Ce mesaj îţi transmit unghiile tale

unghii

Înainte de a alege o oja frumoasă, priveşte-ţi unghiile. Anumite semne îţi pot vorbi despre starea ta de sanatate, trebuie doar sa stii sa le descifrezi.

Aruncă o privire mai atentă unghiilor tale. Ce vezi? Unghii puternice, netede, rozalii cu o semilună albă la bază, aşa cum ar fi normal? Sau, din contră, observi anumite semne de avertizare că ceva nu este în regulă în organism? Iată care sunt cele mai frecvente semne ce-ţi brăzdează unghiile.

STRIATE

Poţi simţi denivelari pe suprafaţa unghiilor? Atunci este foarte posibil să ai o deficienţă în vitamina B. Aceasta este importantă în menţinerea la un nivel optim al ţesutului muscular şi nervos şi ajută corpul să metabolizeze energia de care are nevoie din ceea ce consumi.

Poţi găsi vitamina B în oua, carne şi peşte. Există cantităţi mici de vitamina B şi în salată verde, nuci şi seminţe, dar nu de ajuns pentru a acoperi aportul de vitamina B de care corpul tau are nevoie.

CONCAVE

Dacă, privite din profil, unghiile au aspectul unei linguri, atunci ai intră în procentul de 91% dintre femeile între 16 şi 64 de ani care suferă de lipsa de fier. Soluţia ar fi suplimentele alimentare pe bază de fier, creşterea consumului de carne roşie sau legume cu frunze verzi precum salată sau varză.

Important este însă să afli cauza care a dus la deficienţa de fier din organism. Poate fi vorba fie de un ulcer stomacal sau chiar de ceva mai grav.

SCOBITE

Unghiile tale arată ca şi cum ar fi fost scobite cu un vârf de creion ori pix? Acesta este un semnal al unei afecţiuni auto-imune a pielii, boala care cauzează pete roşii pe piele sau zone cu piele aspră.

Unghiile scobite reprezintă un simptom care afectează până la 50% dintre cei care suferă de psoriazis şi, în unele cazuri, este primul simptom care anunţă instalarea acestei afecţiuni. Indicat ar fi să treci pe la medicul tău de familie care ţi-ar putea da o trimitere către dermatolog.

SOCIABILE

Apropiaţi unghiile degetelor index până le împingeţi una către cealaltă. Ar trebui să vedeţi o formă de diamant între ele. Dacă acest spaţiu nu este vizibil, iar unghiile sunt plate, acesta este un simptom a oxigenului redus din sânge, cel mai adesea, semn al unor afecţiuni cardiace sau de plămâni.

GALBENE

Dacă unghiile tale au o culoare gălbuie, atunci ar putea fi un semn că rinichii nu funcţionează aşa cum ar trebui. Culoarea gălbuie este cauzată de o acumulare de toxine, eliminată de obicei de către rinichi.

40% dintre oamenii care suferă de insuficienţă renală au această culoare a unghiilor.

Vizitează medicul de familie şi fă-ţi un test de sânge care să verifice cum funcţionează rinichii. Dacă eşti fumătoare, nicotina ar putea fi cauza îngălbenirii.

Autor: Carmen Rotaru

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate