Ce nu stim despre automedicatie?

 

Antialgicele

Unele dintre medicamentele la care se recurge cel mai frecvent sunt cele care ajuta la inlaturarea durerilor – antialgicele. In general, ele contin substante precum aspirina, paracetamol, codeina, ibuprofen, unele combinand chiar cate doua dintre acestea. Efectul lor – care se instaleaza rapid – este sigur cand sunt folosite conform indicatiilor de pe ambalaj. Orice nerespectare a acestor indicatii aduce insa un potential pericol pentru sanatatea ta.

Medicamentele administrate pe cale orala au nevoie de un timp ceva mai indelungat pentru a actiona, durerea nedisparand instantaneu. Cand te simti foarte rau, este tentant sa "supralicitezi" si sa incerci sa obtii un efect mai rapid prin cresterea dozei. Nu uita, insa, ca o doza mai mare decat cea recomandata face mai mult rau decat bine!

De exemplu, paracetamolul, intalnit in medicamente ca Fervex, Coldrex, Tylenol Cold and Flu etc. se poate administra in doze de pana la 4 g pe zi (la adulti), adica maximum 8 tablete de 500 mg, impartite in 4-6 prize. Dozele foarte mari sunt toxice (mai ales cand sunt luate cu alcool). Semnele de intoxicatie nu apar imediat (cu exceptia senzatiei de greata), dar tratamentul intoxicatiei cu paracetamol nu trebuie intarziat, existand riscul leziunilor hepatice si renale ireversibile.

Migrena

Este o afectiune des intalnita, durerea de cap ce ii este caracteristica raspunzand la analgezicele administrate la inceputul atacului. O data declansata criza de migrena, abuzul de medicamente nu calmeaza durerea, deci evitati supradozarea – oricum este ineficienta. Atentie! Multe medicamente antimigrena contin cofeina (de exemplu, Cofedol), care poate impiedica pentru mai multe ore instalarea somnului – un remediu eficace impotriva migrenei.

Alcoolul

  • Intensifica efectele multor medicamente, precum somnifere, antidepresive, anxiolitice etc.
  • Combinarea alcoolului cu antihistaminice (folosite in combaterea alergiilor) produce alterarea marcata a capacitatii de concentrare, ceea ce impiedica desfasurarea in bune conditii a unor activitati ce solicita atentie sporita (de exemplu, sofatul). De asemenea, el potenteaza efectul antihipertensivelor, ducand la scaderea excesiva a valorilor tensiunii arteriale, efectele hipotensiunii instalate nefiind deloc de neglijat.
  • Impreuna cu antialgicele si antireumaticele (aspirina, paracetamol, diclofenac), tot alcoolul provoaca iritatie gastrica, care poate deveni extrem de periculoasa la cei cu antecedente de ulcer, gastrita etc.

Anticonceptionalele

  • Interactiunea dintre anticonceptionalele orale si alte medicamente trebuie bine cunoscuta, existand riscul scaderii eficientei pilulelor si, prin urmare, a protectiei impotriva unei eventuale sarcini.
  • Daca folosesti contraceptive orale si esti nevoita sa urmezi un tratament cu antibiotice (de exemplu, ampicilina sau tetraciclina), se impune sa iti iei masuri suplimentare de protectie pe durata tratamentului. Intreaba medicul de familie sau ginecologul daca un tratament prescris, administrat concomitent cu pilulele anticonceptionale curente are implicatii asupra eficientei acestora din urma.

Sfaturi utile

  • De preferinta, foloseste ca antialgice numai medicamente simple (ce contin doar aspirina, paracetamol sau ibuprofen) pentru a sti sigur care este substanta activa.
  • Daca folosesti medicamente compuse – pentru gripa, dureri reumatice etc. – al caror nume comercial nu sugereaza continutul, citeste pe ambalaj sau in prospect lista substantelor active. Astfel, nu vei mai lua niciodata concomitent Coldrex si paracetamol, evitand supradozarea.
  • Daca dupa trei-patru zile de folosire a antialgicelor nu constati nici o ameliorare a simptomelor, adreseaza-te neaparat medicului de familie.
  • Cand ti se recomanda un tratament nou, aminteste medicului care ti-l prescrie de eventualele medicamente pe care le iei in mod curent.
  • Cand cumperi un medicament despre care nu ai suficiente infomatii, cere ajutorul farmacistului. Pune intrebari asupra indicatiei corecte si a modului de administrare (doze, intervalul optim dintre ele, doza maxima admisa) si a reactiilor adverse.

de doctor Nicoleta Dumitru, clinica Medsana, pentru Avantaje

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate