Care este diferența dintre carcinom și melanom? Care este mai agresiv?

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Carcinomul și melanomul sunt două tipuri de cancer care se dezvoltă la nivelul pielii, dar între cele două există o diferență semnificativă. Dacă unul poate fi tratat cu ușurință, altul este mult mai agresiv, iar în cele mai multe dintre cazuri poate duce la deces.

Care este diferența dintre carcinom și melanom?

În afara faptului că ambele apar la nivelul pielii, între carcinom și melanom există o serie de diferențe notabile. Ana Maria Dumitrescu, medic specialist chirurgie dermatologică, a explicat în emisiunea “Lifestyle sănătos” în ce situații se pot dezvolta cele două tipuri de cancer și care dintre ele este mai agresiv.

“Carcinoamele sunt cele care derivă din celulele fără pigment, din celulele albe ale pielii, melanomul derivă din celulele care au pigment. Melanoamele derivă din alunițe, carcinoamele din restul pielii. La carcinoame, povestea clasică este aceasta: Mi-a apărut o bubiță, arăta ca un coș, l-am stors, s-a vindecat pentru o vreme, a venit înapoi fiind tot la fel, ca o mică bubiță care s-a ulcerat, a făcut o cojiță, n-a mai trecut. I-am mai dat eu cu ceva cremă de gălbenele, extract de aloe sau alte lucruri care se practică, a părut că a trecut. După încă șase luni a venit înapoi. La un moment dat, leziunea nu mai trece, indiferent de ce aplicăm pe piele și la momentul acela, de obicei, omul vine la doctor. Noi vedem o leziune care poate să fie o mică bucată de piele mai aspră sau care are o crustă galbenă sau maronie, care are o margine un pic denivelată față de restul pielii, poate să aibă niște vase de sânge care se văd ca niște liniuțe și atunci avem un indice de suspiciune. Sunt oameni care vin cu leziuni care evoluează de zeci de ani și care vin pe picioare, doar că vin cu o ditamai tumora.”,  a spus dr. Ana Maria Dumitrescu, medic specialist chirurgie dermatologică.

Care este mai agresiv?

Dacă melanomul se dezvoltă din alunițe, iar prezența acestora într-un număr mare pe corp poate reprezenta un factor de risc, carcinomul apare sub forma unor bubițe. Melanomul este considerat cel mai agresiv cancer de piele, în foarte multe dintre cazuri acesta ducând la apariția metastazelor și în cele din urmă la deces.

“Carcinoamele nu au riscul melanoamelor. Un melanom nu prea poate să evolueze 15 ani. Melanomul e o tumoră mult mai agresivă și, din fericire, este mult mai rară, dar atunci când apare e esențial să îl prinzi la început. Altfel, șansele de supraviețuire scad cu cât grosimea melanomului este mai mare.”, a spus dr. Ana Maria Dumitrescu, medic specialist chirurgie dermatologică.

Urmărește materialul video de mai sus pentru a vedea care este diferența dintre carcinom și melanom.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce înseamnă dacă ai multe alunițe pe piele?

Ce știu românii despre cancer?

Femeile cu cancer de col pot deveni mame

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului