Ce nu stim despre automedicatie?

 

Antialgicele

Unele dintre medicamentele la care se recurge cel mai frecvent sunt cele care ajuta la inlaturarea durerilor – antialgicele. In general, ele contin substante precum aspirina, paracetamol, codeina, ibuprofen, unele combinand chiar cate doua dintre acestea. Efectul lor – care se instaleaza rapid – este sigur cand sunt folosite conform indicatiilor de pe ambalaj. Orice nerespectare a acestor indicatii aduce insa un potential pericol pentru sanatatea ta.

Medicamentele administrate pe cale orala au nevoie de un timp ceva mai indelungat pentru a actiona, durerea nedisparand instantaneu. Cand te simti foarte rau, este tentant sa "supralicitezi" si sa incerci sa obtii un efect mai rapid prin cresterea dozei. Nu uita, insa, ca o doza mai mare decat cea recomandata face mai mult rau decat bine!

De exemplu, paracetamolul, intalnit in medicamente ca Fervex, Coldrex, Tylenol Cold and Flu etc. se poate administra in doze de pana la 4 g pe zi (la adulti), adica maximum 8 tablete de 500 mg, impartite in 4-6 prize. Dozele foarte mari sunt toxice (mai ales cand sunt luate cu alcool). Semnele de intoxicatie nu apar imediat (cu exceptia senzatiei de greata), dar tratamentul intoxicatiei cu paracetamol nu trebuie intarziat, existand riscul leziunilor hepatice si renale ireversibile.

Migrena

Este o afectiune des intalnita, durerea de cap ce ii este caracteristica raspunzand la analgezicele administrate la inceputul atacului. O data declansata criza de migrena, abuzul de medicamente nu calmeaza durerea, deci evitati supradozarea – oricum este ineficienta. Atentie! Multe medicamente antimigrena contin cofeina (de exemplu, Cofedol), care poate impiedica pentru mai multe ore instalarea somnului – un remediu eficace impotriva migrenei.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate