Când o durere de cap semnalează o tumoare pe creier?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2023/04/tumoare-pe-creier.jpg)
Durerile de cap nu sunt neapărat simptomele care indică faptul că ai o tumoare pe creier. Dar dacă durerea ta de cap este incontrolabilă sau pur și simplu se simte neobișnuit de puternic, nu o neglija.
Când ești zdruncinat de o durere de cap puternică fără un motiv evident, cel mai probabil presupui că nu ai băut suficientă apă, că nu ai dormit bine sau că ai făcut tensiune cauzată de stres. La urma urmei, cauzele durerilor de cap și a migrenelor pot varia de la alimentele pe care le consumăm până la statul prea mult timp în fața ecranului computerului. Dar când această durere începe să persiste, să fie severă sau să revină des, este normal să ne întrebăm dacă ar putea indica ceva mai grav.
Vestea bună: șansele sunt mari ca durerea de cap să nu fie o tumoare pe creier chiar dacă gândul te încolțește din toate direcțiile. E adevărat că durerea de cap este uneori unul dintre simptomele unei tumori pe creier, dar șansele sunt mici, aproape spre zero.
Cât de des o durere de cap este un semn că ai o tumoare pe creier?
„Durerile de cap sunt incredibil de frecvente, iar tumorile cerebrale sunt incredibil de rare', spune Cameron Brennan, doctor neurochirurg la Memorial Sloan Kettering Cancer Center. „Aproximativ cinci din 100.000 de oameni sunt diagnosticați anual cu un tip de tumoare pe creier, în timp ce unul din șapte oameni raportează o migrenă în fiecare an.' Migrena este doar una dintre cauzele durerilor de cap. Durerile de cap tensionale, durerile de cap complexe și durerile de cap simple, dar enervante, renunțarea la cofeină sau durerile de oboseală îi trimit pe mulți oameni la cel mai apropiat stand de cafea sau la dulapul cu medicamente pentru un calmant zilnic.
În plus, cu dureri de cap sau fără, riscul pe parcursul vieții de a dezvolta o tumoare malignă a creierului sau măduvei spinării este mai mic de 1%, potrivit Societății Americane de Cancer. Iar această propoziție: „Am o tumoare pe creier' nu este ceva pe care probabil o s-o auzi vreodată, majoritatea tumorilor cerebrale primare (mai mult de două treimi) nu sunt canceroase, potrivit Asociației Americane pentru Tumorile Creierului. O tumoră cerebrală primară este una care își are originea în creier, spre deosebire de cancerul de sân sau cancerul pulmonar, de exemplu, care s-a răspândit la creier și ar fi avut mulți alți indicatori înainte de o durere de cap.
Când o durere de cap este un semn că ai o tumoare pe creier?
Pentru ca o durere de cap să fie simptomul revelator al unei tumori primare pe creier, trebuie să fie destul de puternică, spune neuro-oncologul Alyx Porter, profesor neurolog la Clinica Mayo din Phoenix. „Craniul este un spațiu fix și permite în interior doar creierul, lichidul spinal și sângele', spune specialistul.
În plus, creierul în sine nu poate detecta durerea. „Dacă există ceva acolo, creează presiune pe nervii vaselor de sânge, așa că o tumoare ar trebui să crească destul de mult înainte de a simți presiunea intracraniană', spune dr. Porter. Iar în realitate medicii spun că o durere de cap este rareori primul sau singurul simptom al unei tumori cerebrale primare. „Este mult mai probabil ca oamenii să aibă alte simptome neurologice, nu durerea de cap, în cazul unei tumori cerebrale', eventual un alt simptom este asociat cu o durere de cap, spune dr. Porter. Acestea includ convulsii, modificări ale vederii, slăbiciune pe o parte a corpului, tulburări de vorbire, printre altele. Probabil ai ști că ceva nu este în regulă înainte să apară o durere de cap. În plus, tumorile benigne ale creierului tind să crească lent și, deși nu sunt comode, uneori nu trebuie să fie îndepărtate, dar asta depinde de cât de perturbatoare sunt simptomele. „Tumorile benigne sunt adesea complet vindecabile sau gestionabile pe parcursul vieții', spune dr. Brennan. Dar chiar și o tumoare malignă (canceroasă) pe creier nu este întotdeauna ca în filme.
Cum se simte o durere de cap cauzată de o tumoare pe creier?
Se simte aproape la fel ca alte dureri de cap, în special ca o migrenă, spune dr. Brennan. „Nu există un singur tipar care să distingă o durere de cap cauzată de o tumoare pe creier de gama de dureri de cap normale pe care le pot avea oamenii', spune el, adăugând că, deoarece tumorile cerebrale ocupă spațiu în craniu, orice lucru care crește presiunea în cap poate declanșa o durere de cap care se datorează unei tumori pe creier: „Strănut, râs, aplecare în față sau în spate – genul ăsta de lucruri. Dar aceste lucruri pot fi corelate și cu o durere de cap obișnuită.'
O durere de cap cauzată de o tumoare pe creier, totuși, este puțin probabil să apară în timpul zilei, spune dr. Porter. Te poate trezi noaptea sau dimineața foarte devreme. Dar nici acesta nu ar fi cel mai mare semnal al prezenței unei tumori: simptomele neurologice însoțite de o puternică durere de cap sunt un motiv mult mai mare de îngrijorare. O întrebare nelipsită pe care orice neurolog o pune unui pacient care se plânge de dureri de cap este, „de cât timp vă doare, cât durează?”„Abia atunci este îngrijorător: cu cât durează mai mult, cu atât este mai probabil să fie o durere de cap benignă, deci nu o tumoră.'
Când ar trebui să vedeți un medic pentru o durere de cap?
Dacă se instalează brusc și violent cea mai mare durere de cap pe care ai avut-o vreodată sau dacă vine cu dureri de gât, vărsături, febră mare, dificultăți de vorbire, confuzie sau amorțeală și slăbiciune, mergi la Urgențe, pentru că acestea sunt simptome care necesită atenție imediată. Atunci când ai simptomele decrise mai sus, chiar dacă nu ai experimentat vreodată o migrenă înainte, sau dacă aceasta se simte diferit de o migrenă normală pe care ai avut-o în trecut sau dacă ține câteva zile și analgezicele nu ajută, e cazul să consulți un medic. Acesta va recomanda probabil un test imagistic avansat, cum ar fi un CT-scan sau un RMN, pentru a se asigura că totul arată normal, spune dr. Porter. Concluzia: nu trebuie să trăiești cu durerea. Dacă o durere de cap interferează cu viața de zi cu zi, consultați-vă medicul sau un specialist, cum ar fi un neurolog, pentru a afla ce se întâmplă – pentru că, sunt șanse, să fie cu totul altceva decât o tumoare pe creier.
Care este numărul exact de pași pe care trebuie să îi faci în fiecare zi?