Pentru majoritatea dintre noi, natura meseriei presupune petrecerea a cel puțin 8 ore pe zi în fața calculatorului. Asta ca să nu mai amintim de situațiile tot mai frecvente în care stăm peste program. Despre ce se întâmplă dacă stai prea mult la calculator vom vorbi în cele ce urmează.
Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă referitor la riscurile la care ne expunem atunci când ne petrecem prea mult timp în fața calculatorului. În primul rând, luminozitatea ecranului determină oboseală oculară și dureri de cap. În timp, are loc și îmbătrânirea prematură a pielii.
Iată, așadar, ce se întâmplă dacă stai prea mult la calculator.
Cearcănele apar, în primul rând, din cauza oboselii și a alimentației proaste. Din păcate, nu ne putem plânge' că acești doi factori ne sunt străini – majoritatea dintre noi îi cunoaște prea bine. Dacă adaugi la acești doi factori și multe ore petrecute în fața calculatorului, cearcănele tale se vor accentua și vor căpăta un aspect… pufos'. Nimic mai neplăcut, nu-i așa?
Citește și Cum scapi de cearcăne în doar câteva minute
Ai auzit, fără doar și poate, de așa-numitele riduri laba gâștei'. În mod normal, ele apar ca urmare a îmbătrânirii naturale a pielii. Mai pot apărea, însă, și din cauza contractării constante a mușchilor aflați la colțurile ochilor.
Atunci când stai prea mult în fața calculatorului, din cauza oboselii oculare, ai tendința de a clipi și de a strânge ochii de două ori mai mult decât în mod normal. Acest lucru favorizează apariția ridurilor la persoanele la care acestea nu s-au format încă și, respectiv, adâncirea celor deja existente în cazul persoanelor care le au deja de ceva vreme.
Există o serie de studii care susțin faptul că ecranele calculatoarelor creează un câmp electrostatic care atrage praful. Este foarte ușor ca acesta să se depună pe piele, ceea ce, în timp, duce, evident, la iritarea pielii și la reacții alergice. Aceste reacții sunt cu atât mai violente la persoanele cu piele sensibilă.
Și ca și cum toate inconvenientele de până acum nu ar fi fost de ajuns, mai adăugăm unul. Expunerea pe perioade lungi de timp la radiațiile monitoarelor favorizează deteriorarea sănătății pielii. Aceasta devine ternă și își pierde tonusul și elasticitatea. Se produce, așadar, îmbătrânirea prematură a pielii.
Citește și Computerul – avantaje și riscuri
Acum că ai aflat ce se întâmplă dacă stai prea mult la calculator, este timpul să descoperi și ce ar trebui să faci ca să previi efectele nedorite pe care ți le-am prezentat mai sus. Nu, nu este necesar să renunți la a mai folosi vreodată calculatorul! Oricum, ar fi irealizabil.
În primul rând, ia câte o pauză de minimum 10 minute la fiecare oră petrecută în fața PC-ului.
Achiziționează-ți un ecran antireflex pe care să-l montezi în fața monitorului. Rolul lui este acela de a limita expunerea la radiații și la lumina albastră artificială a monitorului, și ea extrem de dăunătoare sănătății oculare.
Bea multă apă de-a lungul perioadei în care te afli în fața calculatorului. O hidratare optimă ajută pielea să-și mențină sănătatea, contracarând, într-o oarecare măsură, efectele nocive ale expunerii îndelungate la radiațiile monitorului.
Folosește o cremă cu factor de protecție, care să țină radiațiile ultraviolete la distanță de tenul tău. Cremele care conțin antioxidanți sunt cu atât mai bine-venite.
Distanța dintre monitor și ochi să nu fie mai mică de 55-60 cm.
Șterge regulat praful de pe ecran.
Tu cât timp petreci zilnic în fața calculatorului? În ceea ce te privește, ai remarcat vreunul dintre efectele secundare datorate expunerii îndelungate la calculator?
Sursa foto: pixabay.com