Ce înseamnă SPF și de ce trebuie să ne protejăm de soare

ce înseamnă SPF

Vara, toată lumea vrea să aibă o piele cât se poate de perfectă și de bronzată. Mai ales femeile! Toate vrem acel bronz ciocolatiu pe care îl vedem la vedete și încercăm tot felul de metode pentru a-l obține. De la cosmetice până la loțiuni și creme, ba chiar și loțiuni făcute în casă din ingrediente naturale. Asta doar pentru a avea un corp de invidiat si un bronz uniform. Cea mai simplă metodă de a te bronza este de a sta la plaja, dar nu fără o cremă de protecție cu SPF.

Cum, nu știi ce este acest SPF și la ce ajută el? Mai jos ai câteva informații de bază pentru a ști ce loțiune sau cremă trebuie să cumperi pentru momentul când te vei duce la mare.

Citește și De ce în primele 20 de minute de stat la plajă NU ar trebui să folosim cremă cu factor de protecție solară

Ce înseamnă SPF

SPF-ul este un parametru (factor de protecție solară) care reprezintă cantitatea de radiație pe care pielea o poate primi până când începe să se înroșească, atunci când folosești o cremă cu protecție, fața de situația în care pielea nu e protejată.

Concret, dacă, în mod normal, fără protecție pielea ta se înroșește după 2 minute de stat la soare, ei bine, prin aplicarea unei creme cu SPF 15 poți sta la soare de 15 ori mai mult, echivalent cu o jumătate de oră. Dacă folosești o cremă cu SPF 30, poți sta în soare o oră.

Factorii de protecție se pot împărți în patru grupe:

  • Protecție scăzută – SPF 6-10;
  • Protecție medie – SPF 15 protejează corpul de 94% din radiațiile UV; SPF 25 oprește 96% din radiațiile ultraviolete;
  • Protecție înaltă – SPF 30 poate absorbi 97% din radiațiile UV;
  • Protecție foarte înaltă – SPF 50+ blochează 98% din radiațiile ultraviolete.

Ce sunt radiațiile ultraviolete

Razele soarelui conțin radiații ultraviolete UVA, UVB, UVC. Radiațiile ultraviolete UVA au lungimea de undă mare, fapt ce face să pătrundă în profunzimea pielii și să ducă la ridarea, uscarea și îmbătrânirea acesteia.

Radiațiile ultraviolete UVB au lungimea de undă medie, ele cauzează arsuri pe suprafața pielii după o expunere la soare mai îndelungată.

Radiațiile ultraviolete UVC sunt filtrate prin stratul de ozon, de aceea nocivitatea lor nu este importantă, pentru că ele sunt absorbite de mediu.

Pentru a fi protejată de razele soarelui și pentru a evita arderea pielii, trebuie să urmezi întocmai instrucțiunile de folosire a cremei. De obicei pe gât și față se aplică 0,5 g, iar pe restul corpului cca 28 g. Dacă doza este prea mică, pielea va fi vulnerabilă la atacul radiațiilor solare în timpul expunerii la soare.

Important de reținut! Expunerea prelungită la soare în intervale orare în care acesta este periculos (11:00-16:00) favorizează dezvoltarea bolilor de piele. Mai jos, câteva exemple.

Citește și Cum te pregătești pentru plajă? 5 sfaturi pentru un look spectaculos

Arsura solară

Este cea mai frecventă, fiind ușor de recunoscut. Pe piele apare roșeața, edem, usturime supărătoare. În cazurile severe se pot asocia: febra, frisoane, durere de cap, greața, vărsături. Arsurile solare din copilărie sunt unul dintre factorii de risc ai melanomului (cancerului de piele)!

Urticaria solară sau „alergia la soare'

Este o afecțiune rară, ce se manifestă la câteva minute după expunerea la soare. Apar pete roșii reliefate, fugace, pruriginoase. La câteva ore după întreruperea expunerii la UV, erupția dispare.

Lupusul eritematos 

Este o boala autoimună ce afectează mai ales femeile, fiind caracterizată prin fotosensibilitate. Poate avea manifestări cutanate variate, dar cel mai des apare o erupție în forma de fluture la nivelul nasului și al obrajilor. Inițial, predomină roșeața, ulterior se adaugă scuame și atrofie cutanată.

Vitiligo

Leziunile de vitiligo sunt pete decolorate ce au contur net, asimptomatice. Nu se recomandă expunerea la soare, deoarece, la nivelul leziunilor, melanocitele au fost distruse, astfel încât nu se mai poate realiza fotoprotecția și pot apărea arsuri severe.

Acneea, cuperoza, herpesul

Bronzarea feței poate masca temporar leziunile de acnee, însă, pe termen lung, efectul soarelui nu pare a fi unul benefic. În cuperoză, soarele acționează atât prin intermediul ultravioletelor, cât și prin cel al radiațiilor infraroșii, agravând manifestările tipice: eritemul și vasele dilatate de la nivelul feței.

Erupțiile de herpes labial pot avea drept factor declanșator expunerea la soare, deoarece ultravioletele pot afecta celulele care neutralizează și distrug particulele virale ale sistemului imun.

Citește și 3 riscuri la care ne expunem pentru o piele brună și un bronz perfect

Autor: Ana-Maria Ipate

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate