Crizele de fiere sau de bilă sunt extrem de neplăcute. Motivele pentru care apar sunt multiple. Tocmai de aceea, un stil alimentar echilibrat este esențial, indiferent de perioada din an în care ne aflăm.
În general, crizele de fiere sau de bilă apar ca urmare a prezenței pietrelor (litiază biliară) sau a unei bile cu o activitate mai leneșă. Aceasta din urmă este cunoscută ca dischinezie biliară. Este posibil însă ca doar o ecografie abdominală să-ți arate că ai pietre la bilă, iar criza să fie declanșată în urma unei mese mai copioase, cu alimente prăjite sau mai grase.
Manifestările unei crize de fiere sunt pe cât de imprevizibile, pe atât de dureroase. Semnalul de alarmă poate fi dat de o durere în partea dreaptă. Apoi poate apărea o senzație de greață, balonare sau vărsături însoțite de dureri de cap.
Simptomele sunt asemănătoare multor altor afecțiuni, și-atunci cum poți face diferența? Dacă ai observat că durerea în partea dreaptă a apărut după o masă bogată în prăjeli și grăsimi și este însoțită de un gust amărui, atunci clar trebuie să ai în vedere o astfel de cauză a crizei.
Dacă durerile persistă, consultația de specialitate este esențială. Medicul este cel apt să-și confirme sau infirme bănuiala de criză de fiere.
În plus, reorganizează-ți obiceiurile alimentare și include mai mult sport în viața ta.
Citește și: De ce te învinețești atât de ușor?
Foto: Shutterstock