat care arată ca o blană neagră, maro sau albă, este posibil să aveți limba păroasă. Acele „fire de păr' sunt proteine ​​care transformă umflături normale, mici, în fire mai lungi, unde alimentele și bacteriile sunt prinse.

Ar trebui să dispară atunci când limba este periată. Acest „mesaj' ar putea apărea la persoanele infectate cu viruși precum Epstein-Barr sau HIV.

De asemenea, limba poate prezenta pete negre mai ales după ce sunt administrate medicamente antiacide cu un ingredient numit bismut. Aceste pete dispar imediat după terminarea tratamentului.

O limbă roșie-căpșună ar putea fi un semn timpuriu al bolii Kawasaki, o boală rară, gravă, care inflamează vasele de sânge pe tot corpul, cel mai adesea la copii. Este, de asemenea, un simptom al scarlatinei. Dacă există și durere pe lângă culoarea roșiatică, atunci ar putea fi un semn că organismul nu are suficientă vitamină B3.

Unele persoane acuză senzație de arsură și un gust metalic sau amar în urma consumului anumitor alimente. Acest lucru indică o problemă cu nervii din limbă. Mai mult decât atât, cei cu probleme de sănătate, cum ar fi gura uscată, infecțiile, refluxul și diabetul pot suferi de „sindromul gurii arse'.

Pentru unii oameni, alimentele acide precum ananasul, precum și pasta de dinți, apa de gură, bomboanele sau guma de mestecă le fac, de asemenea, să ardă gura.

Sub limbă este un loc obișnuit pentru afte. Acestea sunt umflături mici, dureroase, roșiatice, care trec de la sine. O singură umflătură dureroasă la vârf ar putea fi papilita linguală tranzitorie care poate apărea dacă limba este iritată.

Un virus poate provoca, de asemenea, o mulțime de mici umflături pe vârf și pe laturi. Dacă aftele nu dispar și continuă să apară, ar trebui informat medicul sau dentistul. Aceștia vor efectua investigații pentru a depista dacă este sau nu cancer oral.

Macroglosia este atunci când limba este prea mare în comparație cu restul gurii. Poate ocupa atât de mult spațiu încât medicul ar putea găsi amprente ale dinților pe părțile laterale. Acesta va încerca să descopere și să trateze afecțiunea de bază, care poate fi hipotiroidism, infecție sau alergii, printre altele.

Limba se poate „fisura' o dată cu vârsta. Cu toate acestea, aceste „șanțuri' adânci sunt legate de sindromul Down, psoriazis și sindromul Sjögren. Sunt inofensive, dar ar trebui ca limba să fie periată ușor limba pentru a curăța alimentele și bacteriile. Această „fisură' se poate remedia cu ajutorul unui tratament special prescris de medic pentru afecțiunea care le provoacă, dacă există una.

Multe pete, mici umflături sau afte sunt inofensive. Cu toate acestea, există semne care ar putea sugera cancer: răni care nu se vindecă, noduli, dureri de limbă sau dificultăți la mestecat sau la înghițire. Dacă aceste simptome durează mai mult de 2 săptămâni, consultați medicul sau dentistul.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate