Cum îți dai seama că ai intoleranță la gluten

Intoleranța la gluten este o boală autoimună cauzată de consumul de cereale, ale cărei simptome apar la oamenii care au ingerat alimente ce conțin gluten – adică proteina din grâu, secară și orz.

Cercetătorii numesc intoleranța la gluten drept sensibilitate la gluten non-celiacă. Reacția celor afectați de această boală nu este aceeași ca în cazul celor care suferă de boala celiacă, deși simptomele sunt similare.

Boala celiacă îi atacă pe oamenii care sunt predispuși genetic la această problemă, pe când intoleranța la gluten nu este atât de bine înțeleasă încă. În cazul bolii celiace, sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi, declanșate de glutenul din alimentație. Asta li se întâmplă doar oamenilor care au o vulnerabilitate genetică. Oamenii de știință au identificat anumite gene care se pot afla la originea bolii celiace.

Simptomele intoleranței la gluten

Cele mai comune simptome ale intoleranței la gluten sunt, atunci când dieta conține grâu:

  • balonarea
  • durere de burtă
  • diaree
  • stare de rău, inclusiv oboseală

Iată și alte simptome pe care cei afectați de intoleranța la gluten le pot experimenta. Sunt mai puțin întâlnite decât simptomele de mai sus:

  • durere de stomac (localizată mai specific decât în cazul durerii de burtă)
  • anxietate
  • durere de cap
  • amețeli
  • confuzie
  • amorțeală
  • dureri de articulații sau de mușchi

Este însă important să vedeți un medic în cazul acestor simptome, ca să fiți siguri că semnele vin de la această afecțiune și nu de la o alta.

Boala celiacă = predispoziție genetică

Studile recente au demonstrat că glutenul este cu adevărat nociv numai pentru persoanele care suferă de o intoleranță la acest ingrediente, care se mai numește și boala celiacă, numită și enteropatie glutenică. Aceasta este de fapt o afecțiune autoimună multifactorială care apare, de regulă, la persoane cu predispoziţie genetică şi este declanşată de consumul alimentelor ce conţin gluten. În cazul persoanelor care au această afecțiune, ingestia unor cantităţi extrem de mici de gluten declanşează un răspuns imun inflamator la nivelul intestinului subţire. Astfel, acest lucru poate conduce la distrugerea vilozităţilor intestinale şi, implicit, la imposibilitatea organismului de a asimila nutrienţii.

În prezent, singurul tratament pentru boala celiacă este respectarea unei diete fără gluten care să asigure aportul necesar de nutrienți alimentari și de calorii. Analizele specifice pentru boala celiacă sunt anticorpii anti-transglutaminază şi anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copii mici anti-gliadina deamidată.

Alimente care conțin gluten

  • grâu și hibrizi: bulgur, cușcuș, inclusiv tărâțe, borș, amidon de grâu, germeni, griș, pesmet
  • orz: malț, oțet din malț
  • ovăz și derivate: fulgi, preparate cu malț
  • secară
  • alimente procesate: bere, prăjituri, paste, sosuri, crutoane, chipsuri, lactate cu adaosuri.
  • pâine, făinoase, biscuiți, produse de patiserie.

Cea mai eficientă metodă de a scăpa pofta de dulciuri! Vei slăbi mult mai rapid

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate