Ce înseamnă dacă ai multe alunițe pe piele?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/08/ce-înseamnă-dacă-ai-multe-alunițe-pe-piele.jpg)
În tradiția populară se spune că persoanele care au multe alunițe pe piele se pot considera norocoase, dar nu de aceeași părere sunt și medicii dermatologi. Persoanele care prezintă alunițe în diferite zone ale corpului ar trebui să își monitorizeze în mod constat pielea și să observe orice schimbare a formei sau dimensiunii acestora.
Ce înseamnă dacă ai multe alunițe pe piele?
În funcție de numărul lor, alunițele apărute pe corp pot reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea melanomului, cel mai grav cancer de piele. Invitată în emisiunea „Lifestyle sănătos”, difuzată de revista Avantaje, dr. Ana Maria Dumitrescu, medic specialist chirurgie dermatologică, a explicat ce implică existența unui număr mare de alunițe la nivelul pielii și care este momentul în care o aluniță poate reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului.
„Varianta medicală ne spună că dacă ai multe alunițe trebuie să fii mai atent cu pielea ta și să te controlezi mai des. Numărul alunițelor este un factor de risc. Unele persoane au ceea ce noi numim alunițe displazice, adică atunci când te uiți la ele și când ne uităm noi ca medici spunem: Uuu asta arată într-un fel, uu și asta arată în același fel. Faptul că toate arată la fel de urât e un lucru bun. De obicei, la ce ne mai uităm este la semnul pe care noi îl numim „rățușca cea urâtă”. Adică, dacă mi-ar crește un ditamai nodulul mare și negru, violet sau roșu, acesta iese în evidență și spunem: Uite, acolo e posibil să fie problema. D-asta ne uităm cu atenție și d-asta semnul rățuștii cea urâtă este ușor de înțeles și de către pacienți pentru că pur și simplu se uită, scanează și văd: Ah, asta nu seamănă cu celelalte. Numărul în sine este și el un factor de risc pentru a dezvolta ceva ulterior.”, a spus dr. Ana Maria Dumitrescu, medic specialist chirurgie dermatologică.
Urmărește materialul video de mai sus pentru a asculta părerea Anei Maria Dumitrescu, medic specialist chirurgie dermatologică.
Foto: 123rf.com
Citește și:
Dr. Ileana Adela Văcăroiu, medic primar nefrologie, ne spune totul despre infecțiile urinare